Мнозина правят равносметка в края на всяка година, а други определят десетка на събитията в дадена област. Ние ви предлагаме най-важните теми, събития и личности от възможно най-широк кръг спортни теми. Започваме от днес. И ще очертаем онова, което си е заслужавало през изминалата календарна 2008 година, пък било то хубаво или не чак толкова.

 

Световният футбол през 2008 година сътвори множество приятни емоции за феновете на най-популярната игра на планетата, като историята няма как да не запомни сътвореното от Манчестър Юнайтед, Зенит, националния отбор на Испания и представянето на Кристиано Роналдо.

Определено за най-добър клубен отбор на 2008-а може да бъде номиниран Манчестър Юнайтед. Водените от светилото сър Алекс Фъргюсън червени дяволи спечелиха Шампионската лига и титлата на Англия, а португалецът Роналдо бе отрупан със всевъзможни индивидуални отличия като златни топка и обувки. На Олд Трафърд за първи път акостира и българин в лицето на Димитър Бербатов, за когото на Тотнъм бяха платени внушителните 30,75 милиона паунда, предшествани от драматична трансферна сага.

Приятната изненада в евротурнирите бе руският Зенит Санкт Петербург, който спечели Купата на УЕФА, доказвайки, че силен и атрактивен футбол може да се играе и извън няколкото водещи първенства на Стария континент. За десерт тимът на Газпром и Дик Адвокаат затвърди отличните впечатления от представянето си и грабна и Суперкупата на Европа в битка с не кой да е, а с Манчестър Юнайтед.

В Англия, освен успехите на червените дяволи, впечатлиха и трите калъфки, до които стигна Челси под ръководството на Аврам Грант, който през лятото бе заменен от Луиш Фелипе Сколари. Евреинът пък използва времето си без работа, за да дойде на гости в България. Голямата болка обаче остана за капитана на сините от Лондон – Джон Тери, който изпусна решителната дузпа на финала на Шампионската лига в Москва и прати трофея на Олд Трафърд. Манчестър Сити изведнъж се превърна от тим в средата на таблицата до най-богатия клуб в света, след като гражданите бяха закупени от дубайски собственици, които не дават индикации за страх от станалата вече банално оправдание за всичко световна финансова криза и се заканват да прибавят към Робиньо, Мартин Петров и Валери Божинов немалко нови звезди. Ливърпул стартира отлично сезон 2008/09 и даде надежда и на по-младите си фенове да видят тима шампион на Англия. Арсенал не можа да се похвали с нещо съществено, освен с неизгубеното умение на Арсен Венгер да изгражда таланти, които бързо биват разграбвани. На Острова годината бе приятна за отборите извън Висшата лига, които често наказваха грандовете в двубои за купите и радваха неутралните любители на играта.

По-изненадваща от третата поредна титла на Италия за Интер бе раздялата с треньора на нерадзурите Роберто Манчини, който през лятото бе наследен от Жозе Моуриньо. Специалния не бе приет много добре от медиите на Ботуша, но им отговори с убедителни игри и солидна преднина в класирането за неговия тим. След като през 2007 година Милан стана европейски и световен шампион, през изминалия сезон росонерите не успяха дори да се преборят за участие в Шампионската лига. Те обаче подсилиха състава си с още суперзвезди, като в момента Карло Анчелоти може да си позволи да оставя едновременно извън титулярите си емблематични нападатели като Филипо Индзаги и Андрий Шевченко, към които след Нова година ще се присъедини и Дейвид Бекъм. Ювентус бързо преодоля изгнанието си в Серия Б и възвърна позициите си както в Калчото, така и в Европа.

В Испания Бернд Шустер стана шампион още в първия си сезон начело на Реал Мадрид, но не остана доволен от престоя си на Сантяго Бернабеу и към края на годината събра багажа си и остави треньорския пост за завърналия се от Англия Хуанде Рамос. Кралския клуб направи през лятото редица опити да привлече Кристиано Роналдо, но в крайна сметка крилото остана в Манчестър Юнайтед. Сериозна промяна имаше в тима на Барселона, където успехите на Франк Рийкард секнаха и след нулев сезон холандецът бе заменен от местния Хосеп Гуардиола, който заложи на атрактивния футбол, а Лео Меси и компания показаха, че умеят да вкарват по пет-шест гола на мач, при това без преминалия в Милан през лятото Роналдиньо.

Байерн Мюнхен спечели n-ата си титла В Германия. Баварците обаче бяха напуснати от Отмар Хицфелд, а неговото място бе заето от Юрген Клинсман, който започна колебливо, но към края на календарната година върна тима към обичайните му силни изяви на местно ниво. Прожекторите в Бундеслигата обаче бяха насочени към Хофенхайм. Пълният дебютант в елита направи фурор и не слезе от върха в класирането до последния есенен кръг, въпреки подмятанията, че това е селски отбор, които всъщност не са никак неоснователни, имайки се в предвид, че Хофенхайм всъщност е село с малко повече от 3 000 жители.

За 2008 година във френския футбол е достатъчно да се каже само едно - Лион. Тимът на президента Жан-Мишел Ола продължи хегемонията си в Лига 1 със седма титла поред. Любопитна бе ситуацията в тима на Пари Сен Жермен. Столичаните се спасиха от изпадане в последния кръг, но суровата битка не им попречи да стигнат до два финала и да спечелят единия – за Купата на лигата, стигайки до място в Купата на УЕФА.

Безспорно в годината на Олимпийските игри най-големият футболен форум бе Евро 2008. Европейското първенство в Австрия и Швейцария напълно заслужено бе спечелено от Испания, след като порядъчно възрастният Луис Арагонес превърна Икер Касияс, Карелес Пуйол, Серхио Рамос, Шави Ернандес, Давид Силва, Андрес Иниеста, Шаби Алонсо, Фернандо Торес и голмайстора на първенството Давид Вия в играеща красиво машина, която помита всичко по пътя си.

На Олимпиадата в Пекин триумфира Аржентина, която бе събрала за турнира звездите си Лионел Меси, Серхио Агуеро и Хавиер Масчерано, подкрепени от откритието Анхел Ди Мария. Добра новина за феновете на гаучосите имаше и на ниво мъжки национален отбор – начело на двукратните световни шампиони застана боготворения в родината си Диего Армандо Марадона, за който това бе абсолютен треньорски дебют.

За финал трябва да се отбележат и няколко от другите изненади на 2008 година. Неочаквано за никого Клуж на Еуген Трика спечели титлата на Румъния, а след това показа и приятни игри в Шампионската лига, където нелошо се изяви и първият кипърски тим в надпреварата – Анортозис със Седрик Бардон. Повече от достойно сред най-силните се представи и белоруската черна котка за Левски – БАТЕ Борисов. В Русия Рубин Казан стана шампион за първи път, а с трима българи в отбора Амкар Перм постигна първо класиране в евротурнирите, последвано от предколедно назначение на Димитър Димитров – Херо за старши треньор. В другия най-футболен континент редом с Европа - Южна Америка, Лига Депортива Университария - ЛДУ Кито стана първият отбор от Еквадор, спечелил Копа Либертадорес.