Шампионът Ливърпул допусна грешна стъпка в първенството на Англия, след като завърши 1:1 при визитата си на Брайтън & Хоув Албиън в мач от 10-ия кръг от Премиър лийг. Това се случи и след съдействието на ВАР, който отмени много спорно попадение на мърсисайдци на Мохамед Салах и след две дузпи, дадени за „чайките”, в които нямаше съмнение. Иначе, Диого Жота откри резултата на „ЕймЕкс” в 60-ата минута, но дузпа на Паскал Грос във втората минута на добавеното време изравни резултата и точките между двата тима бяха поделени.

92 снимки


Греъм Потър подрежда своите в 3-4-1-2 срещу английския шампион, а в състава на „чайките” има две промени. Велтман заема мястото на наказания Лампти, докато Аарън Конъли влиза на мястото на бившия играч на Ливърпул – Адам Лалана, който е на пейката.

Юрген Клоп дава почивка на Садио Мане, като той е на пейката, а на негово място играе Такуми Минамино. Салах се връща в нападение, докато бранителят Жоел Матип е аут. Четири са промените при мърсисайдци след триумфа с 3:0 над Лестър Сити миналия уикенд.

Логично гостите стартираха много по-дейно срещата. Първо във втората минута Фирмино изведе зад гърба на защитата на „чайките” Жота, който напредна към наказателното поле и пожела да комбинира със Салах, но бранител на Брайтън изчисти в корнер. Секунди по-късно Фабиньо изведе страхотно Салах пред вратаря Матю Райън, а египтянинът шутира мощно с левия крак, но неточно – аут. Атакуващата четворка на Ливърпул продължи да действа много агресивно, а в седмата минута Жота отправи силен удар от средна дистанция, но топката се отби в гърба на Велтман и излезе в корнер.

Брайтън пропусна страхотен шанс да накаже грешка в изнасянето на топката от Ливърпул. Централните бранители на гостите излязоха високо на терена, а Мопе комбинира зад защитата с Конъли, който напредна към вратата на Алисон и стреля с десния крак, но топката не намери целта.

В 19-ата минута десният бранител на Ливърпул Неко Уилиямс фаулира Конъли в наказателното поле на гостите и логично Атуел посочи бялата точка в полза на Брайтън. Зад топката застана Нийл Мопе, който шутира силно по земя вляво и не уцели вратата на Алисон - аут. Последва равностойна игра, а в 33-ата минута дойде ново контранападение от Брайтън. Леандро Трусар бе видян вляво и си нагласи топката на десния крак, след което последва диагонален шут, който бе в аут.

Секунди по-късно Ливърпул откри резултата. Мохамед Салах бе изведен зад гърба на защитата от Фирмино и №11 в Ливърпул с десния крак прати топката във вратата. Ситуацията беше преразгледана от ВАР, който видя милиметрична засада на Салах и в крайна сметка голът бе отменен. Три минути преди края на първото полвреме Минамино шутира с външната част на крака си, ала Райън улови спокойно.

На полувремето Юрген Клоп реши да предприеме промяна и вкара Джордан Хендерсън, който замени Неко Уилиямс. Ливърпул укроти темпото на игра и започна етапно да натиска Брайтън. Домакинът създаде все пак в 54-ата бързо нападение чрез Уелбек отдясно, а нападателят шутира силно по земя, но Алисон отрази опасността.

След точно час игра гостите излязоха напред в резултата. Робъртсън елиминира Ивс Бисума и комбинира със Салах. Египтянинът пък подаде за Жота, който пое и влезе по границата на наказателното поле към средата и стреля с десния крак и топката премина над крака на Бен Уайт и край плонжа на Райън - 1:0 за Ливърпул.

Брайтън организира атака отляво, а Соли Марч центрира към Джаханбакш, който се размина с топката да стреля с глава и Робъртсън изби в ъглов удар. От него не последва нищо опасно за Ливърпул, след като Натаниел Филипс изби смело напред. В 84-ата минута бекът Робъртсън достави центриране от фаул в наказателното поле на "чайките". Садио Мане засече с глава и вкара, но и този гол бе отменен след ВАР, тъй като сенегалецът бе в засада.

В добавеото време на срещата Брайтън изравни след втора дузпа. Паскал Грос стреля силно и изравни резултата след мощен удар в средата на вратата. Иначе, дузпата бе отсъдена след намесата на ВАР, която видя, че Робъртсън е ритнал Уелбек в наказателното поле на гостите и Атуел след видяното на мониторите взе решение.

Така Ливърпул вече има 21 точки и е лидер в класирането, макар че може и да не е там след изиграването на всички мачове от кръга до края му. Брайтън пък е 16-и с 10 точки.

FT БРАЙТЪН - ЛИВЪРПУЛ 1:1

0:1 Диого Жота (60)

1:1 Паскал Грос (90+2'-дузпа)

Рефер: Стюарт Атуел

Стадион: „ЕймЕкс Стейдиъм” (Брайтън)

Брайтън: Райън – Уайт, Уебстър, Дънк /к/, Конъли, Бисума, Мопе, Грос, Уелбек, Марч, Велтман

Ливърпул: Алисон – Н. Уилиямс, Филипс, Фабиньо, Робъртсън – Милнър, Вайналдум – Жота, Минамино, Салах - Фирмино