Отборът на Ливърпул записа комфортна победа с резултат 2:0 над гостуващия на "Анфийлд" тим на Лестър Сити в сблъсък от 24-ия кръг на английската Висша лига. И двете попадения за мърсисайдци реализира португалската звезда Диого Жота, който първо откри резултата в 34-ата, а в 87-ата минута удвои и сложи точка на спора. 

Gulliver/GettyImages
54 снимки

"Червените" изиграха много силен двубой и не оставиха съмнения в това кой бе по-добрият отбор. Тимът на Юрген Клоп отправи над 20 удара, но само феноменалните намеси на вратаря Каспер Шмайхел спасиха Лестър от разгром. Добрата новина за феновете на домакините бе и завръщането на Мохамед Салах, който също имаше няколко отлични положения, както и удари греда. "Лисиците" пък не направиха абсолютно нищо запомнящо се с бледото си представяне. 

С този успех Ливърпул си върна на Лестър за загубата си от тях по-рано през сезона и намали изоставането си от лидера Манчестър Сити на 9 точки, а и "червените" са с мач по-малко от "гражданите". Положението за "лисиците" пък се усложни допълнително, които вече заемат 12-ата позиция с 26 точки и напрежението върху мениджъра Брендън Роджърс се увеличи. В следващия кръг мърсисайдци гостуват на Бърнли, докато Лестър приема Уест Хем. 

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп бе направил пет промени спрямо състава при победата над Кардиф за ФА Къп през уикенда. Като титуляри започнаха Алисон, Тиаго Алканатара, новото попълнение Луис Диас, който дебютира от първата минута, Андрю Робъртсън и Жоел Матип. Звездата Мохамед Салах пък бе оставен на резервната скамейка, след като се завърна от участие с Египет в турнира за Купата на африканските нации.


Домакините стартираха много настъпателно и бързо се настаниха в половината на своя съперник. Първият удар към една от двете врати дойде в шестата минута, когато Роберто Фирмино стреля с глава след центриране от свободен удар, но над вратата на вратаря Каспер Шмайхел.

Лестър обаче отговори само две минути по-късно, когато Джеймс Мадисън и Адемола Лукман направиха отлична комбинация отляво, след която англичанинът се озова на стрелкова позиция и стреля от малък ъгъл, но Алисон изби в ъглов удар.

Ливърпул държеше повече топката в следващите мигове. В 19-ата минута топката стигна до Трент Александър-Арнолд отдясно в наказателното поле след центриране, а след това залъга съперник и стреля силно, но Шмайхел изби в корнер.

Мърсисайдци направиха пробива в 34-ата минута, когато поведоха в резултата. Александър-Арнолд центрира от корнер в наказателното поле, където Върджил ван Дайк стреля с глава, Шмайхел отрази, но топката попадна на крака на Диого Жота, който прати топката в мрежата отблизо – 1:0.

Натискът на Ливърпул продължи и в 40-ата минута беше близо до второ попадение. Андрю Робъртсън центрира отляво в наказателното поле, където Шмайхел боксира топката, след което Тиаго Алкантара опита страхотен ножичен удар от границата на пеналтерията, но топката премина покрай лявата греда на гостите. 

Две минути по-късно Фирмино стреля от дистанция, но Шмайхел улови топката.

В последната минута от редовното време на първата част отново датският страж трябваше да се намесва, за да спаси тима си от второ попадине. Жота и Фирмино направиха отично двойно пред наказателното поле, а бразилецът беше изведен вътре в пеналтерията, където шутира, но Шмайхел спаси. 

Три минути след старта на втората част домакините отново имаха шанс за втори гол. Жота отмъкна топката по левия фланг, напредна на скорост и влезе в наказателното поле, след което стреля към далечния ъгъл, но отново Шмайхел изби в корнер.

В 51-ата минута Мадисън стреля от пряк свободен удар на добра позиция, но право в стената. Минута след това отново той стреля, но много разочароващо.

След час игра за Ливърпул се завърна Мохамед Салах, който замени Роберто Фирмино, а Харви Елиът смени Къртис Джоунс. За Лестър на терена влязоха Юри Тилеманс и Келечи Ихаеначо, които замениха Бубакари Сумаре и Патсон Дака.

Мърсисайдци продължиха с опасните си атаки и при една от тях, в 69-ата минута, Луис Диас получи в поливината на "лисиците", напредна към наказателното поле и стреля, но покрай вратата. 

В 74-ата минута Мохамед Салах имаше шанс да отбележи. Той получи отдясно в наказателното поле и с елегантен финт елиминира двама играчи на гостите, след което шутира от малък ъгъл, но Шмайхел беше покрил близкия си ъгъл.

Минута след това отново той пропусна златна ситуация. Дрюсбъри-Хол сбърка с паса си назад на центъра, Салах пресече, елиминира Уилфред Нидиди и напредна на скорост сам срещу Шмайхел. Египтянинът опита да копне топката над датския страж, който обаче парира с дясната греда.  

В 78-ата минута Салах удари и греда. Домакините разграха добре пред наказателното поле на Лестър, като топката мна през Тиаго, Харви Елиът и Салах. Последният си освободи пространство за удар, след което нанесе техничен такъв, но топката се отби от сглобката между напречната греда и дясната греда на Шмайхел.

Секунди по-късно Луис Диас изстреля снаряд от въздуха пред пеналтрията, но отново датчанинът спаси.

Обсадата на вратата на Лестър продължи и в 82-ата минута Салах изведе Диас отдясно в наказателното поле, а колумбиецът стреля между краката на вратаря, който обаче някакси успя да укроти топката и след това тя беше изчистена пред голлинията.

Ливърпул успя да отбележи така чаканото второ попадение в 87-ата минута. Харви Барнс загубби топката в неврологична зона от Фабиньо, след тя стигна до Диас. Колумбиецът комбинира с Жоел Матип, който се беше озовал пред наказателното поле, а той намери Жота на точката за дузпа. Португалецът стреля мигновено, Шмайхел докосна топката, но този път не успя да я спре и тя попадна във вратата му – 2:0.  

В третата минута от добавеното време отново Салах стреля от добра позиция в наказателното поле, но Шмайхел улови. Това беше и последната интересна ситуация в срещата, която завърши с победа за домакините.


FT | ЛИВЪРПУЛ – ЛЕСТЪР СИТИ  2:0

1:0 Диого Жота 34'

2:0 Диого Жота 87'

Висша лига, 24-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 4. Върджил ван Дайк (к), 26. Андрю Робъртсън - 6. Тиаго Алкантара, 3. Фабиньо, 17. Къртис Джоунс - 20. Диого Жота, 9. Роберто Фирмино ж.к., 23. Луис Диас

Мениджър: Юрген Клоп

ЛЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1): 1. Каспер Шмайхел (к) - 33. Люк Томас, 25. Уилфред Ндиди, 18. Даниел Амартей, 2. Джеймс Джъстин - 42. Бубакари Сумаре, 22. Кийрнан Дюсбъри-Хол - 11. Марк Олбрайтън, 10. Джеймс Мадисън, 37. Адемола Лукман - 29. Патсон Дака

Мениджър: Брендън Роджърс


Главен съдия: Крис Кавана, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия