Арсенал и Ливърпул направиха зрелищно равенство 2:2 в дербито на 9-ия кръг на Висшата лига. Мърсисайдци не успяха да си върнат върха в първенството и към момента остават на второто място с актив от 22 пункта. Манчестър Сити има точка повече. "Артилеристите" пък са трети с 18 точки.

Иначе срещата започна отлично за домакините, които поведоха с гол на Букайо Сака в 9-ата минута. След това Върджил Ван Дайк изравни, а в края на първата част Микел Мерино даде нов аванс на лондончани, които се прибраха с аванс на почивката.

През втората част тима на Микел Артета се прибра малко по малко и остави мърсисйадци да владеят повече топката. В 81-ата минута пък Мохамед Салах изравни и така оформи крайния резултат.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Двубоят започна отлично за "артилеристите", които поведоха в 9-ата минута. Бен Уайт прати страхотен извеждащ пас отдясно към Букайо Сака, който с финт елиминира Анди Робъртсън. След това футболистът на Арсенал с мощен шут отблизо не остави шансове на Келъхър и откри - 1:0.

В 14-ата минута Мохамед Салах не успя да се възползва от грешка на Мерино, който загуби топката. Крилото на Ливърпул веднага стреля, тъй като Давид Рая беше излязъл напред, но не намери очертанията на вратата.

Четири минути след това дойде отговорът на мърсисайдци. Гостите спечелиха корнер, който бе изпълнен от Трент. Бекът прати топката на близката греда, а там Луис Диас успя да я отклони. Тя стигна до Ван Дайк, който я прати в мрежата на Арсенал за 1:1.

В 24-ата минута Букайо Сака опита с шут от дистанция с десния крак, но изпълнението му прелетя над напречната греда на противниковата врата. Пет минути след това Мартинели получи по левия фланг, справи се с Александър-Арнолд, след което пусна опасно центриране. Подаването му обаче се оказа малко по-дълго за свободния на далечната греда Кай Хавертц, който не успя да стреля.

И двата отбора имаха сериозни претенции в 31-ата минута около ситуация в наказателното на мърсисайдци. Гостите поискаха игра с ръка на Мартинели, който пък бе съборен от Конате и лондончани пожелаха дузпа. В крайна сметка Антъни Тейлър не видя нищо нередно в разбъркването и остави играта да продължи, а акцията на "артилеристите" завърши с неточен удар.

В 43-ата минута Деклан Райс изпълни пряк свобоен удар и центрира в пеналтерията на Ливърпул. Там Микел Мерино стигна първи до топката и стреля покрай безпомощнния Келъхър за 2:1. Попадението беше преразгледано за евентуална засада на испанеца, но такава нямаше.

В добавеното време на първата част Трент изпрати хубаво центриране към Мак Алистър. Аржентинецът нанесе удар с глава, но стражът на Арсенал се справи без проблеми.

В 52-ата минута гостите комбинираха добре, а Салах от трудна позиция стреля, но не намери очертания над вратата. Пет минути по-късно пък Арнолд опита с шут по земя от дистанция, но неточно.

Райън Гравенберх се справис двама играчи на "артилеристите" в 65-ата минута и реши да завършва сам със силен шут извън наказателното. Топката обаче прелетя над вратата на Давид Рая. В 71-ата минута пък удар на Къртис Джоунс отблизо беше блокиран.

В 76-ата минута Ливърпул загуби топката, а тя стигна до Кай Хавертц, който без да се замисли стреля. Ударът му мина над напречната греда.

Пет минути след това мърсисайдци отново стигнаха до изравнителен гол. Трент изведе отлично Дарвин Нунес, който изчака Мохамед Салах и го намери в наказателното. Египетската звезда на гостите не сбърка и прати топката в мрежата за 2:2.

В 88-ата минута Габриел Жезус получи възможност да стреля и го направи от границата на наказателното. Топката обаче попадна в центъра на вратата, където беше и Келъхър, който улови без проблеми.

FT | АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ 2:2

1:0 Букайо Сака 9'

1:1 Върджил ван Дайк 18'

2:1 Микел Мерино 43'

2:2 Мохамед Салах 81'

Висша лига, девети кръг

Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Емиратс“, Лондон, Англия


Съставите на двата отбора:

АРСЕНАЛ: 22. Давид Рая, 5. Томас Партей, 4. Бенджамин Уайт, 6. Габриел Магаляеш, 12. Юриен Тимбер, 7. Букайо Сака, 41. Деклан Райс, 23. Микел Мерино, 11. Габриел Мартинели, 29. Кай Хавертц, 19. Леандро Тросар

Старши треньор: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ: 62. Куивийн Келъхър, 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 5. Ибрахима Конате, 66. Трент Александър-Арнолд, 10. Алексис Мак Алистър, 38. Райън Гравенберх, 17. Къртис Джоунс, 7. Луис Диас, 11. Мохамед Салах, 9. Дарвин Нунес

Старши треньор: Арне Слот