В събота вечер предстои последният мач за сезона във Франция- финалът за националната купа. На „Стад дьо Франс” ще се изправят един срещу друг тимовете на Пари Сен Жермен и Оксер. Столичани са абсолютни фаворити в срещата, според букмейкъри, фенове и специалисти.

Преди пет години подобен финален сблъсък нямаше да е с предизвестен край. Дори Оксер щеше да бъде фаворит.  

През есента на 2010 година тимът се подвизаваше в най-престижния клубен турнир- Шампионската лига и мереше сили с величия като Реал Мадрид, Милан и Аякс. Докато Пари Сен Жермен завърши първенството на... 13-о място! Колко бързо се променят нещата в съвременния футбол!

Именно след този сезон ситуацията в клуба от областта  Бургундия започна да се обръща на 180 градуса.

Може би участието на тима в Шампионската лига попречи на представянето в първенството и отборът от „Стад Абе Дешан” едвам додрапа до 9-ата позиция. Година по-късно се случи и неизбежното  – последно място в Лига 1 и изпадане в по-долната дивизия.

Сегашната ситуация на Оксер е още по-критична. В трите сезона, прекарани в Лига 2, тимът се лута между „златната” среда и зоната на изпадащите.

Това, което крепи всички фенове на отбора, е предстоящият финал срещу клуба с най-високоплатените състезатели в света. Привържениците се надяват на достоен мач, който поне частично да им припомни славните времена на отбора, когато наставник бе легендарният Ги Ру.

Пътят на „бяло-сините” до финала в турнира бе изпълнен с множество драматични моменти. Момчетата на наставника Жан-Люк Вануши достигнаха до мача с ПСЖ след три минимални победи с 1:0 и две отстранявания с дузпи. Трябва да се спомене също, че част от противниците на Оксер бяха непрофесионални отбори. Едва на полуфинала бургундци срещнаха елитен клуб, в лицето на Гингам.

От своя страна парижани имаха само елитни съперници по пътя към финала. Категорични и резултатни победи срещу тимовете на Монпелие, Бордо, Нант, Монако и Сент Етиен постлаха червения килим на момчетата на Лоран Блан към трети трофей за сезона.

До този момент, Ибрахимович и компания завоюваха титлата на Франция и Купата на Лигата.

Дали историята и съзнанието, че при победа над Пари Сен Жермен, футболистите на Оксер ще занесат пета национална купа в клубния музей и ще напишат златна страница в историята на френския футбол ще им помогне да бъдат поне равностойни на могъщия съперник? Или ПСЖ ще завоюва поредната лесна купа?

Отговорът на 30 май (събота) от 22 часа българско време.