Ливърпул спечели първия си двубой в Шампионска лига за сезон 2020/2021. Далеч от дома английския шампион победи Аякс с 1:0 след автогол на Талиафико в 35-ата минута на мача в мач от група D.

Двата тима тръгнаха да търсят атакуващата игра още от началните минути на срещата. В 11-ата минута Душан Тадич опита да намери свой съотборник на изгодна позиция, но не сполучи. Пет минути по-късно Лисандро Мартинес опита удар с глава, но не сполучи да се разпише. 

Къртис Джоунс стреля опасно в 20-ата минута, но не сполучи да се разпише. Една от най-опасните ситуации дойде в 34-ата минута, когато влезлият като резерва Куинси Промес нанесе страхотен удар, но Адриан спаси.

Минута по-късно Талиафико направи опит да изчисти кълбото след центриране отляво и си заби неспасяем автогол. В 40-ата минута удар на Салах беше спрян от защитник и нов гол не падна. В 44-ата минута Душан Тадич имаше възможността да изравни резултата, но ударът му беше блокиран. Така Ливърпул се оттегли на почивка с гол аванс.

Аякс отново имаше възможност да изравни резултата. В 47-ата минута Клаасен стреля отлично, но топката не намери целта, след като се удари в гредата. Десет минути по-късно Фабиньо стреля добре, но топката излезе в корнер след намесата на играч на домакините. Минута по-късно Промес стреля добре, но Адриан беше на мястото си и спаси удара.

Една от дискусионните ситуации дойде в 65-ата минута когато домакините имаха претенции за игра с ръка в наказателното поле и поискаха дузпа, но след разглеждане на ситуацията с ВАР съдията Феликс Брих не отсъди наказателен удар.

В 70-ата минута Минамино опита да реализира попадение за тима си, но вратарят се прояви отлично и остави отбора си в двубоя. В 90-ата минута Вайналдум имаше възможността да реши всички в двубоя с втори гол, но Онана спаси удара.

Така в крайна сметка Ливърпул спечели с минималното 1:0 и взе 3 точки.

Аякс - Ливърпул 0:1
голмайстор: 0:1 Талиафико (35)


Ето и съставите на двата отбора:

Аякс: Онана, Мазрауи, Шуурс (84-Хунтелаар), Мартинес, Талиафико, Гравенберх, Клаасен (74-Екеленкамп), Блинд (84-Траоре), Нерес (74-Лабиад), Кудус (9-Куинси Промес), Тадич

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Гомес, Фабиньо, Робертсън, Милнър (90-Уилямс), Вайналдум, Джоунс (46-Робертсън), Салах (60-Шакири), Фирмино (60-Жота), Мане (60-Минамино)