Кралят е един и носи името Реал Мадрид! "Белият балет" грабна 13-и трофей в Шампионската лига, след като бе пронизан само с една единствена "червена стрела" от страна на Ливърпул. "Лос Меренгес" се наложиха с 3:1 над мърсисайдци на финала на стадион "Олимпийски" в украинската столица Киев и по този начин останаха на престола за трета поредна година. Старши треньорът на мадридчани Зинедин Зидан пък достигна феноменално постижение, ставайки първия наставник, който с един отбор завоюва три поредни трофея в "турнира на богатите" и то с един и същи отбор. Единствено Боб Пейсли, начело на Ливърпул, успява да завоюява три трофея с един тим, но не в поредни години. 

Секунди след финала CR7 вся смут в Реал: Беше ми хубаво тук

За футболистите на “белите” Марсело и Каземиро пък това е четвърта титла от ШЛ, с което подобирха рекорда от три на Дани Алвеш, Роберто Карлос и Савио. Роналдо пък е футболиста с най-много спечелени финали в Шампионската лига. Голямата звезда на "белите" Кристиано Роналдо стана играча с най-много спечелени финали в най-престижния европейски клубен турнир.

Макар през първото полувреме мърсисайдци да стояха повече от добре на терена, загубата на Мохамед Салах още в 25-ата минута срина самочувствието на възпитаниците на мениджъра Юрген Клоп. Те отправиха цели 9 удара към вратата на Кейлор Навас при наличието на голямата си звезда на терена и 0 след напускането му.

Големият герой на Реал също заговори за раздяла

След това последва сериозен удар и за състава на Зинедин Зидан, след като Дани Карвахал бе настъпан от Андрю Робъртсън и се наложи да сложи край на участието си в срещата. Все пак "белите" успяха да се съвземат по-бързо от шока и да създадат сериозни положения до края на първата част, но до гол не се стигна. 

Логично или не "белите" стигнаха първи до попадението като Карим Бензема откри резултата в 51-ата минута. Светлината на прожекторите обаче изобщо не бе насочена към френския нападател. Стражът на мърсисайдци Лорис Кариус допусна фрапантна грешка, с която буквално направи подарък на съперника за 1:0. Садио Мане обаче побърза да измие срама след стореното от 24-годишният вратар и от статично положение разстреля вратата на Навас за 1:1.

Зидан: Нямам думи, това просто е Реал Мадрид!

Не отне много време на "Кралския клуб" отново да поведе в резултата. Единствено бе нужна малко магия от резервата Гарет Бейл, който успя две минути след влизането си на терена (64') да зашемети съперника с унищожителна задна ножица за 2:1.

Кариус изглежда бе на страната на съперника, след като буквално сложи край на амбиците на собствения си тим в 83-ата минута на срещата. Вратарят на "червените" за втори път се стъписа и направи още един подарък на Реал Мадрид за 3:1. Гарет Бейл пък пак влезе в ролята на герой с втори гол в срещата.

Вижте подробно как се разви срещата:

Мърсисайдци упражниха сериозен натиск в първите минути. В 5-ата минута Салах бе фаулиран пред наказателното поле на мадридчани. Изпълнението на прекия свободен удар бе късо, а египетският национал опита да отбележи, но ударът му беше блокиран.

Две минути по-късно Фирмино изведе с блестящ пас Садио Мане зад защитата на "белите". Последният напредна към наказателното поле, но Кейлор Навас излезе и осуети опита му за стрелба. 

В 11-ата Марсело  преодоля няколко играчи преди да нанесе далечен удар към целта, който обаче прелетя  встрани от десния стълб.

В 14-ата минута се създаде сериозен хаос в наказателното поле на Реал, но нито един от отправение удари не попадна в целта.

"Белите" набързо огранизираха опасна контраатака, при която Кристиано Роналдо успя да се промуши през отбраната на мърсисайдци и да напредне отлдясно.  Португалецът прати мощен шут от дистанция към вратата на Кариус, но топката премина над гредата.

В 23-ата минута мърсисайдци отново опитаха да изненадат съперника. Роберто Фирмино получи около точката на дузпата, обърна си и шутира, но право в тялото на Серхио Рамос. Избитата топка попадна в краката на Александър-Арнолд, който веднага стреля, но Навас блесна с отличен рефлекс и улови топката.

Три минути по-късно голямата звезда на Ливърпул - Мохамед Салах се строполи на тревата след съприкосновение с Серхио Рамос. Това определено притесни щаба на Ливърпул, наложи се намесата на медицински екип, като изглеждаше, че болката на египетския национал е в областта на рамото. Салах се завърна за кратко на терена, но отново получи болки и се наложи да напусне като го направи със сълзи на очи. На негово място на терена влезе Адам Лалана. 

