Ливърпул допусна първото си поражение през сезона във Висшата лига, когато отстъпи с 1:2 от Манчестър Сити в 21-ия кръг. Загубата завърза интригата за първото място и определено не беше резултатът, на който "червените" се надяваха, но на "Етихад" Юрген Клоп демонстрира една основна сила на своя тим, която личи все по-ясно в хода на кампанията - тактическото многообразие.

Ливърпул стартира срещата в познатото си 4-3-3 и в този вид нямаше отговор за играта по фланговете на противника, която беше малко по-различна от обичайното. Тимът на Хосеп Гуардиола много успешно "изолира" проблемното звено Деян Ловрен-Трент Александър-Арнолд и методично нападаше именно през дясната зона на "червената" защита. Затова спомогнаха и огромните трудности, които пресата на домакините създаваше на Ливърпуп при изнасянето на топката.

Клоп реагира след почивката и с включването на Фабиньо тимът се прегрупира в 4-2-3-1, а подобрението беше очевидно. Основната тежест така падна върху крайните бранители, които бяха силно ангажирани да осигурят максимална ширина при изграждането на атаките. Голът на Роберто Фирмино дойде именно по този начин - с дълъг пас на Александър-Арнолд към левия фланг, където Андрю Робъртсън проби зад тила на "небесносинята" защита и с елегантно докосване изведе Роберто Фирмино пред празната врата.

Именно тази смяна на тактическата постройка в хода на сезона неведнъж се оказа "златен жокер", което идва да покаже, че загубата съвсем не прави Ливърпул по-малко опасен тим.