Новият спортен директор на Ливърпул – Йорг Шмадтке, говори пред германските медии за предстоящото му ново начинание в кариерата. Той наследява на поста Джулиан Уард и пред него ще има сериозна работа през идното трансферно лято.

Някогашният вратар на Фортуна Дюселдорф призна, че за него следва работа от три месеца, след което ще се прецени дали колаборацията му с „червените“ ще продължи.

„Не сме толкова близки с Юрген Клоп. Познаваме се от Бундеслигата, тъй като бяхме по едно и също време там. Той като треньор, аз като спортен директор. Знам неговия съветник – Марк Кошицке. Той има добри връзки със собствениците на Ливърпул. Когато бившият спортен директор на отбора е заявил, че напуска, Марк им е казал: „Ако искате опитен човек по време на трансферния период, може да видите Йорг Шмадтке от Германия“, каза новият директор на „Анфийлд“.

Gulliver/GettyImages
38 снимки

„В последните седмици говорих с всички от Ливърпул и нашата договорка е за съвместна работа в следващите три месеца. Започвам на 1-и юни и след три месеца ще направим равносметка дали да продължим заедно. Все още нямам даден бюджет. Трансферите винаги са сложни. Когато играч отиде от отбор А в отбор Б, то има много малки неща, които могат да объркат сделката. Например, как семейството на футболиста ще се интегрира в града, какво ще е мястото в отбора му, как може да покаже максимума. Трябва да се има всичко предвид. Истината е, че Юрген Клоп задава приоритетите и има крайната дума“, подчерта германецът.

„Влиянието на мениджърите в Англия е огромно на фона на това в Германия, където спортните директори държат всичко в ръката си. Юрген налага нормите и работим с аналитиците, скаутите. След това се изготвя лист от играчи, след което вече влиза моята роля. Накрая собствениците трябва да одобрят сумата за трансфер“, каза още Шмадтке пред германския sport1.