Все още актуалният испански шампион Барселона вече едва ли ще се надява, че ще може да се върне в битката за титлата тази година след загубата с 2:3 в Ел Класико като гост на Реал Мадрид в неделя вечер. През миналата седмица каталунците отпаднаха и от Шампионската лига, така че в оставащите шест мача до края на сезона Барселона няма как да има друга цел освен просто да запази второто място в класирането.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Периодът обаче ще е много важен за бъдещето на отбора. Според информациите в Испания, още в понеделник ще има среща между президента Жоан Лапорта, Деко и старши треньорът Шави Ернандес. На нея наставникът окончателно трябва да обяви решението си дали ще напусне, или има шанс да изпълни договора си, от който остава още една година. Самият Шави в нито един момент не е намекнал, че има някакъв шанс да промени решението си, което обяви през януари. Лапорта и Деко обаче все още искат бившият халф да остане и вярват, че ще го убедят.

Решението обаче трябва да бъде взето окончателно и възможно най-скоро, за да може Деко веднага да се заеме с намирането на нов треньор, в случай че Шави откаже да остане. Много е вероятно в този случай ръководството да вземе решение да назначи на поста Рафаел Маркес, който в момента води дубъла на Барселона. Другите два варианта са Ханзи Флик, който в момента е свободен, и Роберто Де Дзерби, за когото трябва да се плати компенсация на Брайтън, ако италианецът изобщо се съгласи на този ход. Томас Тухел също ще бъде свободен след края на сезона, но при всички положения във финансово отношение най-изгодно ще бъде евентуално назначение на Маркес.