Собствениците на Ливърпул Фенуей Спортс Груп работят по привличането на техническия директор на Бенфика Педро Маркеш. Това е последната стъпка по изграждането на нова структура в клуба след анонсирането за завръщането на Майкъл Едуардс.

През миналата седмица стана ясно, че Едуардс отново ще работи за 19-кратния английски шампион и получи изключително важна роля за бъдещето след Юрген Клоп. Ключът в решението му е бил, че част от работата му ще бъде да помогне за придобиването на надзора на клуб-сателит за „червените“, като 44-годишният Едуардс сподели, че това е „един от най-важните фактори за моето решение“.

„Вярвам, че за да останем конкурентноспособни, са необходими инвестиции и разширение на нашето футболно портфолио.

Именно заради това ФСГ са се насочили към Маркеш, който да предостави своите умения и опит в подобен проект. Високо цененият португалец ще бъде нает от базираната в Бостън компания, а не от Ливърпул. Големият опит на Маркеш в тази област ще бъде използвана за подпомагане на ФСГ в търсенето и последващото управление на друг клуб, който ще се използва главно за привличането на глобални таланти.

Самият Маркеш е познат на Ливърпул от преговорите за подпис с Дарвин Нунес от Бенфика през 2022-а и е в добри отношения с бившия спортен директор на „Анфийлд“ - Джулиан Уорд. Маркеш започва кариера като треньор на юношите на Спортинг Лисабон през 2004-а, а шест години по-късно става треньор по анализите в Манчестър Сити, където Уорд е скаут в този период при „гражданите“.

През 2014-а година Маркеш се прехвърля към ръководен пост за треньори и анализи в Сити Футбол Груп, като точно това е мултиклубният модел, който притежава Манчестър Сити, Жирона, Мелбърн Сити и още друг осем отбора по света.

Четири години след това той отива в Бенфика, за да работи като технически директор при младежите и да създаде голяма репутация на „орлите“ от Лисабон.