В мач, който спира дъха на „Казан Арена“ Франция постигна изключително драматична победа с 4:3 срещу Аржентина и по този начин се класира за четвъртфиналите на Световното първенство. Двата отбора предложиха невероятен спектакъл, а Килиан Мбапе се превърна в големия герой за „петлите“, след като спечели дузпа и вкара два гола. По този начин Лионел Меси и компания се сбогуваха със Световното първенство. Това е първият мач от 430 двубоя, в който Аржентина успява да вкара три гола, но загуби.

Френският национален отбор игра по-силно от своя съперник и заслужено се класира за четвъртфиналите на първенството. Аржентинците бяха много слаби в средата на терена и защита. Французите се възползваха от скоростта на Килиан Мбапе и Антоан Гризман, които разпокъсаха цялата отбрана на гаучосите. Аржентинците успяха да направят обрат в началото на второто полувреме, но не успяха да задържат преднината си и да се възползват от психическия подем. 

Лионел Меси е единственият футболист на Световно първенство, който е правил асистенции на четири поредни Мондиала. Меси стана първият аржентинец, който прави две асистенции в един мач на Световно първенство след Диего Армандо Марадона. 

Мбапе изравни рекорд, който принадлежеше на "Краля на футбола" Пеле. Бразилецът бележи два пъти при финала на Мондиал 1958, когато „селесао” триумфира във финала срещу домакина Швеция. „Тре крунур” са подчинени от южноамериканците с 5:2 на стадиона Росунда в Стокхолм.

Мачът срещу Аржентина е 80—ият за Дидие Дешан начело на френския национален отбор. По този начин Дешан подобри постижението на Раймон Доменек, който води Франция в 79 мача.

Килиан Мбапе направи много добър пробив в 7-та минута, но бе свален от Хавиер Масчерано и съдията Алиреза Фагани свири пряк свободен удар за Франция. Антоан Гризман стреля от фаул, от около 20 метра, в 9-та минута, но топката срещна напречната греда.

Съдията Алиреза Фагани свири дузпа за Франция в 11-та минута. Килиан Мбапе направи страхотен пробив през центъра на терена, избяга през Николас Талиафико и Хавиер Масчерано, след което премина и Маркос Рохо, който го събори в наказателното поле на Аржентина и съдията свири дузпа. Рохо получи и жълт картон.

Антоан Гризман реализира хладнокръвно дузпата в 13-та минута и Франция поведе с 1:0. Гризман е вкарал 6 гола в последните 5 мача от фазата на елиминациите на Световни и Европейски първенства. По този начин Антоан Гризман се изравни по този показател със Зинедин Зидан и Раймон Копа.

Килиан Мбапе направи нов страхотен пробив в 19-та минута, когато надбяга тримата защитници на Аржентина. Талиафико фаулира Мбапе на границата на наказателното поле и получи жълт картон. Пол Погба стреля от фаул в 21-та минута, от границата на наказателното поле на Аржентина, но изпрати топката високо над напречната греда. 

Антоан Гризман направи нов отличен пробив в 26-та минута, когато финтира Николас Талиафико, след което центрира остро от малък ъгъл, но Франко Армани се намеси и спаси.

Аржентинците имаха претенции за дузпа в 27-та минута. Кристиан Павон пусна добър пас към Габриел Меркадо, който навлезе в наказателното поле на Франция и се опита да комбинира с Анхел Ди Мария, топката срещна ръката на Самюел Умтити, но в действията на защитника нямаше умисъл. Топката напусна очертанията на терена и трябваше да има корнер, но иранският съдия показа аут. 

Франция организира нова много добра атака в 30-та минута. Погба подаде към Мбапе, който обаче бе спрян в наказателното поле на Аржентина от Талиафико. 

Аржентинците организираха добра атака в 38-та минута, когато Кристиан Павон центрира остро по земя в наказателното поле на Франция, но Бенжамен Павар изпревари Анхел Ди Мария и успя да изчисти топката.

Аржентина успя да изравни резултата в 41-та минута. Евер Банега подаде към Анхел Ди Мария, който с удар от сериозна дистанция вкара топката във вратата на Уго Лорис. Анхел Ди Мария отбеляза голът от най-голяма дистанция до този момент на Световното първенство – от 27,6 метра.

Аржентина направи пълен обрат в мача в 48-та минута. Лионел Меси овладя топката в наказателното поле на Франция, след което стреля, кълбото рикошира в Габриел Меркадо и влетя във вратата на Уго Лорис. 

Франция направи много голям пропуск в 55-та минута. Самюел Умтити пусна дълъг пас към Антоан Гризман. Федерико Фасио изпревари нападателя на Франция, но тръгна да връща към излизащия Армани. Вратарят се размина с топката, а Гризман от малък ъгъл не успя да вкара и стреля в аут. 

Франция успя да изравни резултата в 57-та минута със страхотен гол на Бенжамен Павар. Матюиди подаде към Лука Ернандес, който центрира в наказателното поле на Аржентина. Топката излезе към Павар, който стреля от въздуха от границата на наказателното поле на Аржентина и вкара неспасяемо топката в десния ъгъл на вратата на Армани. 

Франция осъществи пълен обрат в 64-та минута. Лука Ернандес центрира в наказателното поле на Аржентина, където се получи карамбол и топката се озова в краката на Килиан Мбапе, който с удар отблизо вкара във вратата на Армани. 

Франция отбеляза четвърти гол в 68-та минута. Матюиди подаде към Оливие Жиру, който пусна перфектен извеждащ пас към Килиан Мбапе, който остана сам срещу Армани и не пропусна да вкара. 

Франция можеше да вкара пети гол в 70-та минута. Пол Погба подаде към Оливие Жиру, който стреля, но встрани от десния стълб на вратата на Армани. 

Блез Матюиди получи жълт картон в 72-та минута и ще пропусне четвъртфиналния двубой на Франция от Световното първенство.

Аржентина можеше да върне интригата в мача в 80-та минута. Меса стреля, топката рикошира в Ернандес и Лорис улови без проблеми. 

Лионел Меси премина през двама играчи на Франция в 85-та минута, но завършващият му удар бе разочароващ и Лорис спаси без проблеми. 

Минута по-късно Меси комбинира с Агуеро, който стреля, но ударът му бе блокиран.

Аржентина вкара трети гол в добавеното време на срещата. Лионел Меси сложи топката на главата на Серхио Агуеро, който отблизо вкара във вратата на Лорис. 

Франция – Аржентина 4:3 

1:0 Антоан Гризман 13'(дузпа)

1:1 Анхел Ди Мария 41'

1:2 Габриел Меркадо 48

2:2 Бенжамен Павар 57'

3:2 Килиан Мбапе 64' 

4:2 Килиан Мбапе 68'

4:3 Серхио Агуеро 90+3'

Франция: 1. Уго Лорс – 2. Бенжамен Павар, 4. Рафаел Варан, 5. Самюел Умтити, 21. Лука Ернандес – 6. Пол Погба, 13. Н‘Голо Канте, 14. Блез Матюиди – 10. Килиан Мбапе, 9. Оливие Жиру, 7. Антоан Гризман

Треньор: Дидие Дешан

Аржентина: 12. Франко Армани – 2. Габриел Меркадо, 17. Николас Отаменди, 16. Маркос Рохо, 3. Николас Талиафико – 15. Енцо Перес, 14. Хавиер Масчерано, 7. Евер Банега – 22. Кристиан Павон, 10. Лионел Меси, 11. Анхел Ди Мария

Треньор: Хорхе Сампаоли

Съдия: Алиреза Фагани

Стадион: „Казан Арена“