Бившият френски национал Никола Анелка даде откровен интервю пред вестник „Le Parisien“, в което говори за хората, които не го харесват и за критиките, които получава.

Анелка също така изрази мнение, че 65 милиона французи (колкото е и населението на Франция), си мислят, че знаят всичко за футбола, но не могат да вържат 3 думи на английски, когато им се наложи.

„Мъж без врагове е страхливец. На всички тези, които говорят за мен и не ме харесват, без дори да ме познават, искам да кажа, че чувствата са взаимни. Цялата ми кариера е една голяма битка с пресата“, каза 33-годишният нападател на Шанхай Шенхуа.

„Над 65 милиона човека във Франция мислят, че знаят всичко за футбола и поучават футболистите, вярвайки, че всичко, което те могат да правят, е да ритат топката, но когато преминат Ламанша, те не могат да навържат 3 думи на английски. Аз говоря английски, френски, испански и сега уча китайски. Аз мога да бъда разбран навсякъде по света.“

„Хората да се тревожат за тяхното заплащане, аз ще се тревожа за моето. Всеки има своята стойност. Аз работя много здраво от много дълго време, за да печеля тези пари. Моята статистика е там, за да напомня на тези, които са я забравили.“

„Не всички пари, които съм спечелил, са изхарчени за купуването на автомобили и на луксозни ръчни чанти. Имам много приятели и голямо семейство. Наслаждавам се да помагам на всички тях.“

„Приех офертата на Шанхай Шенхуа, защото се интересувам от китайската култура от дете, но финансовите причини също изиграха своята роля. Винаги съм бил авантюрист, който харесва да разширява границите си“, коментира Анелка.

През кариерата си Никола Анелка е носил екипите на отбори като Пари Сен Жермен, Арсенал, Реал Мадрид, Ливърпул, Манчестър Сити, Фенербахче, Болтън, Челси и сега – Шанхай Шенхуа.