Отборът на Ливърпул приема тима на Манчестър Юнайтед в най-голямото дерби на Висшата лига. Мачът на „Анфийлд” е днес от 18,30 часа и може да го наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък ще проследим срещата на живо с видео от всеки гол и всяка спорна и интересна ситуация в мача.

Двата тима влизат в двубоя от коренно различни позиции. Ливърпул е безапелационен лидер в шампионата. „Червените” на Юрген Клоп изглеждат сигурни шампиони към този момент. След изиграването на 21 мача, мърсисайдци имат актив от 91 точки, цели 13 пред втория Манчестър Сити, който вчера направи нова грешна стъпка и завърши у дома 2:2 срещу Кристъл Палас.

Ситуацията при Юнайтед също не е розова. Отборът на Оле Гунар Солскяер е едва пети с 34 точки. Трябва обаче да отбележим и факта, че единствените загубени точки от Ливърпул през кампанията бяха именно в мач срещу Юнайтед, но на „Олд Трафорд”, когато двата тима не излъчиха победител.

В състава на Ливърпул се очаква да се завърнат Фабиньо и Жоел Матип, които страдаха от дълготрайни травми. Двамата подновиха тренировки на пълни обороти в сряда. Срещата със сигурност пропускат Джеймс Милнър, Деян Ловрен и Наби Кейта.

Голямата въпросителна за Оле Гунар Солскяер пък е състоянието на Маркъс Рашфорд. Той получи травма в гърба през седмицата и виси за сблъсъка на „Анфийлд”. Състоянието на Люк Шоу също ще бъде проверено с късен фитнес тест.

От сметките отпадат Пол Погба, Скот Мактомини, Маркос Рохо и Аксел Туанзебе. Възможно е Ерик Баи да попадне в разширения състав, след като през седмицата игра в контрола.

Още по темата:

Експерт: Ливърпул върви към най-бързата титла във Висшата лига

Гуардиола: Няма да гледам Ливърпул - Юнайтед

Клоп се удиви от класата на Юнайтед и странната му тактика

Солскяер: Не се притесняваме за визитата си на "Анфийлд"

Фактите

• Манчестър Юнайтед няма победа над Ливърпул на „Анфийлд” в последните си четири визити (две равенства и две загуби). Последният им успех дойде през януари 2016 година, когато Уейн Рууни вкара единствения гол за победата.

• Ливърпул посреща Юнайтед на „Анфийлд” като лидер в подреждането за първи път от септември 1999 година, когато печели мача с 4:0.

• „Червените” са губили от Манчестър Юнайтед повече от всеки друг съперник във Висшата лига – цели 28 пъти.

• Ливърпул е непобеден в 38 мача за първенство до този момент (33 победи и 5 равни). Третата най-дълга серия за отбор от Висшата лига. Единствено Арсенал и Челси имат по-дълги периоди без допуснато поражение, съответно 49 и 40 мача. И на двата тима сериите приключват със загуба от Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд”.

• Активът на Ливърпул от 61 точки, постигнат след изиграването на 21 мача е най-високият записван от някой тим от всички Топ 5 първенства на Европа.

• Ливърпул е спечелил 29 от последните си 30 мача за първенство, като единствената загуба на точки бе в мача срещу Юнайтед на „Олд Трафорд” през октомври миналата година.

• На „Анфийлд” Ливърпул има 18 поредни победи. Последната загуба на точки бе срещу Лестър през януари 2019.

• Отборът на Оле Гунар Солскяер няма загуба в мачовете си срещу тимовете от Топ 4 през този сезон. Юнайтед победи Манчестър Сити, Лестър и Челси, и направи равен срещу Ливърпул до този момент.

• Последните два мача за Юнайтед край река Мърси завършиха с поражения (от Ливърпул и Евертън). Те не са губили в три последователни срещи в Мърсисайд от 1979 година.

• Активът на „червените дяволи” от 34 точки след 22 мача за първенство е най-ниският за клуба от сезон 1989/90, когато те имат едва 24 пункта.

• Всеки един от последните 15 гола на Юнайтед в шампионата е отбелязан от Маркъс рашфорд (7), Антони Марсиал (5) или Грийнууд (три).