Ливърпул подходи изключително отговорно към последния си мач от сезона във Висшата лига и постигна много сладка победа с 3:0 над изпадналия Мидълзбро. Успехът бе възлов за хората на Юрген Клоп, тъй  като именно той им гарантира четвъртото място в крайното класиране. То означава, че мърсисайдци ще играят плейоф за влизане в групите на Шампионска лига през идния сезон, докато Арсенал финишира извън топ 4 за първи път от 18 сезона.

Головете за Ливърпул отбелязаха Джорджинио Вайналдум, Филипе Коутиньо и Адам Лалана, които бяха постоянните величини в състава на Клоп в хода на целия сезон.

Мърсисайдци стартираха атаките си още от началните минути, като мъничко късмет им попречи да стигнат до ранен гол. В 6-ата минута добро включване на Джеймс Милнър отляво завърши с центриране, което прехвърли доста играчи и попадна право у Натаниъл Клайн. Десният бек укроти и пробва шут по диагонала, който премина през купа от тела и излезе в аут.

Домакините продължиха да натискат сгъстената защита на Боро, която се ориентираше добре под напрежение. Постепенно гостите ограничиха своя съперник само до изстрели от дистанция. Такъв отправи Емре Джан в 21-ата минута, като вратарят Брад Гузан единствено изгледа топката, която прелетя покрай горния му десен ъгъл. Малко по-късно и Коутиньо опита шанса си от сериозно разстояние, без да затрудни особено Гузан.

В 33-ата минута Даниел Стъридж не беше далеч от гола, като нанесе шут от 15-ина метра, който премина покрай основата на лявата греда.

Ливърпул съумя да пречупи противника си в самия край на полувремето. В първата минута от добавеното време Клайн комбинира с намиращия се пред пеналта Роберто Фирмино, който с пета отклони за Вайналдум. Холандецът нахлу на скорост отдясно в пеналта и с мощен шут близкия ъгъл откри резултата – 1:0.

Този гол като че ли пречупи Боро, а Ливърпул бързо утвърди превъзходството си с попадение в 51-ата минута. Филипе Коутиньо реализира от пряк свободен удар, при който шутира покрай стената и през купа от тела. Брад Гузан някак леко позволи на топката да влети в неговия ъгъл и домакините вече водеха с 2:0.

Само 2 минути по-късно бранител на Боро игра героично и подложи тялото си, за да попречи на Фирмино да реализира. Бразилецът завърши центрирането на Милнър от аутлинията с мощно воле, което по всяка вероятност щеше да влети под гредата.

Третият гол обаче не се размина за гостите. В 56-ата минута Адам Лалана подхвана контраатака отляво и пробва центриране към предни позиции. Защитник на Боро пресече с глава, а самият Лалана се скочи и се пребори за високата топка. Тя отиде към Вайналдум около точката на дузпата, а холандецът на свой ред с глава опита комбинация с Клайн. Последният се отдръпна елегнатно и пасът отиде при пробиващия Лалана. Английският национал хладнокръвно реализира с изстрел по диагонала – 3:0.

Оттук до края мачът определено се доиграваше, тъй като „червените” престанаха да атакуват със същия устрем.

Победата увеличи актива на Ливърпул до 76 точки, което бе с една повече спрямо финиширали на пето място Арсенал. Третият Манчестър Сити пък завърши със 78 пункта.

Ето какво се случи в другите интересни мачове:

Шампионски пердах от Челси

Ман Сити се справи със замах в битката за 3-ото място с Ливърпул

Тотнъм смени фасона на "тигрите" с историческа 7-ица

Младоците на Ман Юнайтед завършиха Премиършип с победа

Висша лига, 38-и кръг, резултати:

Арсенал – Евертън 3:1

Бърнли – Уест Хем 1:2

Челси – Съндърланд 5:1

Хъл Сити – Тотнъм 1:7

Лестър – Борнемут 1:1

Ливърпул – Мидълзбро 3:0

Манчестър Юнайтед – Кристъл Палас 2:0

Саутхемптън – Стоук Сити 0:1

Суонси Сити – Уест Бромич 2:1

Уотфорд – Манчестър Сити 0:5