Ливърпул изпълни програма минимум за класирането в елиминациите на Шампионската лига по възможно най-най-драматичния начин. У дома "червените" успяха да вземат минималната и напълно достатъчна победа с 1:0 над Наполи, нанасяйки първо поражение на Карло Анчелоти както този сезон в ШЛ, така и изобщо в срещите му с мърсисайдци. Мохамед Салах отбеляза 11-и гол в последните си 12 мача, ала това попадение нямаше да значи нищо без нечовешкото спасяване на Алисон Бекер в продължението на срещата.

Анчелоти: Наполи не бива да съжалява за нищо

Клоп: Жребият? По едно време не вярвах, че ще сме там

През лятото много се изговори за крупната сума - 72,5 милиона евро - платена за бразилския страж, но с изпращането на тима в следващата фаза той до голяма степен оправда всяко пени. В стил "Петер Шмайхел" Алисон отрази от упор шут на Аркадиуш Милик, който ако беше поразил целта, пращаше италианците напред за сметка на мърсисайдци. Успехът за Ливърпул му позволи да събере 9 точки и предвид равния актив с Наполи (също и при преките двубои) ключова се оказа головата разлика. Пари Сен Жермен се класира напред като лидер в група С с 11 точки, тъй като очаквано надигра Цървена звезда с 3:1 в Сърбия.

Доста любопитно Наполи беше отборът, който наложи по-траен контрол въху топката в първите минути. Ливърпул обаче получи възможност да разгърне една от марковите си контраатаки. Салах намери Вайналдум с пас надясно в 7-ата минута, а холандецът със страхотно подаване разтегли наляво за Андрю Робъртсън, който с марково центриране намери Салах съвсем сам при точката на дузпата. Египтянинът до последно не можа да реши дали ще стреля и ще спира топката, която му избяга и попадна в ръцете на вратаря Давид Оспина. Буквално в следваща минута Наполи можеше да отвърне. Лоренцо Инсиние беше избягал отдясно, където получи в дълбочина и върна с пас по земя топката към дъгата. Там Марек Хамшик посрещна топката директно с мощен шут, който почти свали боята от върха на напречната греда.

В 14-ата минута гостите за момент изтръпнаха след доста тежко влизане на Ван Дайк в краката на Мертенс, който немалко време получава медицинска помощ на терена. В крайна сметка белгийският национал се върна в игра, а бранителят на "червените" получи жълт картон.

Осем минути по-късно топката се озова в мрежата на Наполи след ниско центриране на Александър-Арнолд отдясно и завършващ удар на Садио Мане. Сенегалецът обаче много добре знаеше, че е бил в засада, която не убегна от реферите.

В 32-ата минута груба грешкана Марио Руи позволи на Мо Салах да напредне с топка в крака отдясно в наказателното поле. Египтянинът опита пас по трева към далечната греда за Садио Мане, пред когото в последния миг изникна Никола Максимович.

Логичното с оглед баланса на силите се случи само две минути по-късно. Салах получи подаване и укроти топката при границата на наказателното поле, а после използва тялото си, за да се отскубне от Марио Руи. Египтянинът финтира още един бранител и останал очи в очи с Оспина под остър, почти нулев ъгъл плъзна топката между краката на вратаря - 1:0.

Почти веднага Наполи имаше идеален шанс при ситуация четирима срещу трима след грешка на вратаря Алисон. Фабиан Руис получи топката непокрит отляво по атаката и твърде наивно опита да завършва сам с шут по диагонала, който премина доста встрани от целта.

Второто полувреме започна в известна степен като първото - Наполи разиграваше доста по-дълго и се стремеше да държи топката, да диктува темпото и организира атаки. Предвид умението на Ливърпул да пресира съперника това криеше невероятни рискове, а в 50-ата минута Салах изпусна невероятна възможност. Именно неговите усилия му помогнаха да отмъкне топката от Руи и да напредне в наказателното поле. От 10-11 метра по диагонала бившият играч на Рома нанесе шут към близкия долен ъгъл, който спря във външната страна на гредата.

В 57-ата минута "червените" се понесоха на още една контратака, точно след корнер за Наполи, който донесе точен и слаб изстрел с глава на Албиол. Вайналдум насочи действията надясно с пас за Александър-Арнолд, а той центрира към зоната зад точката на дузпата. Фирмино беше непокрит, ала нямаше друг избор, освен да нанесе колкото се може по-силен изстрел с глава. Това улесни максимално Оспина при спасяването.

