Тъжна новина съобщиха от втородивизионния Болтън Уондърърс. От клуба обявиха, че защитникът Стивън Дарби е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза. 29-годишният десен бек ще сложи край на състезателната си кариера и ще опита да пребори една от най-тежките болести на нашето съвремие. 

Стивън Дарби е юноша на Ливърпул, но записва само 1 мач за тима между 2008 и 2012-а. След това е отдаван под наем в по-нискоразредни клубове като Суиндън, Нотс Каунти и Рочдейл. През 2012г. преминава в Брадфорд, където за пет години записва 194 мача. От началото на миналия сезон играчът носи екипа на Болтън. 

Заболяването на Дарби е от категорията на така наречените моторно-невронни, а според изнесените статистики е рядко състояние - около двама на всеки 100 000 британци го развиват всяка година.

Болестта засяга нервни клетки в главния и гръбначния мозък, което води до разрушаване на функцията на моторните неврони. Когато се случи тази невродегенерация, ежедневните дейности като хранене, общуване и движение стават все по-трудни, а в един момент и напълно невъзможни. С течение на времето, състоянието постепенно се влошава, тъй като мускулите отслабват и могат видимо да се деформират.

Повечето от болните живеят най-много до три години след появата на първите симптоми на болестта. За голямо съжаление медицината все още не е открила лек за тези редки невронни заболявания.

Тези, които все пак се подлагат на лечение, имат по-голям шанс да намалят действието на болестта и да живеят по-дълго.