Два от най-титулуваните европейски отбори – Милан и Ливърпул – ще се изправят един срещу друг в представлението на сезона – финала на Шампионската лига. Мястото – Олимпийският стадион в гръцката столица Атина, часът – 21.45.

Общо единайсет шампионски купи има във витрините на Милан и Ливърпул, което предвещава истински титаничен сблъсък…отново.

Само 24 месеца, след като изнесоха един от най-впечатляващите спектакли в историята на европейския клубен футбол, „червени” и „росонери” ще кръстосат шпаги за втори път на финала.

Милан има на своя страна желанието за мъст, за загубения двубой преди две години в Турция, докато Ливърпул ще търси по-малко драматичен развой на събитията.

Нито един от финалистите не успя да стане шампион на страната си, но мачовете им в Европа доказват, че отборите на Рафаел Бенитес и Карло Анчелоти напълно заслужават мястото си в битката за трофея.

По пътя към Атина и Ливърпул, и Милан отстраниха някои от фаворитите в надпреварата и за нито един от двата тима не може да се каже, че е минал лесно.

Милан

Италианският отбор завърши начело на Група H през декември, но спечели само колкото мачове бе необходимо. „Росонерите” имаха тежка задача срещу Селтик в елиминациите, като и двете срещи завършиха без попадения и едва след 180 минути игра Кака отбеляза победния гол.

На четвъртфинал Милан бе впечатляващ, като отстрани не кой да е, а Байерн Мюнхен, при това със страхотна победа насред баварската столица.

Съставът на Карло Анчелоти продължи да жъне успехи по европейските терени, като следващата спирка бе „Олд Трафърд”, а следващата жертва – Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи” успяха да победят у дома с 3:2, но нямаха отговор за Кака и компания на реванша.

За отбор, който дори можеше да остане извън евротурнирите преди началото на сезона, Милан опроверга всички критици с борбен дух и хубав футбол.

Ливърпул

На „Анфийлд” проблем са неуспехите на домашна сцена, тъй като въпреки европейската титла, Ливърпул все още не съумява да се докаже във Висшата лига.

Мениджърът Рафаел Бенитес обаче продължава упорито работата си и тази година отново накара зложелателите за замлъкнат.

Въпреки че завършиха в Топ 4 в Англия без проблеми, Ливърпул почти през целия сезон бе далеч от върха и лидерите Манчестър Юн и Челси.

След като си бяха осигурили участие в Шампионската лига и през следващия сезон, „мърсисайдци” започнаха да разчитат повече на резервите и загубиха последните си три мача в Премиършип, с което си навлякоха допълнително упреци.

Ливърпул претърпя едно поражение и в група С на Шампионската лига, като загуби в Турция от Галатасарай, отново след като се бе класирал за следващия етап.

В първия кръг на директни елиминации „червените” бяха считани за аутсайдер срещу настоящия тогава еврошампион Барселона.

Оказа се, обаче, че Рафа Бенитес е доста по-напред с тактическия материал от Франк Рийкард и Ливърпул детронира „каталунците” с повече голове на чужд терен, след като успя да вкара цели два на „Ноу Камп”.

Следващият съперник се оказа твърде лесен за „мърсисайдци” и те надделяха без проблем над ПСВ Айндховен на четвъртфинал.

Полуфиналът предвещаваше повторение на 2005 година, след като Ливърпул отново се изправи срещу Челси. Преди две години „червените” победиха със спорен гол на Луис Гарсия, а този път се наложиха с дузпи на „Анфийлд”.

Цифрите

За Милан този финал ще е 11-ти. „Росонерите” спечелиха трофея през 1963, 1969, 1989, 1990, 1994 и 2003 година. Ливърпул пък ще търси да изравни броя купи на съперника си, след като вече има пет – от 1977, 1978, 1981, 1984 и 2005 година.

Капитанът на Милан Паоло Малдини ще играе за осми, рекорден път на финал в Лигата. Единственият с подобно постижение до момента е легендата на Реал Мадрид Пако Хенто. Алесандро Костакурта пък може да спечели трофея за пети път в кариерата си. Хенто е рекордьор и тук, с шест купи на шампионите.

Ако Малдини се появи в игра, то той ще е най-възрастният футболист, водил отбор с капитанската лента на финал. Италианският защитник е и единственият представител на страната, записал 100 мача в надпреварата.

Или Италия, или Англия ще изравни рекорда на испанските отбори с 11 спечелени от тях трофея, тъй като и в двете страни до момента имат по десет.

Проклятията

Милан ще трябва да се притеснява, ако се стигне до дузпи, тъй като от последните 12 пъти, в които Ливърпул е решавал мачове по този начин, английският тим е спечелил 11.

Ливърпул е играл в червено във всеки от финалите, които е печелил, както ще бъде и тази вечер. Интересното е, че победеният от „мърсисайдци” отбор винаги е бил в бяло. Точно като Милан…

На финала в Атина ще се използва нова топка от Адидас. Сменени са цветовете, като сега са синьо и бяло, за да наподобяват знамето на Гърция.

Играчите

Звездите и на двата отбора са в халфовата линия: Кака за Милан и Стивън Джерард за Ливърпул. Вероятно от изявите на двамата ще се определи и победителят от сблъсъка тази вечер. Бразилецът почти сигурно ще вземе поне голмайсторския приз в Шампионската лига, тъй като има 10 попадения. Питър Крауч е единственият с шанс да го настигне, но за целта трябва да вкара цели четири гола във финала.

Джерард е абсолютният лидер в състава на Ливърпул. Часове преди финала капитанът на „червените” се съгласи да се обвърже с нов дългосрочен договор с клуба и така допълнително вдъхна увереност в своите съотборници. Духът на Стиви Джи може да вдъхнови Ливърпул за шеста купа на шампионите.

Вероятните стартови състави

Милан: Дида, Одо, Неста, Малдини, Янкуловски, Гатузо, Амброзини, Пирло, Сийдорф, Кака, Индзаги;

Ливърпул: Рейна, Финан, Карагър, Агер, Рийзе, Пенант, Алонсо, Машчерано, Кюъл, Джерард, Крауч;