Отборът на Наполи успя да отмъкне точка при визитата си на Ливърпул в пети мач от груповата фаза на Шампионска лига – 1:1. Неаполитанците стигнаха първи до гола, когато Дрийс Мертенс в 21-ата минута откри резултата след спорен гол, тъй като при изграждането на атаката белгиецът извърши нарушение срещу Върджил ван Дайк, но Карлос дел Серо Гранде и останалите рефери отсъдиха попадение. Постепенно в хода на мача домакините заиграха все по-яростно, за да може в 65-ата минута Деян Ловрен да изравни резултата и на практика да го оформи.

Освен дискусионният гол за партенопейците, Карлос дел Серо Гранде се отчете с редица странни отсъждания на "Анфийлд", което допълнително изнерви играчите и привържениците.

Така нито един от двата отбора не успя да си осигури класирането в елиминационната фаза. Ливърпул остава лидер в групата и е с 10 точки, докато италианският тим остава втори с девет точки. Третият Ред Бул Залцбург е със седем пункта.

В последните мачове Ливърпул ще пътува до Австрия за визита на Залцбург, докато Наполи ще приеме на „Сан Паоло” Генк.


В своя мач №100 в европейските клубни турнири, Юрген Клоп започна с Мане, Салах и Фирмино в атака, като египтянинът се завърна в игра, след като излекува травма в глезена. Десен бек беше Джо Гомес, а Александър-Арнолд остана на пейката, докато в средата беше триотоФабиньо, Джеймс Милнър и капитанът Джордан Хендерсън.

Карло Анчелоти подреди трима централни защитници за визитата в Англия, а Ървинг Лосано стартира в атака, заедно с Дрийс Мертенс. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📌 Starting XI ⚽ #LIVNAP 🏆 #UCL 💙 #ForzaNapoliSempre

A post shared by SSC Napoli (@officialsscnapoli) on

Схватката на „Анфийлд” стартира по обичаен за домакините начин, които налагаха постоянна висока преса срещу своя опонент, който експериментално играеше с нова схема – 3-5-2.  В десетата минута додйе първата по-сериозна опасност в срещата, а тя бе на сметката на Дрийс Мертенс, който стреля, но ударът бе блокиран от Деян Ловрен. Топката отиде в Зиелински, който стреля силно и почти не прехвърли трибуната „Коп”. В 13-ата минута Марио Руи опита да прехвърли от собствената си половина Алисон Бекер, но топката отиде встрани от вратата на бразилеца.

В 14-ата минута Деян Ловрен избута Ървинг Лосано в половината на Наполи, а мексиканецът падна, за да се вреже в краката на Фабиньо. Бразилецът изпита болки, но след лекарска намеса той продължи играта до 19-ата минута, когато Джорджинио Вайналдум го замени. Италианският тим дръпна напред в резултата, след като в 22-ата минута Дрийс Мертенс. Тогава топката бе доставена отдясно за Мартенс, който бе покрит от Робъртсън и от малък ъгъл прониза Алисон. Важно е да се отбележи, че белгиецът извърши нарушение в средата на терена срещу Върджил ван Дайк, след което изпревари Деян Ловрен и след това вкара гол. Особено дискусионна остана ситуацията в средата на терена между белгиеца и холандеца, след като във вторник вечер за сходно нарушение бе отменен червен картон за Реал Мадрид и дузпа за ПСЖ в мача между двата гранда.

В 36-ата минута левият бек Андрю Робъртсън центрира от свободен удар за Ван Дайк, а холандецът нанесе точен удар с глава, но Алекс Мерет не бе затруднен от него. Пет по-късно „червените” създадоха зрелищно нападение отляво чрез Садио Мане и Роберто Фирмино. Първият бе изведен в наказателното поле и пусна успореден пас, но отбраната на Наполи оцеля. Последваха два удара на Хендерсън и Вайналдум, но тежко наредената италианска отбрана не се пропука.

Ливърпул нанесе трайно превъзходство в играта спрямо Наполи в края на полувремето, а Садио Мане бе съборен в наказателното поле на гостите, но Карлос дел Серо Гранде, който изнерви допълнително мача със своите спорни отсъждания и в двете посоки. В третата минута от добавеното време на първата част Джеймс Милнър направи самостоятелен рейд отляво и излезе зад защитата на Наполи. Последва мощен удар с левия крак, но Мерет отби. Реферът Дел Серо Гранде прецени, че не е нужно да се изиграват дадените от него четири минути продължение на първата част докрай и свири край пет секунди по-рано при обещаваща за домакините атака отдясно с двама непокрити футболиста. 

В 55-ата минута Ливърпул можеше да изравни резултата след сериозна грешка на Алекс Мерет. Джордан Хендерсън центрира отдясно и изпусна топката, а Роберто Фирмино мигновено стреля, но Кулибали от голлинията прати топката в ъглов удар. След час игра Андрю Робъртсън отигра впечатляващо спорна топка в средата на терена и хукна напред. Шотландецът пусна пас за Мо Салах, който стреля от движение, но право в ръцете на Мерет. Ситуациите за Ливърпул се рояха една след друга, след като 120 секунди по-късно Окслейд-Чембърлейн достави добре отдясно за Роберто Фирмино, но ударът на бразилеца с глава бе неточен.

В 65-ата минута Ливърпул изравни резултата, а герой бе Деян Ловрен. Топката бе центрирана от корнер, а Ловрен надскочи дребния Мертенс и закова топката във вратата на Мерет.ъде по-дейният тим. Карло Анчелоти върна с още няколко метра линиите на терена в своя тим, който започна да се брани много умело, докато Ливърпул трудно създаваше шансове пред партенопейската врата. В края на мача се случи напрежение, след като Андрю Робъртсън избута на рекламните пана Ди Лоренцо, а реферът побърза да покаже картон на левия бек на домакините, както и на яростния капитан на Наполи – Калиду Кулибали.

В другия мач от група Е РБ Залцбург постигна ценен успех при визитата си на белгийския Генк с 4:1. Патсон Дака даде аванс на австрийския гранд в 45-ата минута, а Такуми Минамино в 45-ата удвои резултата, за да може Хи Чан-Хуан да направи класиката в Белгия факт. Мбвана Самата върна един гол в 85-ата минута, за да дойде поредният гол на звездата Ерлинг Халанд в 87-ата минута за крайното 4:1.

ЛИВЪРПУЛ - НАПОЛИ 1:1

0:1 Дрийс Мертенс 21'

1:1 Деян Ловрен (65')

Стартовите състави на двата отбора:

Ливърпул (4-3-3): Алисон – Джо Гомес, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Джеймс Милнър, Джордан Хендерсън – Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Наполи (3-5-2): Алекс Мерет – Деян Максимович, Костас Манолас, Калиду Кулибали, Марио Руи, Джовани Ди Лоренцо - Алан, Пьотр Зиелински ,Фабиан - Дрийс Мертенс, Ървинг Лосано

Наставник: Карло Анчелоти.