Левият бек на Ливърпул и шотландски национал Анди Робъртсън стартира благотворителна инициатива, която има цел да помага на деца в риск в родината му.

С кампанията "АР26" (инициалите от името му и номера, в който играе) той ще опита да им осигури достъп до тренировки, пълно образование, както и финансова и морална подкрепа за подрастващи с тежки заболявания.

"През цялата ми кариера съм опитвал да подкрепям благотворителни инициативи и да правя добро, но не е достатъчно. Точно заради това създадох инициативата АР26, чрез която искам да открия възможности за тези, които страдат без вина. За тези, които са изоставени", каза той.

Робъртсън добави, че голямо влияние върху решението му е била кампанията на нападателя Маркъс Рашфорд от Манчестър Юнайтед срещу решение на властите във Великобритания. Англиийският национал хвърли много сили и време, но убеди правителството да не спира помощите за децата в неравностойно положение и бездомните по време на лятната почивка и Ковид-19 пандемията.

"В последните няколко месеца Рашфорд мотивира цялото общество и най-вече футболистите. Повечето от нас вече съзнават ясно, че популярността носи със себе си и социална отговорност. Ние можем да помагаме и трябва да го правим", каза още Робъртсън.