Тимовете на Ливърпул и Арсенал не успяха да се победят и завършиха 0:0 в първи полуфинален мач за Купата на Лигата през сезон 2021/2022-а година. Лондонският клуб игра при визитата си на „Анфийлд“ с човек по-малко повече от 70 минути игра, след като в 24-ата Гранит Джака бе изгонен с директен червен картон поради нарушение срещу Андрю Робъртсън.

Въпреки това, тимът, воден от Юрген Клоп, не успя да се възползва от численото си предимство, дори напротив, домакините не създадоха никакви големи неприятности пред вратата, пазена от Аарън Рамсдейл и гостите от столицата могат да бъдат доволни от резултата, който предвещава предстоящия реванш следващата седмица, който ще реши победителя на "Емиратс Стейдиъм".

Победителят след него пък ще спори с Челси за трофея от Купата на Лигата, тъй като „сините“ се разправиха с Тотнъм Хотспър и са първият финалист за финалния мач, който ще се играе през февруари на „Уембли“.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Юрген Клоп излезе с възможно най-доброто за първия полуфинал, правейки осем промени от срещата с Шрюзбъри Таун за ФА Къп. Ван Дайк, Анди Робъртсън и Фабиньо бяха единствените трима, които запазиха мястото си в стартовия състав, докато капитанът Джордан Хендерсън и Диого Жота се завърнаха сред стартовите 11.

При липсата на Мохамед Салах и Садио Мане, които имат ангажименти за КАН, то техните места бяха заети от Роберто Фирмино и Такуми Минамино.

​Микел Артета направи пет промени в отбора на Арсенал от загубата с 0:1 от Нотингам Форест за ФА Къп в неделя. Аарън Рамсдейл застасна на мястото на Бернд Лено под рамката, а Габриел Магаляеш и Киърън Тиърни се завърнаха в отбранителния вал на „артилеристите“. Гранит Джака мина предварителния фитнес тест и започна от първата минута, докато Лаказет поведе нападението на лондончани.

Мартин Йодегард пропусна визитата край река Мърси поради положителен тест за коронавирус, докато Лено, Роб Холдинг, Нуно Тавареш и Чарли Патино бяха на пейката за гостите в тази среща.


Арсенал започна малко по-активен срещата, а не бяха изминали и две минути и бранителят на гостите Седрик Соареш трябваше да получи лекарска помощ, тъй като усети дискомфорт в областта на хълбока, но португалецът продължи игровите си действия. Ливърпул се задейства в играта си и в петата минута Габриел подаде кошмарно топката назад към Рамсдейл, но за щастие на Магаляеш кълбото отиде в ъглов удар. В шестата пък Фирмино имаше добра възможност да порази вратата на Рамсдейл, но ударът му с глава бе париран от английския страж. Арсенал се стремеше да пресира Ливърпул дълбоко в зоните на "червените", като тимът от Лондон въобще не се свенеше да го действа така, което пък отваряше достатъчно коридори по терена за домакините. В десетата минута Седрик Соареш окончателно седна на тревата, след като дори преди това не успя да влезе във въздушно единоборство с Андрю Робъртсън, заради което Калъм Чембърс се появи на негово място.

В 12-ата минута Минамино центрира за Фирмино и бразилецът този път опита да атакува топката, но вместо това Бенджамин Уайт сложи крак на пътя ѝ, но за негово щастие тя не намери очертанията на лондонската врата. В 24-ата минута пък Гранит Джака беше изгонен с директен червен картон, след като удари безцеремонно Диого Жота пред наказателното поле на "артилеристите". Това се случи, след като Андрю Робъртсън достави дълъг извеждащ пас за Диого Жота, който овладя с гърди, а Джака гледаше топката и опита да нанесе удар по топката. Вместо това, той изрита в гърдите португалския стрелец на "червените" и напълно логично Майкъл Оливър го изгони. При последвалия фаул Александър-Арнолд шутира в стената, след което повтори опита си, но топката отиде встрани. Артета реагира мигновено при изгонването, след като Роб Холдинг влезе в игра за гостите на мястото на Еди Нкетия при тактическа промяна.

До края на първата част не се случи нищо интересно на "Анфийлд", като Ливърпул не успя да притисне максимално своя съперник. В 47-ата минута Такуми Минамино проби отляво, а Калъм Чембърс единствено и само го ескортираше. Японецът понечи да центрира за Фирмино в наказателното поле на Арсенал, но подаването му се превърна в опасен удар, който обаче не влетя във вратата на Рамсдейл.

Ливърпул продължи да натиска съперника си, който се бе прибрал дълбоко в собствената си половина, а в 68-ата минута дойде първият голям шанс за домакините в срещата. Минамино получи топката в наказателното поле на Арсенал и шутира по диагонала, но опитът му профуча встрани. Четири след това Букайо Сака изпусна фамозен шанс за Арсенал, след като се озова "очи в очи" с Алисон Бекер, ала бразилецът скъси ъгъла пред англичанина и блокира изстрела на младока за"топчиите".

В последната минута от редовното време Ливърпул направи непростим пропуск, след като Арсенал сбърка за първи път в срещата при центриране от игрова обстановка. Топката бе доставена отдясно от резервата Неко Уилиямс, а Роберто Фирмино увлече двама бранители на Арсенал със себе си, след което топката се озова в Такуми Минамино. Ударът от няколко метра не намери очертанията на вратата на "артилеристите". В добавеното време от срещата пък Рамсдейл отрази нов удар от японеца и прати топката далеч от своята врата със съдействието на Киърън Тиърни.

FT / ЛИВЪРПУЛ – АРСЕНАЛ 0:0

Ливърпул: Алисон – Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Джордан Хендерсън, Джеймс Милнър – Диого Жота, Такуми Минамино, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Арсенал: Аарън Рамсдейл – Седрик Соареш, Бен Уайт, Габриел Паулиста, Киърън Тиърни – Самби Локонга, Гранит Джака, Букайо Сака – Александър Лаказет, Габриел Мартинели, Еди Нкетия

Мениджър: Микел Артета