В първия ден на юни Ливърпул се окичи с 6-ото си отличие от Шампионската лига след победа с 2:0 над Тотнъм във финала, като е имало конкретна причина, поради която „червените” имаха пълен контрол през по-голямата част от мача. Отговорът на това се крие в секретната контрола, която тимът направи по време на подготвителния си лагер в Марбея.

Седмица преди финала стана ясно, че мърсисайдци търсят съперник за приятелски мач, чрез който да се върне игровия ритъм на футболистите и преди всичко на лекувалия седмици наред травма Роберто Фирмино. Впоследствие никой така и не разбра състоял ли се е подобен дуел.

Сега, след като триумфът на Ливърпул вече стана факт, треньорът на дублиращия тим на Бенфика Ренато Пайва най-сетне можеше да разкрие подробности. Той разкри, че имало много на брой причини Ливърпул да се спре именно на неговия тим в търсенето на съперници. „Те не можеха да заложат на английски тим заради потенциално изтичане на информация. Нямаше как да изберат испански отбор, тъй като Почетино дълги години е работил в Испания. Отпадна като вариант и съперник от Франция, тъй като Уго Лорис е вратарят на националния отбор. Така че трябваше да потърсят португалци”, коментира Пайва пред „А Бола”.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп и неговият асистент Пеп Линдерс открили много общи черти в игровите стилове на Бенфика „Б” и Тотнъм. Двамата поискали от Пайва да накара своите момчета да наподобят възможно най-много игровото поведение на „шпорите”.

„Пресъздадохме два от техните офанзивни варианта и два от защитните, както и подреждането им при статични положения, което Ливърпул очакваха да срещнат във финала. Наподобихме обичайните  им комбинации между централните защитници и вратаря, както и дефанзивната формация 4-2-3-1 с нападател, който застава между централните бранители на  Ливърпул и „десетка”, която блокира „шестицата” на Ливърпул. Винисиус копираше Ериксен, Бернардо играеше повече като Деле Али, а Жозе Гомеш беше Хари Кейн”, разказа Пайва.

„Ние трябваше да привикнем към тази постройка 4-2-3-1 както в дефанзивен план, така и когато топката беше у нас. Двамата ни опорни халфове се приближаваха до централните бранители по време изграждането на атаките и така привличаха пресата на Ливърпул. В идеалния случай Тотнъм би искал да привлече играчите на Ливърпул по близо до наказателното си поле, така че след няколко паса между вратаря и централните защитници да може да атакува пространството зад гърба на пресиращите чрез своите нападатели и крайни бранители.”

„В крайна сметка ние направихме само някои леки промени на обичайната ни постройка – като триъгълник в полузащитата и Али, който се придвижва по-близо до противниковия централен бранител, а Кейн – до другия, с Ериксен, който влиза навътре, за да привлече към себе си крайния защитник, докато Трипиър покрива празното пространство по фланга. Същото опитахме и от другата страна, където действат Хьон-Мин Сон и Дани Роуз.”

„Клоп ни изказа комплименти. „Когато връщахте централните защитници, за да изнасяте топката, ние веднага реагирахме със същата преса, която ползвахме срещу Манчестър Сити, а ето че вие все пак успяхте да минете покрай нея в три-четири случая!”, разкри още Пайва.