Кристъл Палас и Ливърпул играят при резултат 0:1 в първи двубой от седмия кръг на английската Висша лига. Диого Жота откри в деветата минута. Още в 21-ата секунда пък гол на Едуард Нкетия не беше зачетен заради засада. Срещата на стадион „Селхърст Парс“ в Лондон може да я гледате в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA

Снимки: Gulliver/GettyImages
53 снимки

„Орлите“ не започнаха никак убедително новия сезон и все още нямат победа на сметката си, като са в зоната на изпадащите, на 18-ата позиция, с едва три точки. Мърсисайдци, от своя страна, са лидери в класирането с 15 точки след пет победи и едно поражение под ръководството на новия си треньор Арне Слот. „Червените“ имат аванс от един пункт пред шампиона Манчестър Сити и Арсенал, както и две пред Челси и Астън Вила.

Мениджърът на Кристъл Палас – Оливер Гласнер, бе направил две корекции от загубата с 1:2 от Евертън - Трево Чалоба, който дебютира за „орлите“, и Исмаила Сар започнаха на местата на Дайчи Камада и Жан-Филип Матета.

Треньорът на Ливърпул - Арне Слот, направи четири промени, спрямо победата с 2:0 над Болоня в Шампионската лига. Те бяха свързани с пускането от първата минута на Константинос Цимикас, Къртис Джоунс, Коди Гакпо и Диого Жота, които замениха Андрю Робъртсън, Доминик Собослай, Луис Диас и Дарвин Нунес. На вратата бе Алисон, а пред него в защита действаха Цимикас, капитанът Върджил ван Дайк, Ибрахима Конате и Трент Александър-Арнолд. Като опорни халфове оперираха Алексис Мак Алистър и Джоунс. По крилата нападаха Гакпо и Мохамед Салах, а Райън Гравенберх бе преместен по-напред по терена зад Жота, който беше на върха на нападението. Извън групата бяха оставени вратарят Куивийн Келехер и Федерико Киеза.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Кристъл Палас стартира двубоя много силно и още в 21-ата секунда прати топката във вратата на Ливърпул, но гол нямаше. Тогава Джеферсон Лерма отне топката в половината на гостите, а Еберечи Езе комбинира с Уил Хюс, който изведе отлично Исмаила Сар отдясно в наказателното поле. Сенегалското крило пък даде чудесен пас зад защитата за Едуард Нкетия, който прати кълбото във вратата на Алисон. Попадението, обаче, не беше зачетено заради засада при подаването към Нкетия.

Ливърпул, обаче, отговори по повече от категоричен начин и на свой ред откри резултата в деветата минута. Константинос Цимикас изведе по чудесен начин зад защитата Коди Гакпо отляво в наказателното поле, а нидерландецът пусна хубав пас по тревата към точката за дузпа. Там капитанът на домакините Марк Гехи не посегна за топката и тя мина зад него, а Диого Жота изпревари Трево Чалоба и засече кълбото с външната страна на десния крак, за да отбележи във вратата на Дийн Хендерсън – 0:1.

В 17-ата минута се наложи на Оливер Гласнер да направи принудителна промяна в състава си, след като Даниел Муньос получи контузия и беше заменен от бившия бранител на Ливърпул Натаниел Клайн.

Ливърпул продължи да държи топката в следващите минути, но темпото спадна, а нови ситуации пред двете врати липсваха.

В 29-ата минута Адам Уортън сбърка при изнасянето на топката, която беше пресечена от Райън Гравенберх, който комбинира с Трент Александър-Арнолд, който стреля опасно от дистанция с десния крак, но Хендерсън изби в корнер.

Пет минути по-късно Ливърпул пропусна чудесен шанс да удвои преднината си. Мохамед Салах и Гравенберх разиграха отлично отдясно, след което влезе в наказателното поле и пусна пас за Диого Жота около точката за дузпа, но португалецът разочарова и не успя да направи добър контакт с топката с десния си крак.

В 40-ата минута Александър-Арнолд центрира от корнер на първа греда, където Върджил ван Дайк се придвижи добре и застана пред Натаниел Клайн, за да стреля с глава, но над вратата на Хендерсън.

Във втората минута от добавеното време дойде и най-чистото положение за Кристъл Палас. Консантинос Цимикас не успя да пресече отличен извеждащ пас на Клайн за Исмаила Сар отдясно в наказателното поле, който стреля добре с десния крак по диагонала, но Алисон се справи блестящо и спаси с дясната ръка сигурен гол. Впоследствие Ибрахима Конате застана пред Нкетия и му попречи да направи добавка, а Алисон улови.

На почивката Арне Слот извади Алексис Мак Алистър и пусна на неговото място Доминик Собослай. 

