Ливърпул и Ювентус следят с интерес бъдещето на Мейсън Маунт, след като преговорите между полузащитника и Челси относно нов договор са били отложени за след Световното първенство в Катар, пише „The Guardian“.

Настоящият контракт на английския национал изтича след малко повече от 18 месеца и несигурната му ситуацията е заинтригувала отбори като Ливърпул и Ювентус, които ще разучат възможността да го отмъкнат от „Стамфорд Бридж“. 23-годишният футболист води преговори с Челси от лятото и тъй като няма признаци за пробив, разговорите не се очаква да бъдат подновени преди януари.

Собствениците на Челси нямат никакво желание да оставят Маунт, да си тръгне и остават оптимисти, че той ще остане. За халфа се твърди, че някой ден ще бъде капитан на „сините“ и ръководството иска да възнагради доброто му представяне с нов и подобрен договор.

Въпреки това има признаци, че споразумението не е гарантирано. Маунт е един от най-ниско платените в първия отбор на лондончани и иска нов договор, който да отразява статуса му на един от най-важните играчи в тима на Греъм Потър. Първоначалните предложения на Челси явно обаче са били под очакванията му.

Маунт се утвърди като един от най-ярките млади таланти във Висшата лига през последните три години и привлича сериозен интерес от страна на Ювентус и Ливърпул, които се очаква да освежат халфовите си линии през следващото лято. Английският шампион Манчестър Сити също преди беше свързван с Маунт.

Перспективата някои от европейските грандове да се насочат към Маунт може да доведе до сериозни главоболия за Челси. Собствениците Тод Боули и „Clearlake Capital“ се стремят да избегнат повторение на тежката ситуация, която наследиха. Челси загубиха Антонио Рюдигер и Андреас Кристенсен миналото лято без пари, а договорите на основни играчи като Тиаго Силва, Н’Голо Канте и Жоржиньо изтичат в края на този сезон.