След като стана ясно, че Европейската Суперлига няма да се състои, беше разкрита и причината за краха на новосформираната организация. „Mundo Deportivo“ пише, че УЕФА е принудила шестте английски гранда да се откажат от участие в Суперлигата заради солиден финансов стимул. Според информацията, европейската футболна централа е предложила солидна сума на Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси, за да напуснат анонсираната в неделя късно вечерта организация.

Подобен финансов стимул обаче не е бил предложен на останалите шест клуба от Суперлигата - три испански (Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид) и три италиански (Интер, Милан и Ювентус).

Изданието твърди, че според Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид оттеглянето на английските клубове е само временно и това няма да повлияе на бъдещите перспективи на новата организация.

В същото време английският журналист Крис Уилямс обяви на профила си в „Twitter“, че шестте английски гранда са изразили пред УЕФА желанието си да възстановят членството си в Асоциацията на европейските клубове. Както стана ясно, те напуснаха организацията в понеделник след обявяването на Суперлигата.