Тази вечер Шампионската лига навлиза най-решителната си фаза с първия полуфинален сблъсък. Честта бе отредена на Ливърпул и Рома, които ще се впуснат в дуел, какъвто малцина можеха да предвидят в началото на сезона.

Дори най-оптимистично настроените фенове на двата отбора нямаше как да предположат, че любимците им ще имат срещи от 21,45 часа по средата на седмицата през април и май. Рома наглед беше обречен в тежка група с Челси и Атлетико Мадрид, а Ливърпул за последно бе играл в елиминационната фаза на Шампионската лига преди 10 години.

Клоп: Салах скоро ще разбере, че ще го третират като враг в Рим

Строотман: Рома готви специална тактика за Салах

Е, сега всички сипят само суперлативи за днешните съперници. Ливърпул премина по категоричен начин през Порто (общ резултат 5:0) и – по-важното – през Манчестър Сити (5:1), за да попадне в топ 4 на най-комерсиалния клубен турнир на Стария континент. Агресивният почерк на Юрген Клоп и хищническата форма на Мохамед Салах се съчетаха по невероятен начин и в момента мърсисайдци са най-резултатният тим в ШЛ – 33 гола в 10 мача.

Рома от своя страна удиви света с начина, по който стори немислимото и отстрани един от най-сериозните фаворити в лицето на Барселона. Успехът с 3:0 над каталунците в четвъртфиналния реванш освен драматичен беше и симптоматичен за представянето на „джалоросите” дотук. Нито един отбор от ШЛ през този сезон не е успявал да вкара гол на „Олимпико”, в тази задача се провали дори доказан феномен като Лионел Меси.

Еузебио Ди Франческо отрече, че поема Челси

За първи път Ливърпул и Рома се изправят един срещу друг в елиминационен сблъсък след финала за КЕШ през 1984 година. Тогава срещата завършва при 1:1 в редовното време, а англичаните печелят с 4:2 при дузпите, където решителни пропуски за „вълците” правят Франческо Грациани и Бруно Конти. Датата, на която се играе мачът – 30-и май, завинаги остава черна за тифозите на римляни, защото точно 10 години след загубения финал извелият Рома с капитанската лента в него Агостино Ди Бартолмей се самоубива.

Ако оставим предисторията настрана, какви са новините около тимовете?

Защитникът на Ливърпул Натаниъл Клайн отново тренира, като е по-вероятно ще бъде резерва срещу Рома тази вечер. Англичанинът имаше мускулна контузия, която го извади от групата за двубоя срещу Уест Бромич (2:2) през уикенда. Сега обаче е възстановен.

Другият вариант за десен бек на „червените” – Трент Александър-Арнолд получи почивка на „Дъ Хоутърнс” и на 99 процента ще бъде титуляр. Наставникът Юрген Клоп ще разчита на най-добрите си играчи, след като направи цели 5 промени за шампионатния мач срещу „дроздовете”. Това значи, че сред титулярите по всичко личи ще се върнат Деян Ловрен, Андрю Робъртсън, Роберто Фирмино и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Салах: Веднага разменям 40-те гола за триумф в ШЛ

Колкото до Рома, при тях след 3-седмично отсъствие се завръща крилото Диего Пероти. За разлика от аржентинеца заради контузии срещата пропускат крайният бранител Рик Карсдорп и нападателят Грегоар Дефрел

Какво сочи статистиката?

- Това ще бъде шестият мач между Ливърпул и рома в евротурнирите. За последно те се изправиха един срещу друг през март 2002 година във втората групова фаза на Шампионската лига. Ливърпул има 2 победи, равенствата също са 2, а Рома само веднъж е побеждавал мърсисайдци.

- Ливърпул все още няма загуба от Рома в Шампионската лига, където има 1 победа и 2 равенства. Едно от ремитата е споменатия вече финал от 1984 година.

- За първи път от 27 години Рома достига полуфинал в евротурнирите. За последно това им се бе случвало в Купата на УЕФА през сезон 1990/1991. Единственият им предишен полуфинал е през сезон 1983/1984, когато елиминират шотландския Дънди, за да се изправят срещу Ливърпул във финала за КЕШ.

- Ливърпул не е печелил първия мач от европейски полуфинал в нито един от последните си 7 опита (3 ремита, 4 загуби). За последно те записаха победа с 4:0 над Панатинайкос в КЕШ през 1984/1985.

- Един Джеко е замесен в 6 от последните 8 гола на Рома  като гост в Шампионската лига (5 попадения, 1 асистенция). Босненецът вкара два гола в последните си три мача на „Анфийлд” срещу Ливърпул (с екипа на Манчестър Сити през януари 2012-а и март 2015-а).

- Мо Салах вкара във всеки от последните си четири мача от Шампионската лига. Единственият футболист на Ливърпул, разписвал се в 5 поредни срещи от турнира, е легендата Стивън Джерард (между октомври 2007-а и февруари 2008-а).

- Рома не е запазвал суха мрежа в нито едно от последните си 26 гостувания в Шампионската лига. Това е втората най-дълга подобна серия. Пред „вълците” е единствено Селтик, който има 30 поредни гостувания (2001-2016) с допуснат гол.