Отборът на Ливърпул изпрати най-добрия си сезон в точково отношение – записвайки 97 в 38 кръга – и въпреки всичко не успя да прекъсне болезнената суша без шампионска титла на Англия. Победата с 2:0 над Уулвърхемптън в последния мач от сезон 2018/2019 се оказа недостатъчна, защото Сити събра 98 точки след успех 4:1 над Брайтън навън.

„Гражданите” направиха историческа защита на отличието с поредица от 14 поредни победи, която започна с 3:1 над Арсенал в началото на февруари и продължи до края. Тя бе една голяма причина за крайния триумф на „небесно сините”, но част от анализаторите на Острова откриха и една повтаряща се зависимост при Ливърпул, която мнозина биха разгледали като нещо повече от съвпадение.

За какво иде реч?

По принцип на Острова битува разбирането, че отборът, който е на върха в класирането по Коледа, обикновено става шампион. Естествено, историята познава и изключения, като именно тук идва болезненият момент за феновете на мърсисайдци – последните три пъти, когато тим посреща Коледа като лидер в таблицата и впоследствие се разминава с титлата, става дума все за Ливърпул.

В такава ситуация изпаднаха „червените” и в трите случая през XIX век, когато бяха реален претендент за трофея – 2008/2009, 2013/2014 и приключилият днес 2018/2019.

Отборът на Юрген Клоп завърши кампанията със само едно поражение (1:2 от Манчестър Сити в началото на януари), с което стана първият отбор, който не успява да спечели Висшата лига при положение, че има само една загуба в 38 кръга. Мърсисайдци са и единственият тим, който не грабва трофея в сезон със само 2 поражения (споменатият вече 2008/2009).

Ливърпул вече е първият тим с 97 точки и 30 победи, който не успява да стане шампион на Англия.