Голямото дерби на английския футбол в последните години между Манчестър Сити и Ливърпул не излъчи победител. Двата отбора завършиха 1:1 в мач от осмия кръг от елита на Англия на „Етихад”, като и двата отбора не рискуваха с положенията си през второто полувреме след головете през първата част. Мохамед Салах даде аванс на шампиона на Англия след 13 минути игра от дузпа, но Габриел Жезус със страхотно изпълнение изравни изравни резултата в 31-ата минута. „Гражданите” може и да съжаляват, че не стигнаха до пълен обрат, след като Кевин Де Бройне от Сити пропусна дузпа в 40-ата минута.

Втората част на дуела в Манчестър не предложи кой знае какво, след като и двата отбора "изчакваха" опонента си за грешка, която така и не се случи в хода на мача и логично точките бяха поделени между актуалния шампион и вицешампиона на Англия.

69 снимки

Хосеп Гуардиола излиза с Габриел Жезус в нападението си, като бразилецът ще бъде подпомаган от Кевин Де Бройне, Феран Торес и Рахийм Стърлинг. Пред Едерсон са разположени бековете Уокър и Кансело, а Лапорт и Диаш са централни бранители. Родри и Гюндоган ще движат играта на "гражданите" в средата на терена.

Юрген Клоп разполага своите в 4-2-3-1, като впечатление прави цялата мощ в нападение на шампиона. Мане, Фирмино, Салах и Жота стартират от първата минута, а халфове са капитанът Джордан Хендерсън и Джини Вайналдум. Завръщане в отбраната е факт за Жоел Матип, който ще партнира на Джо Гомес, а крилата пред Алисон са Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън.

Напълно очаквано бе, че срещата стартира във вихрено темпо, като в първите минути по-дейният отбор бе този на гостите. Роберто Фирмино бе изведен зад гърба на отбраната на Сити и опита да подмине излезлия Едерсон, но сънародникът на Фирмино отби топката в него и играа продължи с аут. Хората на Клоп опитваха дълги подавания зад отбраната на Сити, като "гражданите" не позволяваха да се стигне до финален удар, макар да допускаха играчите на Ливърпул зад себе си.

След десет минути игра Кайл Уокър фаулира в бедрото Садио Мане в наказателното поле на Сити и Поусън посочи бялата точка за Ливърпул. Зад топката застана Салах, който с безпогрешен изстрел в десния ъгъл на Едерсон откри резултата - 1:0 за Ливърпул.

Ман Сити пробва нападение след фаул, а Де Бройне центрира топката към далечната греда за Родри, но тя бе дълга за испанеца и логично излезе аут. В 25-ата минута Вайналдум сбърка при изнасянето, а Де Бройне получи вдясно и мигновено пусна остър пас по земя към втора греда за Стърлинг. Алисон излезе да скъсява дистанцията, а Стърлинг реши да стреля, като бразилецът блокира удара на бившия футболист на мърсисайдци, който спокойно можеше успоредно да комбинира с Жезус, след като той можеше да стреля на празна врата.

В 31-ата минута гостите оставиха големи пространства за Сити. Уокър пусна пас по земя за Де Бройне, койт продължи за Жезус. Бразилецът с феноменално докосване елиминира Александър-Арнолд и стреля отблизо, пращайки топката във вратата на Алисон. Последва мощен удар на Де Бройне от средна дистанция, който премина встрани от вратата.

В 35-ата минута Жота получи топката пред полето на Ман Сити и отправи удар с десния крак, но прекалено слаб и топката отиде встрани. Натискът на домакините даде резултат в 38-ата минута. Тогава Де Бройне искаше да подаде с центриране топката за Стърлинг в наказателното поле, но Джо Гомес спря топката с ръка и Поусън посочи бялата точка след преглед на ВАР. Де Бройне застана зад топката и прати топката встрани от вратата на Ливърпул.

Минута преди края на първата част шампионът можеше отново да поведе в резултата. Садио Мане бе видян вляво и подмина с лекота Кайл Уокър, влизайки навътре към пеналтерията на Сити. Той комбинира със Салах, който веднага даде пас за Александър-Арнолд. Той шутира мощно, топката мина под Едерсон след блока му, но вратарят се обърна и взе топката.

Второто полувреме стартира със страхотен шанс за Ман Сити. В 55-ата минута Жоао Кансело достави прекрасно топката за Жезус, който избяга зад Джо Гомес и стреля отблизо с глава, но ударът му излетя отвън. В ответното нападение Роберто Фирмино опита техничено изпълнение с удар по диагонала, но Едерсон изпълни аут. 

В 59-ата минута Клоп замени Фирмино с Шакири. Секунди след това силен удар на Жота срещна ръката на Кансело, но тя бе прилепена към гърдите на левия бек на Сити и дузпа нямаше. Гуардиола пък замени Торес с Бернардо Силва. Кадровите проблеми в защита за Юрген Клоп продължиха и в тази среща, след като след час игра Александър-Арнолд получи разтежение и на негово място влезе Джеймс Милнър като резерва.

Последвалите минути на "Етихад" не видяха особено добри положения, макар по-настъпателният отбор да бе този на домакините, които обаче не материализираха набезите си със сериозни опасности. До края на срещата двата отбора продължиха с предпазливата си игра и сякаш логично двата отбора направиха равенство помежду си преди националната пауза. След нея Ливърпул приема Лестър Сити на "Анфийлд", докато Сити гостува на Тотнъм, воден от Жозе Моуриньо.


МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЛИВЪРПУЛ 1:1

0:1 Мохамед Салах (13-дузпа)

1:1 Габриел Жезус (31)

Рефер: Крейг Поусън

Стадион: „Етихад” (Манчестър)

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон – Уокър, Диаш, Лапорт, Кансело – Родри, Гюндоган – Де Бройне, Торес, Стърлинг - Жезус

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Ливърпул (4-2-3-1): Алисон – Александър-Арнолд, Матип, Гомес, Робъртсън – Хендерсън, Вайналдум – Мане, Фирмино, Салах - Жота

Мениджър: Юрген Клоп