Когато се постави въпросът за най-креативния играч в Шампионската лига през сезон 2017/2018, кои са първите имена, които ви идват на ум? Андрес Иниеста, Кевин де Брюин, Лука Модрич, със сигурност и Лионел Меси. А какво ще кажете за Джеймс Милнър? Да, същият този Милнър от Ливърпул.

Снощи мърсисайдци съсипаха Порто с 5:0 навън в първия осминафинален мач между двата тима. В срещата на „До Драгао” Милнър остана встрани от светлината на прожекторите, след като Садио Мане вкара хеттрик, а голове отбелязаха и другите две звезди в атаката Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Почти никой не отбеляза факта, че 32-годишният англичанин –иначе втори капитан на отбора – приключи срещата с 2 асистенции. Активът му по този показател в ШЛ през кампанията наброява вече 7 голови паса, като няма друг футболист, който дори да се доближи за него. В Португалия Милнър асистира за гола на Салах в 29-ата минута и този на Фирмино в 69-ата.

В интернет отдавна е позната закачката с перифразата на първото име на Милнър – от Джеймс в Хамес, един вид паралел с креативния ас на Байерн Мюнхен Хамес Родригес. Сега тя изглежда повече от подходяща.

Освен с първо място сред асистентите в Шампионската лига Ливърпул може да се похвали и с втория най-добър голмайстор. Роберто Фирмино има 7 попадения на сметката си, като само Кристиано Роналдо от Реал Мадрид има повече. Португалецът води класацията с 11 гола.