Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Клуб Брюж и го победи драматично с 3:2 в първа полуфинална среща от турнира Лига на конференциите. Италианците поведоха с гол на Рикардо Сотил, но Ханс Ванакен от дузпа изравни резултата на „Артемио Франки“. Андреа Белоти отново даде аванс на „виолетовите“ в 37-ата минута. Гостите останаха с човек по-малко в 60-ата минута, а само минути след това бившият футболист на Лудогорец Игор Тиаго, който пропусна реванша с ПАОК от 1/4-финалите, възстанови равенството във Флоренция. Победното попадение бе дело на М`Бала Нзола.

Двата отбора започнаха агресивно, но доста щастливо домакините от Фиорентина откриха резултата още в 5-ата минута чрез Рикардо Сотил. 24-годишното крило влезе натре от ляво и с диагонален изстрел не остави шанс на вратаря Нордин Якерс.

Гостите от Северната Венеция вдигнаха оборотите и създадоха няколко добри атаки, а в 17-ата минута изравниха резултата. Удар на Игор Тиаго създаде меле пред вратата на домакините, а Кристиано Бираги удари топката с ръка. След преглед на ситуацията с помощта на системата за видеоповторения (ВАР) съдията от Англия Майкъл Оливър отсъди дузпа, а капитанът на гостите Ханс Ванакен не сгреши.

Снимки: Gulliver/GettyImages
66 снимки

Нo в 37-ата минута домакините отново излязоха напред чрез Андреа Белоти. Вратарят Нордин Якерс не реагира по най-добрия начин при изстрел на Джакомо Бонавентура, а топката отиде у Белоти, който се обърна от Брандон Мехеле и вкара в долния десен ъгъл.

Срещата продължи малко странно, след като защитникът на Брюж Рафаел Ониедика беше изгонен от терена заради втори жълт картон. Но само 4 минути по-късно – в 63-ата минута Игор Тиаго вкара невероятен гол. Йорне Спийлерс изчисти топката от малкото наказателно поле, Тиаго чакаше на центъра, овладя и бутна напред. Бразилецът демонстрира спринтьорските си качества, подмина Лука Раниери и по диагонала наказа Терачано за 2:2.

Фиорентина стигна до победата в първата минута на добавеното време чрез анголската си резерва М’Бала Нзола. Топката се задържа в полето на гостите, Раниери отново я върна в наказателното поле. Анголецът М’Бала Нзола стреля от 7-8 метра, но прати топката в гредата. Белгийците не изчиситха както трябва и при добавката бяха наказани.