Загубата на основна фигура, каквато без съмнение е Мохамед Салах в състава на мърсисайдци, определено се отрази на играчите на Ливърпул. В 32-ата минута Бензема се озова на добра стрелкова позиция, ударът му обаче бе блокиран от съперников играч.

В 35-ата минута пък лошите новини споходиха и тима на Реал Мадрид. Дани Карвахал бе настъпан от Робъртсън по петата, а футболистът на "белите" доскоро лекуваше травма в крака. 30-годишният защитник просто се строполи на земята и заплака, давайки сигнал, че двубоя за него е приключил. Все пак той успя да се изправи на крака и да напусне терена, а на негово място влезе Начо. 

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Две минути преди края на редовните 45 Роналдо се извиси най-високо, за да засече с глава центрирана топка в наказателното поле. Кариус изби, но топката попадна в Бензема и той я заби в мрежата на Ливърпул. Празненствата на "белите" обаче бяха прекратени, след като бе вдигнат флага за засада. 

В 45-ата минута Бензема прати прецизно диаганално подаване към левия фланг за Начо, който за малко не успя да намери вратата на "червените". 

Секудни преди края на добавеното време Бензема бе оставен на страхотна позиция за стрелба и отправи мощен шут към вратата на мърсисайдци. Топката профуча на сантиметри от гредата. 

Още със старта на втората част "белите" пропуснаха страхотна възможност да открият резултата. В 48-ата минута Адама Лалана допусна безумна грешка и буквално подари топката на Иско, който с плътен удар от 15 метра разстресе напречната греда.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Възпитаниците на Реал Мадрид все пак стигнаха до гола, макар и по доста куриозен начин. В 51-ата минута Бензема бе изведен зад защитата на "белите", но Лорис Кариус го изпревари и улови. Последва истински безумна грешка от страна стража, който опита да пусне в игра топката, но бе в непосредствена близост до Бензема. Французинът пък не се поколеба да пресече пътя на топката и тя се търколи в мрежата на мърсисайдци. Кариус и съотборниците му гледаха невярващо, но резултатът вече бе 1:0.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

"Червените" бързо се възстановиха от първоначалния шок и успяха да възобновят равенството в 55-ата минута. След изпълнен корнер Деян Ловрен сви топката с глава към Садио Мане, който не сгреши и я оплете в мрежата за 1:1.

В 60-ата минута Лорис Кариус предотврати сигурен гол в мрежата си, с което леко се реваншира за фрапантната грешка при попадението на Бензема. Той блесна със страхотен рефлекс, за да извади удар на Иско.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Зинедин Зидан пък реши да действа в търсене на победата. Осъществи смяна, която се оказа решителна за развоя на срещата. На мястото на Иско влезе Гарет Бейл, чиито феноменални способности се задействаха още с първите докосвания на топката. В 64-ата минута Марсело изпрати брилянтно центриране в наказателното поле, а уелсецът отбеляза зашеметяващ гол със задна ножица. 

В 71-ата минута отново Мане бе близо да сложи край на радостта на "белите", след като получи фантастичен пас и стреля от ръба на наказателното поле, но само за да разтресе лявата греда. 

В 73-ата минута "червените" изразиха претенции за дузпа, след като при удар на Фирмино топката срещна лакътя на Каземиро в наказателното поле. 11-метров наказателен удар обаче не бе отсъден. Също така видеоповторенията показаха, че ръката на Каземиро е плътно прибрана до тялото му.

Три минути по-късно Кристиано Роналдо пък пропусна да сложи край на интригата. Португалецът се освободи от съперниковата защита и е устреми към наказателното поле на Кариус, но в последния момент топката му бе отнета на Робъртсън. 

Пореден пропуск на сметката на "белите" в 82-ата минута. Кариус направи силно спасяване след хубава комбинация между Бейл и Бензема.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Минута по-късно обаче отново уелсецът сложи край на драматичната развръзка в срещата. С шут от около 30-ина метра той прониза мрежата на мърсисайдци за втори път. Лорис Кариус обаче пак обра "овациите", след като топката премина буквално през ръцете му.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

В добавеното време Роналдо бе на отлична позиция за стрелба в наказателното поле и точно да шутира, на терена нахлу фен. Съдията Мажич спря срещата. Няколко секудни по-късно бе свирен и края, който донесе 13-ата на Реал Мадрид!

Вижте съставите на двата тима:

Реал Мадрид: Навас; Карвахал, Варан, Рамос, Марсело; Модрич, Каземиро, Кроос; Иско; Бензема, Кристиано Роналдо;

Ливърпул: Кариус; Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън; Вайналдум, Хендерсън, Милнър; Салах, Фирмино, Мане;

Със съдействието на SPORTRESPECT.COM