Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп направи пореден намек, че няма намерение да прави бомбастични трансфери преди затварянето на летния трансферен прозорец за Висшата лига. Германецът заяви пред „Скай Спортс”, че никога не е добра идея да купуваш нови играчи само защото твоите конкуренти правят същото.

Отборите от Премиършип и Чемпиъншип имат срок до 17 часа местно време да регистрират новите си придобивки. На „Анфийлд” бяха сравнително тихи, ако се прави паралел с преки конкуренти като Манчестър Сити и Арсенал, които подобриха трансферните си рекорди (с покупките съответно на Никола Пепе и Родри). Европейският клубен шампион дотук се подсили единствено с младоците Харви Елиът (крило) и Сеп ван ден Берг (централен защитник), а също и с резервен страж в лицето на Адриан Сан Мигел след продажбата на Симон Миньоле в Брюж.

„Никога не бива да правиш трансфери само защото другите клубове правят трансфери. В това няма никакъв смисъл, не се прави така”, заяви 52-годишният германец. „Ако просто седнем и помислим относно състава ни – дали имаме нужда от повече играчи? Хората ще кажат, че е така, че ни трябва резерва за Садио Мане, за Мохамед Салах и така нататък.”

„Такива играчи вече имаме тук. Затова трябва ли да се търси пряк заместник? А значимо попълнение? Хората си мислят, че играчи от други клубове, от други държави са по-добри от тези, с които разполагаме тук, без да имат реално доказателство за убеждението си. Просто новото ви се струва по-вълнуващо. Все едно да си купиш нова кола. Старата е напълно надеждна, но ти искаш нова и две седмици по-късно тя се чупи. Изглежда по-добре, но очевидно това не е достатъчно.”

„Когато казах, че имаме да плащаме сметки, това е нещо нормално. Знам, че някои възприеха това като критика към другите отбори, но не такова беше намерението ми. Просто изяснявах нашата ситуация. Съжалявам, но наистина имаме да плащаме сметки. И всичко е наред. Инвестирахме много в тима през миналото лято. Сега разполагаме с отбора, нека работим с него и да видим какво можем да постигнем.”

„Новите играчи никога не са единственото решение. А да направя този тим по-силен, да подобря титулярния състав – това е наистина трудно и много скъпо. Не разполагаме с такива пари. Така стоят нещата. Не можем просто да извадим 150 или 200 милиона паунда и да кажем: „Да, ето от този човек имаме нужда и той ще ни направи по-добри.”

„Това би се случило само ако някой от останалите не играе. Такива играчи не се купуват просто ей така, защото всички питат кога ще играят. Тогава на мен се пада да му кажа: „Когато еди-кой си е болен или бъде продаден”. Нещата стават далеч по-трудни така.”

„Такава е цената, която плащаш за успехите си и за факта, че разполагаш с добър отбор. По тази причина аз съм спокоен, наблюдавам, работя и подобрявам – защото имаме нужда от последното – и после търсим решенията за областите, където имаме нужда от такива”, добави Клоп.