Ливърпул е шампион на Англия! Това изречение, за което от години копнеят всички фенове на мърсисайдци, е факт, но с лека подробност - говорим за електронната версия на футбола - FIFA 19.

Представителят на Ливърпул F2Tekkz спечели първата титла в еПремиършип след 6:2 над представителя на Манчестър Юнайтед Кайл Лийз във финала на дебютното издание на шампионата.

За първа година Премиършип даде шанс на всички играчи по FIFA да представляват своя любим отбор в голямо състезание. През последните няколко месеца всички FIFA играчи във Великобритания участваха в онлайн квалификации и клубни плейофи на живо, за да определят участниците в същинския финал на първенството.

Всеки клуб от Висшата лига имаше по двама представителя, един за Xbox и един за Playstation. Всички те се състезаваха за званието първи шампион на Англия в eПремиършип като турнира се проведе в "Гфинити Арена".

Играчите бяха поставени в групов формат, след който следваха директни елиминации, финал на отделните конзоли и след това гранд финалът, в който се играе и на Xbox, и на Playstation, за да бъде определен големият шампион.

17-годишният F2Tekkz, чието истинско име е Донован Хънт, е най-добрият играч в света на Xbox, така че бе сред фаворитите за трофея. Той загуби първия си мач в турнира срещу Ман Сити, но оттам насетне победи във всеки един следващ двубой. Това включваше драматични обрати като такъв от 0:2 срещу Фулъм във финала на Xbox, завършил 4:3. Победният гол в този мач дойде от изненадващ футболист - Доминик Калвърт-Люин, включен от F2Tekkz като резерва заради добрите му качества в играта с глава.

С успеха си той натрупа и над 9000 точки в Глобалните серии, което почти сигурно му гарантира и място в еСветовното първенство, което по-късно през годината организира FIFA.

"Чувството е хубаво. Знаех, че който спечели ще влезе в историята като първия шампион в еПремиършип и хората ще говорят за него години напред, така че трябваше да спечеля. Беше много близо в един от финалите, но се измъкнах и спечелих за Ливърпул. Подкрепям Ливърпул от дете, надявам се, че съм счупил каръка и сега Ливърпул може да победи Порто в Шампионската лига и после да спечели целия турнир. Но по-важното, да спечели Премиършип за първи път от дълго време", сподели шампионът след успеха си.