В 55-ата минута Ливърпул организира добра атака, която премина през Собослай пред наказателното поле, който подаде за Мохамед Салах отдясно в пеналтерията. След това египтянинът продължи за Александър-Арнолд, а бранителят опита удар от малък ъгъл, но Хендерсън го парира.

Само минута по-късно гостите изпуснаха да вкарат второ попадение. Върджил ван Дайк намери със страхотно подаване Мо Салах в наказателното поле, който пое добре на гърди и след това нанесе удар с левия крак, но Хендерсън бе застанал добре и спаси с крак.

Мърсисайдци натискаха и в 62-ата минута Александър-Арнолд центрира от свободен удар към втора греда, където Жота се измъкна, но не успя да засече добре топката с глава и тя премина покрай дясната греда на Хедерсън в аут.

Кристъл Палас, обаче, отговори в 64-ата минута с една от малкото си ситуации и пропусна да изравни. Уил Хюс отне топката от Райън Гравенберх в половината на Ливърпул, а след това тя стигна до Жан-Филип Матета, който пък подаде за Нкетия. Нападателят веднага стреля с десния крак от границата на наказателното поле, но Алисон спаси.

Две минути по-късно Коди Гакпо комбинира с Доминик Собослай, който шутира точно от дистанция, но в ръцете на Дийн Хендерсън. В 68-ата минута Александър-Арнолд направи добро двойно подаване със Собослай отдясно, след което влезе навътре и стреля, но над вратата.

Мачът се оживи и домакините стигнаха до две добри ситуции. В 69-ата минута защитата на гостите не успя да изчисти една топка и тя попадна в Матета, който комбинира с Еберечи Езе, а той нанесе тежък удар от границата на наказателното поле, но Алисон изби в корнер. След това "орлите" разиграха късно, последва центриране на Езе към втора греда, а там Марк Гехи стреля с глава, но отново бразилският страж на Ливърпул боксира.

Неприятна новина получиха феновете в Ливърпул, когато в 79-ата минута вратарят Алисон получи контузия в задната част на бедрото на десния крак и се наложи да бъде заменен принудително от третия страж 23-годишния чех Вячеслав Ярош, който направи своя дебют за първия отбор. В игра влезе и Андрю Робъртсън, който замени Костас Цимикас.

Кристъл Палас - Ливърпул / Висша лига, седми кръг, 05.10.2024 г.

източник: Снимки: Gulliver/GettyImages

Кристъл Палас натисна и шест минути преди края на редовното време пропусна отличен шанс да изравни резултата. Домакините организираха бърза контраатака, при която Хюс комбинира с Матета, а той напредна в разредената защита Ливърпул, след което намери Езе в наказателното поле. Английският национал моментално стреля с десния крак, но слабо и Вячеслав Ярош улови.

Две минути след това Луис Диас проби в половината на Палас и комбинира с Гакпо вляво, който влезе в наказателното поле и стреля, но над вратата.


LIVE  | КРИСТЪЛ ПАЛАС – ЛИВЪРПУЛ  0:1

0:1 Диого Жота 9'

Отменен гол: Едуард Нкетия (Кристъл Палас) 1'

Висша лига, седми кръг

Главен съдия: Саймър Хупър, Англия

Стадион: „Селхърст Парк“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

КРИСТЪЛ ПАЛАС (3-4-3): 1. Дийн Хендерсън – 27. Трево Чалоба, 6. Марк Гехи (к), 5. Максенс Лакроа – 12. Даниел Муньос, 20. Адам Уортън, 8. Джеферсон Лерма ж.к., 3. Тайрик Мичъл – 7. Исмаила Сар ж.к., 9. Едуард Нкетия ж.к., 10. Еберечи Езе

Резерви: 30. Мат Търнър (вр), 2. Джоел Уорд, 17. Натаниел Клайн, 58. Кейлъб Пора, 15. Джефри Шлуп, 18. Дайчи Камада, 19. Уил Хюс ж.к., 14. Жан-Филип Матета, 46. Франко Юме

Мениджър: Оливер Гласнер

ЛИВЪРПУЛ (4-2-3-1): 1. Алисон – 21. Константинос Цимикас, 4. Върджил ван Дайк (к), 5. Ибрахима Конате, 66. Трент Александър-Арнолд – 10. Алексис Мак Алистър ж.к., 17. Къртис Джоунс – 18. Коди Гакпо ж.к., 38. Райън Гравенбрех, 11. Мохамед Салах – 20. Диого Жота ⚽

Резерви: 56. Вячеслав Ярош (вр), 2. Джо Гомес, 26. Андрю Робъртсън, 78. Джарел Куанса, 84. Конър Брадли, 3. Уатаро Ендо, 8. Доминик Собослай, 7. Луис Диас, 9. Дарвин Нунес

Старши треньор: Арне Слот