Английският гранд Ливърпул съзира вече полуфиналите на Шампионската лига, след като надделя с 2:0 като домакин над Порто в първи четвъртфинал в надпреварата. Мърсисайдци демонстрираха голямото си игрово качество през първото полувреме, когато бяха отбелязани и двата гола, дело на Наби Кейта в петата минута и от Роберто Фирмино в 26-ата. Въпреки поражението, гостите от Португалия се представиха много добре на „Анфийлд”, като успя да създаде много трудности на защитата на домакините, но редица пропуски от Муса Марега лишиха „драконите” от гол на английска земя. Успехът до голяма степен пък носи увереност за тима на Юрген Клоп, който е в преследване към класиране за втора поредна година на полуфинал в най-авторитетната клубна надпревара. Реваншът между двата тима е идната седмица – на 17-и април на „Ещадио Да Луш” в Порто.

Любопитен факт е, че Ливърпул никога не е допускал поражение, когато се е изправял в европейска надпревара срещу Порто, като това е четвъртата победа в седем мача, които са допълнени с три равенства. Същевременно германецът Юрген Клоп записа победа №400 в треньорската си кариера, като е 111-ата, откакто е начело на английския тим.

Юрген Клоп подреди своите в схема 4-3-3 за предстоящия дуел с португалците. Триото в средата бе изградено от Фабиньо, Джордан Хендерсън и Наби Кейта, като тази тройка оперира в средата и в петъчния мач за тима срещу Саутхемптън (3:1). Напред бяха поставени обичайните заподозрени - Роберто Фирмино, Мохамед Салах и Садио Мане, а ляв бек игра Джеймс Милнър, тъй като Андрю Робъртсън изтърпяваше наказание. До Върджил ван Дайк стартира Деян Ловрен, а Жоел Матип бе резерва, като на пейката също така бе и Джо Гомес, който лекуваше травма от декември досега.

Серджо Консейсао изведе своите в схема 4-4-2. Икер Касияс застана на вратата за „драконите”, а в защита бе квартетът Макси Перейра, Фелипе, Милитао и Алекс Телеш. Нападението беше водено от Марега и Соареш, а Отавио трябваше да е „моторът” на отбора в атака, на който ще се разчита за подаванията към нападателите на тима.

Първият удар в мача дойде още във втората минута, а той бе на сметката на Порто. Топката бе центрирана отдясно, ала Наби Кейта я блокира, но в крайна сметка стигна до Марега, който отправи свиреп удар със завъртане, ала топката отлетя много неточно край вратата на Алисон Бекер. 

С първата си атака в срещата Ливърпул откри резултата на „Анфийлд”. В петата минута домакините атакуваха отляво чрез Садио Мане. Той видя в наказателното поле Роберто Фирмино, който продъжли за Наби Кейта, който бе на границата на наказателното поле. Гвинеецът стреля, а Оливер Торес се хвърли на шпагат, а блокирането му бе кошмарно за него и топката влетя във вратата на Икер Касияс – 1:0 за Ливърпул. Миг по-късно Роберто Фирмино бе изведен сам срещу Касияс, но ударът на бразилеца бе блокиран от Едер Милитао. В 15-ата минута пък Мохамед Салах се впусна в мощен спринт отдясно с топка в крака и опита да комбинира със Садио Мане, ала Милитао се намеси добре и блокира центрирането на Салах.

В 17-ата минута Марега пусна с пета вляво към Франциско Суарес, който проби в наказателното поле на Ливърпул и центрира успоредно отново за Марега, но Ван Дайк блокира удара на нападателя на Порто. В ответната атака Салах стреля от воле от дъгата на наказателното поле, а Касияс пропусна да улови топката, но за щастие на испанския вратар към нея не се приближи бързо футболист на домакините. Пет по-късно защитата на Порто се провали, след като Мохамед Салах излезе очи в очи срещу Икер Касияс. Фелипе опита да повали египтянина в наказателното поле, но не успя, (ако го беше направил, това щеше да бъде червен картон), а Салах стреля край Икер Касияс, но топката премина на сантиметри покрай левия страничен стълб от вратата на Порто.

Ливърпул удвои своя актив срещу Порто в 26-ата минута. Капитанът Джордан Хендерсън пусна в коридор за Александър-Арнолд вдясно, а младият бек на „червените” продължи с успореден пас за Роберто Фирмино, който на празна врата нямаше как да сбърка – 2:0 за Ливърпул. 

