Саутхемптън нанесе втора загуба на шампиона Ливърпул в 17-ия кръг на Висшата лига. „Светците“ победиха с минималното 1:0, благодарение на гол от Дани Ингс още във втората минута. Въпреки множеството положения в полза на „мърсисайдци“, те отправиха едва един точен удар за целия мач и логично отстъпиха.

По този начин гостите остават с 33 точки на върха, но само заради по-добрата си голова разлика спрямо Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ обаче са изиграли една среща по-малко.

Това бе трети пореден двубой за момчетата на Юрген Клоп, в който не побеждават. Домакините пък записаха първи успех от средата на декември.

Възпитаниците на Ралф Хазенхютл се изкачиха шестата позиция с 29 пункта, изравнявайки се по точков актив с Тотнъм, Манчестър Сити и Евертън.

Getty Images/Gulliver
44 снимки


Резултатът бе открит още при първото положение в мача. Във втората минута Хендерсън покри засадата при центриране на Уорд-Праус към Дани Ингс в наказателното поле след свободен удар и деветката на "светците" прехвърли Алисон по ювелирен начин, отскубвайки се от опеката на Александър-Арнолд.

В 13-ата минута Хендерсън стреля от трудна позиция в пеналтерията след разбърване, причинено от нескопосано изчистване, ала опитът му за гол мина високо над напречната греда.

В 26-ата минута Муса Дженепо получи на удобна позиция фронтално, но ударът му с десния крак бе неточен.

8 минути по-късно Тиаго подаде на свободния Мане, който стреля силно, но над вратата.

В 39-ата минута Робъртсън изсипа коженото кълбо в наказателното поле при изпълнение на свободен удар отляво, Фирмино изпревари противниковите бранители и потърси десния ъгъл на очертанията, но мерникът му изневери.

2 минути след това Нейтън Тела шутира изключително опасно от около 15-20 метра, но на сантиметри встрани от левия страничен стълб.

Най-доброто положение за Ливърпул дойде в продължението. Мане центриране от аутлинията, сложи топката на главата на Салах, но египтянинът не успя да натисне добре и да насочи в рамките на вратата.

Втората част започна с брутална офанзива от страна на английския шампион. В рамките на първите 7 минути домакините са задържали едва топката едва в 10% от времето. Въпреки чудовищния натиск и няколко ъглови удара на сметката на Ливърпул, отбранителният вал на "светците" все още издържа.

В 55-ата минута Тио Уолкът отправи първия удар за Саутхемптън през второто полувреме, но той профуча над горната греда.

3 минути по-късно Мане бе на сантиметри да промуши топката във вратата, но в последния момент Джак Стивънс се хвърли пожертвователно на пътя му с тяло и блокира.

Едва в 75-ата минута дойде първият точен удар за "мърсисайдци". Анди Робъртсън пусна късо към Мане в наказателното, а сенегалецът не се поколеба моментално да потърси диагонала, но изстрелът му бе слаб и Форстър улови без проблем.

В 84-ата минута Валъри спринтира по десния фланг и изпревари излезлия напред Алисон, промуши топката между краката му и я насочи към вратата, но Хендерсън изчисти пред голлинията в последния момент.

В 93-ата минута от корнер Мане се извиси над всички, но и този път не сполучи, пращайки коженото кълбо над вратата.


Саутхемптън: Форстър, Уокър-Питърс, Стивънс, Беднарек, Бертранд, Диало, Уорд-Праус, Армстронг, Дженепо (Тела 32'), Ингс (Нлундулу 78'), Уолкът (Валъри 82')

Резерви: Люис, Вокинс, Валъри, Рамзи, Чаук, Смалбоун, Тела, Лонг, Нлундулу

Мениджър: Ралф Хазенхютл

 

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд (Милнър 78'), Фабиньо, Хендерсън, Робъртсън (жълт картон), Тиаго (жълт картон), Вайналдум, Окслейд-Чембърлейн (Шакири 56', жълт картон), Мане, Фирмино, Салах

Резерви: Калахър, Милнър, Джоунс, Минамино, Шакири, Ориги, Р. Уилямс, Филипс, Н. Уилямс

Мениджър: Юрген Клоп

 

Стадион: "Сейнт Мери"

Главен арбитър: Андре Маринър