Италия победи Нидерландия с 3:2 в мач за третото място от турнира Лига на нациите. Попаденията за "лалетата" бяха дело на Стивън Бергвайн и Жоржиньо Вайналдум, а за "Скуадра адзура" точни бяха Федерико Димарко, Давиде Фратези и Федерико Киеза. Италия бе по-добрият отбор през първата част, но Нидерландия имаше сериозно предимство след почивката. В крайна сметка тимът на Роберто Манчини успя да издържи и да триумфира, като зае третото място в турнира Лига на нациите.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

В третата минута дойде първият удар в срещата, след като Гакпо изпълни добър корнер, но изстрелът с глава на Дъмфрийс прелетя над напречната греда на Донарума. Малко след това Италия организира добра атака, при която топката достигна до Распадори, който отклони към Федерико Димарко, а бомбеният шут на последния не остави никакъв шанс на Байлоу за реакция - 1:0 за Италия.

В 21-а минута Давиде Фратези беше на точното място в правилния момент, за да овладее отбитата топка в наказателното поле и да я изстреля във вътрешната страна на дясната греда. Останаха съмнения за игра с ръка, но ситуацията бе разгледана с ВАР, а попадението накрая бе зачетено - 2:0 за Италия.

В 40-а минута Коди Гакпо получи на чиста позиция сам срещу вратаря, като нападателят опита техничен удар с десния крак, но топката премина на сантиметри от левия страничен стълб на Донарума. Това бе чудесен шанс за Нидерландия.

Второто полувреме започна добре за "лалетата", след като Гакпо засече центирране, но не успя да уцели добре топката и ударът му по трева попадна право в средата на целта. Вратарят се отчете с добро спасяване. Малко след това, отново нападателят на Ливърпул бе с топка в крака и шутира от дистанция, но опитът му премина встрани от десния страничен стълб на Италия.

В 59-а минута Дъмфрис получи чудесен пас на границата на наказателното поле и не се поколеба да отправи удар, който бе точен, но Донарума успя да се справи и улови. Десетина минути по-късно Коди Гакпо даде пас в наказателното поле, а топката не бе добре изчистена и попадна в Бергвайн, който първоначално направи добро лъжливо движение, след което завърши по чудесен начин, а Донарума нямаше какво да направи - 1:2.

В 73-а минута Федерико Киеза направи страхотен пробив и успя да се възползва от пасивността на Върджил ван Дайк, за да изстреля топката, която премина покрай Бейлоу, който също не реагира достатъчно добре - 3:1 за Италия.

Десет минути преди края на редовното време Нидерландия изпълни пряк свободен удар, при който се получи рикошет, а топката се озова във Вут Вегхорст, който от близка дистаниця не сбърка и успя да се разпише. Попадението бе разгледано от ВАР, а впоследствие и отменено, тъй като нападателят е бил в положение на засада.

В 88-а минута Вайналдум овладя хубаво подаване в наказателното поле и изстреля чудесно топката, която попадна точно под напречната греда. Страхотен завършек на полузащитника и резултатът бе намален - 2:3.

Това бе и всичко по-интересно от сблъсъка, който бе спечелен от Италия срещу Нидерландия с 3:2.

Състави:

Нидерландия: 1. Джъстин Байлоу,  22. Дензъл Дъмфрис 12. Лутшарел Геертруда, 4. Върджил ван Дайк (К), 5. Нейтън Аке, 6. Матс Вифер , 21. Френки де Йонг, 11. Шави Симонс, 18. Дониел Маален, 9. Коди Гакпо, 10. Ноа Ланг

Селекционер: Роналд Куман

Италия: 1. Джанлуиджи Донарума, 13. Рафаел Толой, 15. Франческо Ачерби, 23. Алесандро Бонджорно, 3. Федерико Димарко, 7. Давиде Фратези, 16. Брайън Кристанте, 6. Марко Верати, 20. Вилфред Гнонто, 9. Матео Ретеги, 22. Джакомо Распадори 

Селекционер: Роберто Манчини