Салах, Фирмино и Мане оглавиха класация на играчите, взели участие във финала на Шампионска лига, подготвена на базата на над четвърт милион постове в социалните мрежи преди, по време и след последния мач от турнира с помощта на платформата TalkAboutIT. Класирането съдържа обобщена оценка за всеки от играчите спрямо настроението, което потребителите на социалните мрежи са изразили за всеки от тях. Докато официалните оценки на медиите от Великобритания и УЕФА дават предимство на Ван Дайк, Алисон и Трент Алексанър-Арнолд, то Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане са  в сърцата на онлайн феновете . В дъното на класацията очаквано остават някои от играчите от Тотнъм.

Анализ на финала в ШЛ

Одобрението на феновете спрямо египетския играч има и позитивно влияние върху общността в Ливърпул. Изследване на Университета в Станфорд наскоро показа, че престъпленията от омраза спрямо мюсюлмани са намалели с 18,9% от пристигането на египтянина в графство Мърсисайд.

По същата методология са оценени и треньорите, и общото представяне на двата отбора. Докато Юрген Клоп е най-големият победител от финалния мач в очите на феновете, поддръжниците на Тотнъм са по-разочаровани от Почетино, отколкото от цялостното представяне на отбора. Настроенията и общото ниво на одобрението за отборите се е променяло динамично по време на играта. Средното настроение както за Ливърпул, така и за Тотнъм пада през втората половина на мача. Отрицателните емоции изчезват след края на мача, като позитивните споменавания към Ливърпул рязко нарастват.

Анализ на финала в ШЛ

Анализ на финала в ШЛ

Анализът включва и поглед към настроенията на запалянковците по света. Докато  настроението разбираемо е било мрачно в Тотнъм, а феновете, които са гледали играта на живо в Мадрид, са били най-ентусиазирани да споделят емоциите си.

Анализ на финала в ШЛ

Анализ на финала в ШЛ

Автоматизираните методи за анализ на големи масиви от текстови данни позволяват бързо да се извличат и свързани теми. Мохамед Салах е признаван като национален герой на Египет (35,9%), а относно представянето на терена му феновете най-често са говорили за отбелязването му в първата минута на мача (34,5%) и са си спомняли за миналогодишната му контузия от Серхио Рамос (11,4%). Въпрос на оживени дискусии е било и сравнението с Еден Азар, преминал наскоро в Реал Мадрид от Челси, и дали белгиецът е по-добър от Салах.

Юрген Клоп се оформя като истинска легенда в умовете на феновете. Неговият неуспех на финали (85,6%) е бил основна тема на разговори в социалните мрежи, но известно място е отделено и на подобрението на Ливърпул под негово ръководство (11%), както и специфичният му лидерски стил и техники за мотивация на играчите (3,5%).

За проекта

Български експерти по анализ на големи масиви от текстови данни анализираха с помощта на платформата TalkAboutIT над четвърт милион постове от футболни фенове във Facebook, Instagram и Twitter, за последния мач от Шампионската лига, публикувани от 27 май до 3 юни, с цел да извлекат ключови теми, настроения на феновете и други любопитни факти за преживяването на активните фенове в социалните медии преди, по време и след срещата.

За TalkAboutIT

TalkAboutIT е българска платформа за анализ на големи масиви от текстови данни, която позволява автоматично от тях да се извличат настроения, основни теми и други важни аспекти от постове в социалните мрежи, отговори в свободен текст от традиционни проучвания и други източници.