Шампионът на Англия Манчестър Сити изоставаше на два пъти срещу Лион, но в крайна сметка стигна до равенството 2:2 на „Групама Стейдиъм” във Франция. Точката донесе голяма радост за отбора на Хосеп Гуардиола, след като това значи, че на 100% английският тим продължава към осминафиналите в най-големия европейски клубен турнир. Четирите попадения във Франция паднаха през втората част. Максуел Корне откри в 55-ата минута, но Аймерик Лапорт изравни в 63-ата. Отново Корне, този път в 81-ата изведе „хлапетата” напред, но в 83-ата Серхио Агуеро оформи крайния резултат в Лион.

Мениджърът на Ман Сити Хосеп Гуардиола направи три промени след успеха над Уест Хем с 4:0 през уикенда. Олександър Зинченко, Джон Стоунс и Риад Марез стартираха, за да заменят Николас Отаменди, Фабиан Делф и Илкай Гюндоган. Въпреки спекулациите преди мача пък Фил Фодън не стартира от първата минута за „гражданите”.

Първата част учудващо мина изцяло под диктовката на домакина Лион. Пропуски направиха Мемфис Депай и Корне, а вторият дори натресе горната греда зад Едерсон в последната минута от редовното време. Генерално хората на Гуардиола трябваше да се зарадват, че се прибират при нулево равенство на почивката.

Лион  Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки това в 55-ата минута Лион излезе напред в резултата. Набил Фекир смени фронта на атаката, центрирайки отляво към дясната дъга. Там бе Максуел Корне, който овладя и със страхотен удар матира Едерсон, за да вдигне на крака „Групама Стейдиъм” – 1:0.Радостта на „хлапетата” обаче трая по-малко от десет минути, след като Аймерик Лапорт разочарова домакините. Рахийм Стърлинг центрира от свободен удар отдясно, а топката бе атакувана от Давид Силва. Испанецът не насочи добре към вратата, но вместо това продължи назад към Лапорт, а централният защитник със силен удар с глава прати топката във вратата на Лион - 1:1.

Лион  Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки попадението на английският шампион, Лион не се отказа да преследва успеха във Франция. Така дойде 81-ата минута, когато Мемфис Депай пусна извеждащ пас по земя към Корне, а той хладнокръвно копна над Едерсон и отново зарадва хората по трибуните. За съжаление обаче Лион отново не успя да задържи актива си срещу Сити, а „гражданите” изравниха след 132 секунди. Риад Марес достави от ъглов удар към наказателното поле за Агуеро. Аржентинският стрелец на Сити се извиси и с елегантно отклоняване прати топката зад гърба на Антонио Лопес – 2:2. Това бе и последният по-интересен епизод от срещата, като гражданите продължават напред.

В другата среща от групата Шахтьор Донецк удари много тежко Хофенхайм в самия край с 3:2. Мачът бе уникална драма през всичките 90 минути. Исмаили в 14-ата и Тайсън в 15-ата дадоха добър аванс за гостите от Донецк, но Андрей Крамарич в 17-ата и Щефан Цубер в 40-тата изравниха резултата на „Райн-Некар Арена”. Адам Салай си изкара бързи два жълти картона през второто полувреме и остави домакините с човек по-малко за повече от 30 минути игра в Зинсхайм. Това даде превес за Шахтьор, а той пък му донесе гол в самия край на мача. Исмаили центрира отляво много добре за Тайсон, който с прекрасно овладяване и насочване в десния ъгъл на вратата на Хофе прати трите точки в Украйна - 2:3. 

23 снимки

Този успех дава големи шансове на Шахтьор да продължи напред, след като украинците имат пет пункта и са трети. Последен остава Хофенхайм, който пък може да продължи в турнира Лига Европа, но трябва да се надява на загуба на германците.

Група F

1. Манчестър Сити 10 точки

2. Лион 7 т.

3. Шахтьор Донецк 5 т.

4. Хофенхайм 3 т.