Американската инвестиционна компания RedBird Capital Partners обмисля да увеличи дела си в собствеността на Ливърпул. The Athletic твърди, че вече проведени предварителни разговори между RedBird и можоритарните собственици на мърсисайдци от FSG.

RedBird плати 533 милиона пауна за дял от 11 процента на FSG през 2021-а година, което им даде миноритарен дял в клуба от Анфийлд. Сега RedBird активно проучват възможността да увеличат инвестициите си в клуба, с което може да спечелят на FSG 1 милиард паунда и да им позволят да запазят собствеността си върху Ливърпул.

52 снимки

„Има усещане, че FSG не се интересуват от цялостна продажба на Ливърпул и са все повече привлечени от идеята да потърсят нови инвеститори, които да имат миноритарен дял. Ако дадат 30% от клуба на друг инвеститор, то FSG може да генерира приход от още 1 милиард паунда. FSG също следи с интерес продажбата на Манчестър Юнайтед. Ако Юнайтед се продаде за 7 милиарда паунда, тогава пазарната стойност на Ливърпул може да нарасне значително“, гласи източник, близък до RеdBird.

От компанията, която притежава още Милан и мажоритарен дял в Тулуза, се дистанцираха категорично от цялостно закупуване на клуба, но са готови да увеличат дела си в клуба. В същото време от FSG също са провели разговори с други заинтересовани страни, включително Qatar Investment Authority. Предполага се, че от QIA биха предпочели да купят пълния пакет акции в Ливърпул, докато FSG са искат първоначално да се разделят единствено с миноритарен дял.