Отборът на Челси загуби домакинството си на шампиона Ливърупл с 0:2 в дербито на втория кръг от Висшата лига. Садио Мане откри резултата в 50-ата, а отново той удвои в 54-ата минута, като това се оказа и последното попадение. "Сините" играха и с човек по-малко на терена от края на първото полувреме, след като бе изгонен Андреас Кристенсен. В 73-ата минута Алисон спаси дузпа на Жоржиньо. Дебют за „червените“ пък направи новото попълнение Тиаго Алкантара, който се появи в игра за началото на второто полувреме.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Първото полувреме беше равностойно, но буквално в последната минута на частта Крисненсен бе изгонен и до някаква степен предопредели какво ще се случи през вторите 45 минути. Гостите натиснаха още от самото начало на второто полувреме и бързо успя да вдеме комфортен аванс. В последните 15, 20 минути Челси се опита да потърси попадение и бе близо, но изпусна дузпа, а и Алисон направи добри спасявания. 

С тази победа футболистите на Юрген Клоп имат пълен актив от точки след два мача - 6, докато Челси остават с трите от първия кръг. В следващия си мач възпитаниците на Франк Лампард гостуват на новака Уест Бромич Албиън, докато "мърсисайдци" приемат друг лондонски тим - този на Арсенал.


Срещата започна с опит за териториален натиск от страна на футболистите на Ливърпул. В първите десетина минути донещо опасно не се стигна, като на няколко пъти Андрю Робъртсън центрира отляво, но без нещо повече да се случи. 

Първият удар към една от двете врати дойде в 12-ата минута. Отправи го Джорджиньо Вайналдум, но неточно.  

В 14-ата минута вратарят на Челси Кепа Арисабалага отново показа своята неувереност, след като се опита да пресече една топка извън рамките на своето наказателно поле, но бе изпреварен от Мохамед Салах, който стигна до аутлинията и опита да намери Роберто Фирмино на близката греда, но бе блокиран от Андреас Кристенсен.

Пет минути след това Салах проби добре през центъра и опита удар, който обаче бе блокиран от Кристенсен. Последва опасна контраатака на Челси. Тимо Вернер получи отляво в опразнената зона в отбраната на Ливърпул, но се забави, тръгна да влиза навътре и се озова очи в очи Фабиньо. Бразилецът за втори път от началото на мача обаче го надигра.

В 32-рата минута дойде и първият удар към вратата на Алисон. Вернер успя да преодолее Фабиньо, след което си освободи пространство за стрелба от границата на наказателното поле, но топката премина покрай лявата греда на бразилския страж.

Шест минути след това Кай Хавертц излезе зад отбраната на Ливърпул, след което подаде към Вернер, който от чудесна позиция не успя да уцели вратата, но флагът на страничния рефер остана спуснат, но повторенията показаха, че халфът бе в положение на засада. Такава все пак беше отсъдена със закъснение.

Драмата обаче настъпи в самия край на първото полувреме. Тогава Джордан Хендерсън изведе с дълго подаване Садио Мане, който се откъсваше сам срещу Кепа, но Кристенсен задържа и събори сенегалския нападател. Първоначално на датчанина му беше показан жълт картон, но след като изгледа повторения на ситуацията, съдията Пол Тиърни промени решението си и изгони бранителя.

На почивката бяха извършени по една смяна и в двата отбора. За домакините централния защитник Фикайо Томори се появи на мястото на Кай Хавертц.

За Ливърпул пък дебют направи Тиаго Алкантара, който замени капитана Джордан Хендерсън.   

„Мърсисайдци“ натиснаха и пет минути след началото на втората част поведоха. Салах и Фирмино направиха двойно отдясно на наказателното поле. Бразилецът навлезе в пеналтерията и центрира, а от точката за дузпа Мане изпревари Рийс Джеймс и с глава отбеляза във вратата на домакините – 0:1.     

Само четири минути след това сенегалецът реализира и втори гол, след кошмарна грешка на Кепа. Нападателят пресече топката след опит за подаване от испанския страж и на празна вратата покачи – 0:2.​

В 65-ата минута Фирмино изведе в коридор Вайналдум, който стреля силно, но Кепа успя този път да избие.

Две минути сед това Мейсън Маунт получи празно пространство и опита изстрел извън наказателното поле, но топката премина над вратата на "червените".

В 73-тата минута домакините получиха шанс да се върнат в мача, след като получиха дузпа. Дебютантът Тиаго задържа нахлуващия в наказателното поле Вернер и Пол Тиърни назначи наказателен удар. Зад топката застана Жоржиньо и стреля в долния ляв ъгъл на Алисон, който обаче се намеси чудесно и спаси много добре и спаси.

Челси опита натиск в последните минути на срещата и пет минути преди края Алисон отново се намеси отлично, след като отрази много опасен изстрел на резервата Тами Ейбрахам с левия крак.

Във втората минута на добавеното време Мане опита да оформи хетррика си със силен удар извън наказателното поле, но Кепа спаси. Минута след това отново стражът на „сините“ спаси отбора си след удар на Салах. При добавката пък Вайналдум не успя да уцели опразнената врата.


ЧЕЛСИ – ЛИВЪРПУЛ 0:2

0:1 Садио Мане 50'

0:2 Садио Мане 54'

Пропусната дузпа: Жоржиньо (Челси) 75'

Червен картон: Андерас Кристенсен (Челси) 45+1'

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (4-2-2-2): 1. Кепа Арисабалага – 24. Рийс Джеймс, 4. Андреас Кристенсен, 15. Курт Зума, 3. Маркос Алонсо – 7. НГоло Канте, 5. Жоржиньо (к) – 17. Матео Ковачич, 19. Мейсън Маунт – 29. Кай Хавретц, 11. Тимо Вернер

Мениджър: Франк Лампард

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон Бекер -  26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 3. Фабиньо, 66. Трент Александър-Арнолд – 5. Джорджиньо Вайналдум, 14. Джордан Хендерсън (к), 8. Наби Кейта – 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах

Мениджър: Юрген Клоп

Главен съдия: Поли Тиърни, Англия

Стадион: „Стамфорд Бридж", Лондон, Англия