Ливърпул отново се върна на победния път във Висшата лига на Англия, както и на върха във временното класиране. След двете поредни ремита хората на Юрген Клоп сториха нужното у дома и победиха Борнемут с класическото 3:0  в двубой от 26-ия кръг на Висшата лига.

Садио Мане, Джорджинио Вайналдум и Мохамед Салах бяха автори на головете, които поне засега уталожиха разговорите за игрова криза сред мърсисайдци. Египетската звезда на „червените” отбеляза своя 17-и гол в първенството и общо 20-и във всички турнири, с което стана едва третият играч за последните 16 години, който успява да вкара 20 и повече попадения в рамките на две поредни кампании (след Стивън Джерард – 2007/2008, 2008/2009 – и Луис Суарес – 2012/2013, 2013/2014).

Болшинството фенове на „Анфийлд” изтръпнаха в първите секунди на мача, защото не бяха минали и 2 минути от неговото начало, когато Алисон трябваше да прави решително спасяване при диагонален шут на Райън Фрейзър.

Както можеше да се очаква, отговорът не закъсня. В 12-ата минута Мохамед Салах имаше време да нагласи топката си на левия крак и от 20-ина метра да отправи фалцов шут, който мина високо над целта.

В 24-ата Ливърпул откри резултата, макар и при попадението да останаха съмнения за засада. Джеймс Милнър центрира топката от десния фланг, а Садио Мане се беше вклинил между централните бранители, за да разстреля вратаря Артур Боруц отблизо с глава – 1:0. Повторенията на ситуацията показаха, че сенегалецът може би с част от тялото си беше в нередовна позиция в мига на паса.

Попадението определено вдигна настроението в лагера на домакините, които започнаха да играят с много по-високо темпо. Десет минути по-късно те удвоиха преднината си. Андрю Робъртсън и Наби Кейта с общи усилия отнеха топката по левия фланг, а шотландският бранител даде перфектен дълъг пас за Джорджинио Вайналдум, който овладя технично в наказателното поле. Тъй като Нейтън Аке продължи да отстъпва, халфът на Ливърпул съзря своя шанс и нанесе копринен прехвърлящ изстрел – 2:0.

В самия край на полувремето Салах имаше доста изгоден шанс, след като центриране на Робъртсън отляво доведе до неразбория в защитата на „черешките”. Топката известно време подскача от играч на играч до мига, в който египтянинът нанесе мощно воле от границата на пеналта. Боруц отвърна с невероятно спасяване, избивайки над гредата.

Цялата надежда на Борнемут да измъкне нещо от срещата се изпари в първите мигове на второто полувреме. Тогава Ливърпул осъществи едно от характерните си скоростни нападения, при което Роберто Фирмино беше изведен зад гърба на защитата. Бразилецът отново демонстрира нюх към нестандартното, затова вместо да стреля, предпочете да даде фин пас с пета към пробиващия зад гърба му Салах. Този ход осигури на голмайстора нужното време да нанесе точен шут в долния десен ъгъл – 3:0.

Оттук до края Ливърпул продължи да се забавлява  атака. В 56-ата минута Вайналдум даде перфектен висок пас за налитащия към далечната греда Мане, ала сенегалецът се провали при изстрела с глава и шутира неточно.

Четвърт час преди края Салах беше близо до отбелязването на ново попадение. Този път Боруц нямаше как да се намеси, ала изстрелът на египтянина от вътрешността на наказателното поле разтресе напречната греда.

Борнемут също имаше своите заключителни възможности чрез Луи Мусе и Доминик Соланке, докато големи пропуски за Ливърпул направиха още Фирмино и Наби Кейта.

Резултатът позволи на „червените” да съберат 65 точки и да възстановят аванса си от 3 пред втория Манчестър Сити при равен брой изиграни срещи (през седмицата „гражданите” победиха Евертън в изтеглен мач от следващия 27-и кръг). Следващото препятствие пред „червените” в първенството е доста вълнуващо, защото включва гостуване срещу големия враг Манчестър Юнайтед.

Борнемут от своя страна регистрира трето поражение в последните си 5 шампионатни срещи. Тимът заема 11-о място с 33 пункта, като има аванс от 9 точки пред Бърнли, който е първият в зоната на изпадащите. В следващия кръг „черешките” на Еди Хау приемат Уулвърхемптън.