Полузащитникът на Ливърпул Наби Кейта разкри по какъв начин точно неговият игрови стил на терена се е променил, за да отговаря на изискванията, поставени от мениджъра на отбора Юрген Клоп. Гвинеецът заяви, че германският специалист е много умел в това да помага на своите играчи да осъществят напредък в играта си.

Трансферът на Кейта от РБ Лайпциг в Ливърпул беше уреден още през август 2017 година, като част от споразумението беше халфът да остане още една година в Бундеслигата. След загубения финал на Шампионската лига в Киев през 2018-а 24-годишният африканец се присъедини към Ливърпул и започна впечатляващо в първите си мачове. Малко след това обаче той загуби титулярното си място, а после дойдоха и няколко не толкова леки травми.

Кейта си върна позицията сред стартовите 11 за финалните месеци от сезон 2018/2019, но претърпя тежка травма в коляното при загубата 0:3 от Барселона в първия полуфинален мач от ШЛ. Така той не успя да помогне на терена за историческия обрат в реванша и последвалия триумф с 2:0 над Тотнъм във финала.

Докато играеше в Бундеслигата, Кейта изгради реноме на динамичен и креативен халф. В двата си сезона там той се отчете с 12 асистенции и 14 гола. В Ливърпул обаче самият той призна, че е трябвало да промени своя стил. „Клоп знае как да се отнася с играчите с и как да им помага. Той винаги разговаря с всеки един на и извън терена. Помага ни да ставаме по-силни”, заяви Кейта.

„Способен е да те накара да дадеш всичко, на което си способен, че и отгоре. Хората могат да се убедят колко по-добри сега са Мохамед Салах и Садио Мане. Дано покажат същото представяне и през следващия сезон.”

„В Лайпциг аз бях плеймейкър. Взимах топката с много по-голяма свобода да правя, каквото сметна за добре – да подавам към нападателите или крилата за асистенции, или пък сам да търся гола. В Ливърпул разполагаме с повече атакуващи футболисти като Салах, Мане и Роберто Фирмино, които вкарват по огромен брой голове. Моята първа година беше време на адаптация към отбора и Висшата лига.”

„Съществуват големи разлики между футбола в Германия и Англия, а също и между футбола, който изповядват Лайпциг и Ливърпул. Имам по-различни задължения на терена. Надявам се догодина да се представя още по-добре”, допълни Кейта.