Бившият централен защитник на Ливърпул и на шотландския национален отбор Алан Хансен е бил изписан от болницата и отправен за домашно лечение след прекарано заболяване, обяви клубът от стадион "Анфийлд", позовавайки се на семейството на играча.

По-рано през месец юни Ливърпул обяви, че 69-годишният бивш футболист, известен с прякора Джоки, е бил приет в болницата със "сериозно заболяване", без да се уточняват детайли.

Смятан за един ден от най-великите шотландски футболисти изобщо, Алан Хансен е капитан на Ливърпул в продължение на 4 години, а общо 14 сезона носи екипа на тима. 26 пъти е играл за националния отбор на страната си.

В изявлението на Ливърпул се казва също така, че съпругата му и децата му искат да благодарят на всички, които "изпращаха прекрасни съобщения, молитви и пожелания за бързото му оздравяване и подкрепа".

"Беше извън нашите очаквания, огромна подкрепа, морал за нас и за него! Това ни помогна изключително много. Оценяваме безкрайното уважение, което хората, свързани с футбола, изразяват. Имате цялата ни благодарност, докато Алан продължава да се възстановява. Самият той, както и Джанет, Адам, Люси и останалите от семейството искрено благодарят", се казва в съобщението на семейството на легендата. Неговият бивш съотборник Греъм Сунес беше съобщил вече миналата седмица, че Хансен се възстановява и скоро ще се прибере при близките си.

Той пристига в Ливърпул по настояване на мениджъра Боб Пейси през 1977-а година от Партик Тисъл. При "червените" от "Анфийлд" се превръща в истинска икона, като печели осем пъти титлата в Англия, три пъти е европейски клубен шампион, а също така има две Купи на Англия и четири на Лигата.

През 1991-а година той прекрати кариерата си на футболист и веднага се насочи към медиите, където е викан за анализатор. Повече от 20 години прекара в Би Би Си, където беше основен гост и по-късно водещ в "Мачът на деня".