Англия не допусна изненада и записа поредната си победа в квалификациите за Евро 2020. Днес хората на Гарет Саутгейт спечелиха в мач с осем гола срещу Косово с 5:3. Гостите, изненадващо, поведоха още в първата минута с гол на Валон Бериша.Рахийм Стърлинг в 8-ата, Хари Кейн в 19-ата, автогол на Войвода и два гола на Джейдън Санчо в края на първото донесоха обрата за англичаните. Втори гол на Бериша в 49-ата и гол от дузпа на Мируки в 55-ата минута върнаха косоварите в мача, но до нещо повече не се стигна. Хари Кейн пък пропусна дузпа в 65-ата минута.

Това означава, че „трите лъва“ нямат загуба в квалификационни мачове за голям турнир вече 10 години. Последната загуба на "трите лъва" в подобен двубой е от 10 октомври 2009 година, когато англичаните отстъпват с 0:1 на Украйна в квалификация за Мондиал 2010. Оттогава Англия не е губила нито една от 41 квалификационни срещи, които представителния тим на страната е изиграл. В тях тимът е записал 32 победи.

За изненада на всички косоварите поведоха само минута след началото на мача след груба грешка в защитата на Англия. Баркли върна лошо към Майкъл Кийн, който буквално подари топката на Мурики и той изведе Бериша очи в очи с Пикфорд. Футболистът на Лацио не сгреши и даде преднина на гостите.

Кийн обаче се реваншира в осмата минута, когато засече на далечната греда с глава центриране на Баркли от корнер и по този начин асистира на Стърлинг, който от малкото наказателно поле нямаше как да сгреши и прати топката във вратата на своя съотборник в Манчестър Сити Алиен Мурич за 1:1.

В 19-ата минута домакините стигнаха до пълен обрат. Стърлинг и Кейн комбинираха добре, след което нападателят на Тотнъм стреля отляво. Топката мина между краката на вратаря и се спря в мрежата.

В 38-ата минута „трите лъва“ вкараха трети гол. Мергим Войвода си отбеляза доста куриозен автогол, засичайки във вратата си центриране по земя на Санчо. Интересното беше, че в близост до защитника нямаше нито един футболист на Англия.

В края на полувремето паднаха още два гола за домакините. Първо в 44-ата минута след бърза атака Рахиим Стърлинг подаде на Джейдън Санчо и той не сгреши – 4:1. Само две минути по-късно, в добавеното време на първата част, отново същата комбинация Стърлинг-Санчо и отново след скоростна атака резултата набъбна до 5:1. Това бяха и първите голове за националния отбор за футболиста на Борусия Дортмунд. Изглеждаше, че мачът е решен, но косоварите не бяха казали последната си дума.

Второто полувреме започна като първото с бърз гол на Бериша. Деклан Райс подари топката на Мурики, който центрира по в наказателното поле. Хендерсън не успя ориентира добре, Бериша успя да финтира капитанът на Ливърпул и елегантно за 5:2.

Пет минути по-късно най-скъпият защитник в света Хари Магуайър направи поредица от груби грешки и в края извърши нелепо нарушение срещу Мурики в наказателното си поле и дузпа за Косово. Потърпевшият се нагърби с изпълнението, макар Бериша да искаше да оформи хеттрика си. Мурики стреля в левия ъгъл на Пикфорд, който докосна топката, но тя все пак влезе във вратата му – 5:3.

В 64-тата минута и Англия получи право да изпълни дузпа след хубав пробив на Баркли, когото играчите на Косово опитаха  да фаулират още извън наказателното, но не успяха. Халфът остана успя влезе в полето, след което падна след нарушение на Рахмани. Хари Кейн, изпълни, но Мурич успя да спаси.

В 73-тата минута удар на Стърлинг срещна гредата, а минута след това пропусна още една голова ситуация.

В 89-ата минута Селина стреля от границата на наказателното поле, но топката премина много близо до гредата.

С тази победа Англия събира актив от 12 точки и водят в нашата група А, а Косово са трети с 8. Следващите мачове за Англия през октомври са гостуване на Чехия и гостува на „Васил Левски“. Косово пък ще има балканско дерби с Черна гора у дома.

В другия мач от нашата група Чехия спечели с 3:0 над Черна гора в Подгорица. Томаш Шучек откри в 54-ата, а Лукаш Масопуст удвои три минути по-късно. Владимир Дарида, от дузпа, в добавеното време на срещата оформи крайния резултат.

Така чехите си връщат второто място и събират 9 точки, докато черногорците са с две, на последното място. Лошото за България е, че шансовете ни за попадане в първите две места, които дават право на участие на Евро 2020, стават илюзорни.