Отборът на Франция се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол в Русия. „Петлите“ постигнаха минимална, но напълно достатъчна победа с 1:0 над Перу и така след втори успех в група „С“ си подпечатаха мястото във фазата на директните елиминации. „Инките“, на свой ред, инкасираха второ поредно поражение и загубиха и теоретични шансове да продължат напред.

Единственото попадение на „Единбург Арена“ отбеляза Килиан Мбапе, който се превърна в най-младия реализатор на Мондиали за французите. Междувременно двубоят с „инките“ остава паметен и за стража на финалиста на Евро 2016  - Уго Лорис. Той записа мач номер 100 с националния екип.

Възпитаниците на Дидие Дешан превъзхождаха своя съперник през първите 45 минути и именно тогава падна и победният гол. Южноамерикакците пък бяха по-активни през втората част, когато създадоха и най-чистата ситуация, но гредата спаси „петлите“.

Двубоят започна сравнително равностойно, с леко превъзходство на Франция. „Петлите“ организираха първата си хубава атака в 11-ата минута. След като Оливие Жиру не можа да овладее една топка, тя стигна до Антоан Гризман, който бе отдясно и без бавене нанесе хубав удар, излязъл в аут. Натискът на Франция продължи и минута след това,  Пол Погба намери добре една топка пред пеналта и стреля веднага. Стражът на „инките“ Педро Гайесе обаче плонжира и изби в корнер, от който не произлезе нищо.  

Момчетата на Дидие Дешан си спечелиха корнер в 14-ата минута. Антоан Гризман центрира, а Рафаел Варан намери топката с глава и отправи коварен удар, прелетял покрай левия стълб. След малко повече от четвърт час игра, Жиру находчиво свали на Гризман, а звездата на Атлетико Мадрид почти от фронтална позиция шутира, но Гайесе изби с крака.

В 31-ата минута перуанците стигнаха до най-чистото си положение през първото полувреме. Кристиан Куева овладя отляво по атака и навлезе навътре в пеналта. Пусна пас към Паоло Гереро, който пое умело и шутира силно, но Уго Лорис изби.

Само три минути след това Франция поведе в резултата – 1:0. Оливие Жиру получи отляво, нападателят на Челси бе блокиран от бранител на Перу, но все пак успя да отправи прехвърлящ удар. Междувременно стражът на „инките“ бе излязъл по-напред, за да скъси дистанцията и така де факто бе опразнил рамката си. При изстрела на Жиру се получи и рикошет, и така топката стигна до Мбапе. Талантът на ПСЖ се разписа в опразнената рамка за 1:0 и се превърна в най-младия реализатор за Франция на Световни първенства – на 19 години и шест месеца.

Перунаците имаха превъзходен шанс да изравнят малко след началото на второто полувреме. Появилият се като резерва Джеферсон Фарфан намери добре Педро Акино, който шутира фронтално на вратата и от почти 20 метра разтресе дясната сглобка на Уго Лорис.

„Инкките“ потърсиха нова изненада в 61-ата минута, но удар на Андреа Карийо от над 20 метра мина над напречната греда. Няколко минути след това, от подобна ситуация Луис Адвинкула направи подобен опит, но в този случай топката прелетя над вратата.

Чудесна атака организираха перуанците в 74-ата минута. Кристиан Куева пое пред наказателното поле и подаде надясно към Андре Карийо. Той овладя и центрира успоредно на голлинията наляво, където на близката греда чакаше Фарфан. Той обаче не успя да разстреля Лорис и изкара топката в аут.

В класирането на група „С“  тимът на Франция поведе с 6 точки, следван от Дания с 4, Австралия с 1 и Перу с нулев актив. В посления и двубой от груповата фаза селекцията на Дидие Дешан ще спори за върха с „червения динамит“, а южноамериканците ще се борят за честта си срещу „кенгурата“.  


Франция - Перу 1:0 (Килиан Мбапе 34')

мач от група „С“ на Мондиал 2018

Съставите:

Франция: Лорис, Варан, Умтити, Хернанде, Павар, Матюиди, Погба (89' Нзонзи), Канте, Жиру, Гризман (80' Фекир), Мбапе (75' Дембеле)

Селекционер: Дидие Дешан

Перу: Гайесе, Родригес (46' Сантамариа), Рамос, Адвинкула, Трауко, Йотун (46'  Фарфан), Куева (82' Руидиас), Акино, Флорес, Гереро, Карийо

Селекционер: Рикардо Гарека

стадион:  „Екатеринбург Арена" (Екатеринбург)