Днес ще се изиграят последните два реванша от осминафиналите на Шампионската лига. Именно след техния край ще научим и последните четвъртфиналисти в надпреварата. Ливърпул гостува на Байерн Мюнхен в един от най-интригуващите сблъсъци в турнира до този момент, а в същото време Барселона приема Лион на „Камп Ноу”. Интригата и в двата сблъсъка е огромна, тъй като първите мачове приключиха при нулеви равенства.

До този момент за четвъртфиналите се класираха тимовете на Тотнъм, Аякс, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Порто и Ювентус.

Двубоят, който приковава погледите денс е именно този на „Алианц Арена”, където футболните фенове и специалисти очакват истинско зрелище от Байерн Мюнхен и Ливърпул. Първият двубой на „Анфийлд” като че ли не оправда големите очаквания и двата тима записаха стратегически хикс.

 

 

Днес обаче, нулевото равенство няма как да влиза в стратегията на нито един от двата гранда. Ливърпул задължително трябва да отбележи в Мюнхен, за да се надява на класиране напред, докато задачата пред домакините от Байерн е още по-сериозна, тъй като те трябва да запишат на всяка цена успех за място на четвъртфиналите. Голово равенство ще прати „червените” от Мърсисайд в следващата фаза.

Статистиката за днешния двубой е в полза на Ливърпул. Байерн има едва една победа над Ливърпул в последните си осем мача срещу този опонент. Тя идва през далечната 1971 година в турнира за КНК, който вече не съществува. Пет от двубоите са завършвали при равенство, а два от тях с победа за Ливърпул.

В предишния мач на „Анфийлд” футболистите на Нико Ковач не успяха да отправят нито един точен във вратата на домакините. Това се случи за първи път от май 2015 година, когато Байерн направи същото и срещу Барселона.

 

 

Байерн ще се опита да стигне до четвъртфиналите на Шампионската лига за осми пореден сезона. За последно „баварците” не успяха да сторят това през сезон 2010/2011, когато отпаднаха от Интер.

Днешният двубой ще бъде под номер 100 за Мануел Нойер в Шампионска лига. Ако играе днес, той ще стане шестият вратар достигал до тази кота в турнира след Икер Касияс, Джанлуиджи Буфон , Петър Чех, Виктор Валдес и Оливер Кан.

Постиженията на Ливърпул като гост в тазгодишното издание на турнира никак не обнадеждават феновете на отбора. Тимът на Юрген Клоп записа четири поредни загуби далеч от дома, в които допусна цели девет попадения. Историята показва, че „мърсисайдци” никога не са допускали пет поредни поражения като гост в надпреварата.

Последният отбелязан гол при визита на Ливърпул в ШЛ бе дузпата на Джеймс Милнър в мача с Пари Сен Жермен от груповата фаза. Любопитен момент е фактът, че само един от последните 33 удара на триото Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане в Шампионската лига се е превърнал в гол.

 В другия мач от днес имаме явно изявен фаворит, или поне това показва статистиката. Барселона е спечелил и трите си домакинства на Лион в историята до този момент. Интересен факт е, че двата тима не познават вкуса на загубата от началото на кампанията в Европа. Лион направи равенства във всеки един от шестте си последни двубоя в надпреварата. Това е изравнен рекорд в турнира. Първи нещо подобно направи тимът на АЕК Атина през сезон 2002/03 година, а след това и Глазгоу Рейнджърс през сезон 2005/06.

Барселона ще се опита да стигне четвъртфиналтие на най-силния клубен турнир за 12-ти пореден път. За последно „каталунците” отпаднаха от Ливърпул през 2007 година, когато „червените” стигнаха до финала в надпреварата.

Откакто загуби с 0:3 от Байерн Мюнхен на „Камп Ноу” на 1 май 2013 година, Барселона записа 26 победи от 29 мача у дома в Шампионската лига. Петте допуснати попадения в турнира през този сезон са дошли през вторите полувремена на двубоите, като тир от тях в последните десет минути на срещите.

Рекордът на Лионел Меси също е впечатляващ. Той има 60 гола в 60 двубоя за Барселона в Шампионската лига. Аржентинецът обаче не е успявал да вкара или да асистира за попадение в последните си осем мача за Барселона в елиминационната фаза на турнира.