Дългото чакане приключи. 17 години след последния триумф в Лига 1, Монако отново спечели короната във френския елит. Сезон, в който монегаските детронираха властващия в последните 4 години Пари Сен Жермен, и то – при една от по-силните кампании на парижани на френска земя, след пристигането на катарските инвеститори.

Титлата е един логичен завършек на сезон, в който Монако впечатли със своята игра и подобри не един и два от клубните си рекорди в елита. Тимът от Княжеството отдавна премина границата от 79 гола, отбелязани през 1977/78, като сметката на червено-белите вече е трицифрена – 104. Освен това, монегаските надминаха и постиженията от първия шампионски сезон в периода 1960/61 година – те вече имат повече точки (92 срещу 83, ако приложим модерното точкуване), повече победи (29 срещу 26) и повече поредни успехи (11 срещу 7).

Монако празнува осма титла във Франция

Монако прати в историята и един национален рекорд, който издържа цели 79 години. През 1937/38 Олимпик Марсилия записа 30 поредни срещи в лигата с отбелязан гол, но мачът със Сент Етиен в сряда беше 31-ят, в който играчите на Леонардо Жардим се разписаха през този сезон.

Успехът на Монако обаче нямаше да бъде постигнат без играчите. Стражът Даниел Субашич за пореден път показа своята стойност за отбора, като неслучайно хърватинът спечели наградата за „Най-добър вратар през сезона“. Субашич, който бе един от малцината, подкрепили тима по време на изгнанието в Лига 2, имаше ключова роля за спокойствието, с което монегаските атакуваха, защото всички полеви футболисти бяха наясно, че имат стабилност зад гърба си.

Защитата също показа значително израстване, в сравнение с миналата кампания, като тук своята роля играе и наставникът Леонардо Жардим. Португалецът подмени три части от дефанзивния вал, като привлече двама от най-добрите млади флангови футболисти в страната – Бенжамен Менди и Джибрил Сидибе. А в рамките на последната година и двамата показаха огромен прогрес във всички аспекти от играта си, най-вече защитата. И напълно резонно и двамата стигнаха до националния отбор на Франция.

Но най-силно впечатление направи Камил Глик. Полякът изглежда като липсващото късче от пъзела, пасна на тима веднага и се превърна в така нужния на Монако лидер. Именно неговите команди превърнаха отбраната в червено и бяло в един задружно действащ екип, в един здрав юмрук, а бившият капитан на Торино оказа страхотно влияние върху младия Жемерсон, оставил разочароващите първи месеци в Европа зад гърба си.

Радост за монегаските след спечелената титла във Франция

Отново решение на Жардим се оказа разковничето в халфовата линия на монегаските. Бившият наставник на Спортинг преквалифицира десния бранител Фабиньо в постоянна част от ядрото на полузащитата, а бразилецът се превърна в един от най-постоянните футболисти на отбора. Неговият партньор в центъра Тиемуе Бакайоко също показа страхотно израстване и превъзмогна своите слабости на характера, които го проваляха преди това, за да влезе в ролята на един от най-сигурните и спокойни играчи в Монако.

Тома Лемар и Бернардо Силва също демонстрираха своите качества през сезона. Португалецът бавно, но сигурно се разви и може да бъде определян като футболист от световна класа, а Тома Лемар продължи да следва стъпките именно на своя съотборник. И освен това показа, че се превръща във френския Дейвид Бекъм, поне що се отнася до статичните положения.

Но големият удар на Жардим бе в атаката на тима, където бяха върнати Валер Жермен и Радамел Фалкао. Португалецът реши да смени схемата на игра и да заложи на двама футболисти в нападение, а двамата капитани на Монако оформиха страхотен тандем, като по прекрасен начин допълваха своите силни страни. А наставникът на тима от Княжеството наложи и едно младо момче, което се превърна в световен феномен – Килиан Мбапе. 18-годишният нападател, който предизвика толкова много сравнения с Тиери Анри, счупи няколко от неговите рекорди и поведе отбора към славата както във Франция, така и в евротурнирите.

Не трябва да бъдат пропускани и всички играчи, които помогнаха на Монако със своето участие извън титулярния състав, като Жоао Моутиньо, Габриел Бошилия, Андреа Раджи… А в тима има и следващата вълна от таланти – може би най-ярко засега блести поредното бижу в атака Ървин Кардона.

Един сезон, който донесе на Монако 8-та титла на Франция в историята на клуба. Сега предстои едно лято, което е обвито в мистерията на трансферния пазар, а дали монегаските ще повторят успехите си през следващата кампания? Само времето ще покаже!