Ювентус и Ливърпул са направили най-добрите трансфери от икономическа гледна точка, като стойността на привлечените играчи в момента е най-висока в сравнение с платените пари за привличането им. Това показва поредният анализ на CIES Football Observatory, базирана в Университета в Нюшател. Изследването е базиранно върху данните за играчите в отборите от петте най-силни първенства в Европа.

Ювентус и Ливърпул са клубовете, чиито футболисти оглавяват двата списъка за оценка на стойността на играчите. Едната класация е за играчи, които са преминали с трансферна сума и са повишили цената си в новия клуб. Другата е за футболисти, които са намерили новия си клуб със свободен трансфер.

В класацията за футболисти, които са преминали с трансферна сума, Ливърпул има трима играчи в топ 20. И нито един друг клуб не може да ги конкурира в това отношение. На върха обаче е Родри Ернандес от Атлетико (Мадрид), чиято цена през лятото на 2018-а година е била 25.0 милиона евро, като скокът му е 45.1 милиона.

Второто място е за Лукас Торера от Арсенал със скок от 44.3 милиона евро, а в момента оценката му е 74.3. Тя е по-голяма от тази на Родри Ернандес, но разликата между лятото и сега при футболиста на „дюшекчиите” е по-сериозна. Трети е Джердан Шакири от Ливърпул, чиято цена се е повишила с 40.3 млн. евро. Преди той е струвал 14.7 милиона, а сега е оценен на 55.0 милиона евро.

Кристиано Роналдо, който това лято дойде в Ювентус, има завишаване на стойността с 22.2 милиона, като сега е оценен на 127.2 милиона. Тази разлика в посока нагоре го подрежда на 12-о място. Останалите от Ливърпул в топ 20 са Алисон Бекер (7-о място) с 33.1 милиона скок и Фабиньо Тавареш (9-о място) с 31.5 милиона евро повишение.

Освен Кристиано Роналдо, от Ювентус е Жоао Кансело, който заема 5-а позиция с 37.6 милиона евро повишаване на трансферната стойност. Също с двама представители е и Арсенал. Освен Лукас Торейра, е 19-годишният халф Матео Гендузи, наредил се на 6-о място с 34.2 милиона скок на цената от преминаването си от Лориен досега.

В класацията при свободните агенти на върха е Емре Джан, който е в Ювентус, със стойност 45.1 милиона евро. Следван е от младия централен защитник на Интер (Милано) Стефан де Фрай с 39.1 и Леон Горецка от Байерн (Мюнхен) с 31.3 милиона. Явно скаутите на Бетис също си вършат работата, тъй като в отп 6 има двама техни представители. Това са Раул Лопес със стойност 16.8 милиона евро и Серхио Каналес с 15.6. По двама представители на успешните свободни агенти има и Интер (Милано)./БТА