Стадионът на Атлетико Мадрид „Уанда Метрополитано“ е арена на тазгодишното издание на Шампионската лига. Тотнъм и Ливърпул ще решат новия носител на трофея, а едно е сигурно – съоръжението в испанската столица ще бъде домакин на още една паметна за футбола вечер.

От откриването си на 16 септември 2017 година до момента, „Уанда Метрополитано“ „видя“ немалко емоционални мигове. Испанското издание „Marca“ представи кратка селекция в тази насока:

1. Първият гол на „Уанда“ – Атлетико направи дебюта в новия си дом на 16 септември 2017 година. „Дюшекчиите“ приеха Малага, а Антоан Гризман написа история. Френският национал се превърна в първия футболист, отбелязал гол на новия стадион. Нападателят вкара за 1:0 в 60-ата минута. 68 000 души се насладиха на успеха на първата победа на Атлетико на новия стадион.

2. Впечатляващата голеада между Испания и Аржентина – Дебютът на националния тим на Испания на „Уанда Метрополитано“ нямаше как да е по-добър. Той ще бъде запомнен с изразителната победа над Аржентина с 6:1. Успехът на „Ла Роха“ бе изгледан от около 65 000 души, а в тази среща звезда на „албиселесте“ Лионел Меси получи контузия.Първият гол за световния шампион от 2010 година на този стадион вкара натурализираният испанец Диего Коста.

Испания Аржентина

източник: Gulliver/Getty Images

3. Последната Купа на Андрес Иниеста с Барселона – Халфът спечели последната си Купа на Краля с екипа на каталунците именно  на „Уанда Метрополитано“. На 21 април 2018 година „блаугранас“ победиха Севиля с 5:0 с два гола на Луис Суарес, един на Лесо Меси, един на Коутиньо и един на Иниеста.

Андрес Иниеста

източник: Gulliver/Getty Images

4. Сбогуването на Фернандо Торес – Легендата на Атлетико Мадрид каза „сбогом“ на 20 май 2018 година. Торес изигра последния си мач срещу Ейбар (2:2), като негово дело бяха двата гола в полза на Атлетико.

Фернандо Торес

източник: Gulliver/Getty Images

5. Победата на Атлетико над Юве с 2:0 в Шампионската лига – на 20 февруари 2019 година в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига „червено-белите“ победиха с 2:0 Ювентус. Въпреки този успех, който кара всички от Атлетико да мечтаят, в реванша „Старата госпожа“ взе своето благодарение на Кристиано Роналдо, който реализира хеттрик.

Атлетико Мадрид Ювентус

източник: Gulliver/Getty Images

6. Mай месец 2019 година Диего Годин се сбогува с феновете на „Уанда Метрополитано“. Последният му мач пред домашна публика е срещу Севиля. Срещата завършва при 1:1.

Диего Годин

източник: Gulliver/Getty Images

Сега „Уанда Метропилитано“ се готви за нов миг за историята. Тази вечер от 22:00 часа Тотнъм и Ливърпул ще определят новия носител на Купата с големите уши.

Битката на нежния фронт на "Уанда Метрополитано"

Всички финали на Ливърпул в Шампионската лига

Денят на големия финал: Тотнъм vs. Ливърпул