Порто реагира мигновено след втория гол на опонента и Марега бе изпуснат от Деян Ловрен, напредвайки към вратата на Алисон Бекер. Нападателят отправи удар, но бразилският вратар на „червените” спаси. Миг по-късно се получи рикошет след центриране отдясно в крака на Наби Кейта, а Алисон Бекер изби топката, но в ръката на Александър-Арнолд. Действието на бека на „червените” бе неволно и след разглеждане на ВАР, то Матеу Лаос отсъди играта да продължи с корнер за гостите. Именно след него отбраната на Ливърпул се пропука, а Марега стреля със завъртане от дузпата, но Алисон Бекер спря топката пред себе си.

В 34-ата минута Ливърпул създаде поредна скоростна контраакция. Джордан Хендерсън бе вдясно оставен непокрит, а до него тичаше и Александър-Арнолд. Капитанът на Ливърпул достави чудесен пас вляво за Фирмино, който стреля с левия крак от воле, но топката прелетя встрани от рамките на вратата на Икер Касияс. Миг по-късно Салах се измъкна зад отбраната на Порто и влезе в наказателното поле, но в сетния миг Фелипе застана чудесно между Салах и Касияс и парира опита за удар на голмайстора на домакините. Четири по-късно пък Алекс Телеш видя в наказателното поле Муса Марега, но Деян Ловрен блокира впечатляващо малиеца и изчисти в корнер без да се стига до удар посока вратата на Алисон.

Три минути след старта на второто полувреме Ливърпул вкара трети гол във вратата на Порто, но първият асистент-съдия маркира засада на Садио Мане, който всъщност отбеляза гола. Реферите от ВАР-стаята сигнализираха с правота, че позицията на Мане е нередовна, но ситуацията бе много тънка, като ВАР в случая наистина помогна. В 52-ата минута домакините реализираха страхотна контраатака, като в крайна сметка топката попадна в Мохамед Салах, който стреля с левия крак от трудна позиция в наказателното поле на Порто, но Данило блокира пътя на топката и тя стана лесноуловима за Икер Касияс. 

След точно час игра пък Александър-Арнолд и Мохамед Салах комбинираха отдясно, като Салах пусна за съотборника си, който бе блокиран от двама защитници на Порто и в крайна сметка Фелипе изчисти топката в ъглов удар. Миг по-късно Мохамед Салах пробва два удара отдясно, но и двата пъти неговите удари бяха спирани от… негови съотборници. Първо Роберто Фирмино спря удара на Салах, а секунди по-късно същото стори и капитанът Джордан Хендерсън. В 69-ата минута пък Муса Марега напредна много уверено отдясно и бе преследван непрестанно от Деян Ловрен. Малиецът отправи удар по диагонала, който бе спасен от Алисон Бекер.

При последвалото нападение на Ливърпул пък Садио Мане стреля от дъгата на наказателното поле, ала топката отлетя аут. В 79-ата минута пък Муса Марега бе изведен добре отляво, а засадата бе покрита от Деян Ловрен. Малиецът напредна и отправи толкова неточен удар, че накара целият сектор с фенове на "драконите" да се държи за главата. До края на срещата двата отбора не сториха нищо интересно, като единствената по-любопитна ситуация бе в 83-ата минута, когато Отавио имаше голям блян да получи дузпа, ала нищо не успя от падането му да убеди Антонио Матеу Лаос.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Job done at Anfield ✔️ #UCL #ChampionsLeague #LFC #LiverpoolFC #Anfield

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

ЛИВЪРПУЛ - ПОРТО 2:0 

1:0 Наби Кейта (5')

2:0 Роберто Фирмино (26')


Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер – Трент Александър-Арнолд, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Джеймс Милнър – Фабиньо, Наби Кейта, Джордан Хендерсън – Роберто Фирмино (81' - Даниел Стъридж), Мохамед Салах, Садио Мане (73' - Дивок Ориги)

Мениджър: Юрген Клоп

Порто (4-4-2): Икер Касияс – Макси Перейра (77' - Фернандо), Фелипе, Едер Милитао, Алекс Телеш – Хесус Корона, Данило, Оливер Торес (73' - Бруно Коща), Отавио – Марега – Франсиско Соарес (61' - Ясин Брахими)

Треньор: Серджо Консейсао

Съдия: Антонио Матео Лаос (Испания)

Стадион: „Анфийлд”, Ливърпул

46 снимки