Отборът на Ливърпул записа трета поредна победа от три мача в Шампионска лига. Този път пред „червените” от Мърсисайд глава преклони германският РБ Лайпциг. Именно в Германия, тимът на Арне Слот се наложи с 1:0, а единствения гол в срещата вкара Дарвин Нунес.

Това бе трето поражение за състава на Лайпциг от началото на кампанията в ШЛ, което ще остави тима в дъното на класирането и ще намали значително шансовете на отбора за директно класиране в следващия етап на турнира.         

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Първият удар към една от двете врати дойде още във втората минута, когато домакините организираха добра атака, която завърши с изстрел на Симонс от границата на наказателното поле, но шутът му не попадна в очертанията на вратата. Малко по-късно, отново след атака по десния фланг, играч на домакините успя да премине през двама бранители на „червените” и да намери необезпокоявания от никого на границата на пеналта Хайдара, който моментално стреля, но Келехър бе на мястото си спаси. 

Ирландецът обаче можеше да сгреши фатално малко след това. Келъхър реши да напусне наказателното си поле, за да избие топката с глава, но не бе достатъчно концентриран и сгреши. Топката попадна в Шешко на левия фланг, който овладя и пробва да прехвърли вратаря. Топката премина покрай Келехър, но и покрай вратата. 

В 26-ата минута РБ Лайпциг организира много добра и бърза атака. Симонс намери Опенда около дъгата на наказателното поле, нападателят се завъртя и стреля много добре с левия крак в горния десен ъгъл на вратата, като Келъхър не успя да реагира. Топката се оплете в мрежата, но веднага след това бе вдигнат флага за засада. Телевизионните повторения показаха, че отсъждането на реферите е абсолютно правилно.

Буквално в следващата атака на гостите, резултатът бе открит. Костас Цимикас проби отляво и центрира към Салах в наказателното поле. Египетският нападател игра с глава, насочвайки топката към далечната греда, където притича Дарвин Нунес и от няколко сантиметра довкара топката в мрежата за 1:0 в полза на гостите.

В 32-ата минута Ливърпул бе много близо до това да удвои преднината си в Лайпциг, но стражът на домакините показа истинска класа. Коди Гакпо центрира с външен фалц и „сложи” топката на главата на Дарвин Нунес, който направи изключителен отскок и стреля, но Петер Гулачи също показа класа и изби с една ръка в корнер.  

Следващата отлична възможност се разкри пред Върджил Ван Дайк. Капитанът на „мърсисайдци” също имаше възможност да стреля с глава, след като засече подаване на Цимикас от корнер, но вратарят на Лайпциг отново показа класа и изби.     

Ливърпул продължи да атакува и още в следващата си атака гостите поискаха дузпа, след като Дарвин Нунес навлезе на скорост в наказателното поле, където след съприкосновение с бранител на домакините падна на земята. Странно обаче, реферът нито посочи бялата точка, нито показа жълт картон на нападателя за симулация. Телевизионните повторения показаха, че има явен удар в крака на уругвайския нападател.     

РБ Лайпциг - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част започна с кошмарна грешка от централната двойка бранители на домакините, които не се разбраха и „подариха” топката на Коди Гакпо в опасна близост до своята врата. Нидерландецът обаче не очакваше и действа инстинктивно, като ударът му бе спасен от Гулачи.   

В 70-ата минута дойде и един от най-красивите моменти в срещата. След многоходова атака на гостите от от Ливърпул, Доминик Собослай намери Алексис Мак Алистър с техничен пас пред наказателното поле на домакините. Аржентинецът видя, че няма противници около себе си, нагласи топката на десния си крак и стреля много технично, но топката срещна напречната греда.

РБ Лайпциг отговори почти мигновено. Ибрахима Конате сгреши при изнасянето на топката, а след това Шешко стреля много силно, но Келехър спаси с крак. Секунди по-късно ирландецът отново трябваше да се намесва решително след изстрел на Симонс и коварен рикошет.

В самия край на срещата Опенда вкара втори гол в мрежата на Ливърпул, но и той бе правилно отменен заради засада.

От страна на гостите пък Коди Гакпо затрудни максимално Петер Гулачи, но стражът на домакините се справи блестящо и изби в ъглов удар.       

FT РБ ЛАЙПЦИГ - ЛИВЪРПУЛ 0:1

0:1 Нунес 27'

РБ Лайпциг: 1 Гулачи, 3 Гертруида, 4 Орбан, 23 Лукеба, 39 Хенрих, 8 Хайдара, 18 Вермеерен, 7 Нуса, 30 Шешко, 10 Симонс, 11 Опенда

Старши треньор: Марко Розе

Ливърпул: 62 Келехър, 66 Александър-Арнолд, 5 Конате, 4 Ван Дайк, 21 Цимикас, 8 Собослай, 38 Гравенберх, 10 Мак Алистър, 11 Салах, 18 Гакпо, 9 Нунес

Старши треньор: Арне Слот