Четири минути по-късно директният подход на Ливърпул отново пролича, като капитанът Джордан Хендерсън тества реакциите на Оспина с добре насочено воле от дистанция. Топката летеше към долния десен ъгъл, а колумбийският страж се хвърли и директно улови. Само секунди по-късно Джеймс Милнър успя да се вреже в наказателното поле отляво и опита труден фалцов шут с десния крак към далечния ъгъл, но топката не успя да намери целта.

Наставникът на Напори Карло Анчелоти прецени, че при такова стечение на обстоятелствата няма какво да губи и в кратък период извърши всичките си смени. На терена се появиха свежите Желински, Милик и Фаузи Гулам, за когото това беше завръщане в игра след тежката контузия в коляното. Тези промени определено се отразиха позитивно върху играта на италианците, които започнаха да играят на по-висока скорост, а присъствието на типичен централен нападател в лицето на Милик ангажира доста повече вниманието на Матип и Ван Дайк.

В 74-ата минута Салах имаше 100-процентов шанс до голяма степен да приключи интригата. Фирмино по чудесен начин изведе Салах между Албиол и Кулибали, а египтянинът опита да преодолее на скорост излезлия да го пресрещне вратар. Оспина с ръка успя да чукне топката встрани, като Салах пак стигна първи до нея в наказателното поле. Той опита нанесе прехвърлящ удар, ала Оспина вече беше възстановил позиция и с една ръка изби.

Само три минути по-късно беше цяло чудо, че втори гол за Ливърпул нямаше. Фирмино с невероятен диагонален пас по тревата изведе Робъртсън на скорост отдясно. Шотландецът с ниско центриране намери Мане, който се хвърли да засича на шпагат и реално изпрати шута си право във вратаря.

Тези пропуски можеха да струват много скъпо предвид важността на всяко едно попадение, а играчите на Наполи на свой ред се хванаха за главите в 79-ата минута. Лоренцо Инсиние получи топката с пространство отляво и изпрати фалцово центриране по земята. То не достигна до Милик при близката греда, ала продължи движението си и мина над шпагата на Робъртсън. Така Кайехон се оказа на чиста позиция - само на 5-6 метра от вратата - и нетипично за себе си изпрати кълбото към небесата.

Три минути преди края Садио Мане се прояви по нечуван начин, изтървайки чист гол. Мохамед Салах подгони един дълъг пас отляво, който го остави с цялото пространство, от което имаше нужда. Коридорът му за стрелба беше затворен, затова египетският национал находчиво с къс пас върна топката на метър-два зад себе си към непокрития Мане. Вратарят Оспина вече беше плонжирал към далечния си ъгъл, а сенегалецът реши да стреля със сила в близкия горен и пропусна целта точно пред митичната трибуна "Коп".

Във втората минута от добавеното време Наполи профука най-чистото си положение за целия мач. При поредната изсипана топка от статично положение за италианците Фабиньо и Ван Дайк увиснаха, а Милик се бе измъкнал от опеката на Ловрен. Полякът овладя топката и от непосредствена близост нанесе мощен шут, а само Алисон знае как успя толкова бързо да се приближи и да отрази с тяло.

В 4-ата минута от продължението Садио Мане за пореден път развали впечатленията от собственото си представяне, като благодарение на своя скорост изскочи съвсем сам срещу Оспина. Сенегалецът отново не беше напълно спокоен и профука възможността, шутирайки в аут покрай десния стълб. Все пак това беше и последният интересен епизод от мача, който прати Ливърпул в следващата фаза.

Жребият за елиминационната фаза на Шампионската лига и Лига Европа ще се състои в понеделник, 17 декември.

ЛИВЪРПУЛ – НАПОЛИ 1:0

1:0 Мохамед Салах 34'

Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер – Трент Александър-Арнолд (90' - Деян Ловрен), Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Джорджинио Вайналдум, Джордан Хендерсън /к/, Джеймс Милнър (85' - Фабиньо) – Мохамед Салах, Роберто Фирмино (79' - Наби Кейта), Садио Мане

Треньор: Юрген Клоп

Наполи (4-3-3): Давид Оспина – Никола Максимович, Раул Албиол, Калиду Кулибали, Марио Руи (70' - Фаузи Гулам) – Алан, Марек Хамшик /к/, Фабиан Руис (62' - Пьотр Желински) – Хосе Кайехон, Дрийс Мертенс (67' - Аркадиуш Милик), Лоренцо Инсиние

Треньор: Карло Анчелоти

Стадион: „Анфийлд” (Ливърпул, Англия)

Главен съдия: Дамир Скомина (Словения)