Дербито на Англия остана без победител. Манчестър Юнайтед и Ливърпул не успяха да се победят в 202-ата битка за Албиона и завършиха при 0:0 на "Олд Трафорд" в среща от 27-ия кръг на Висшата лига.  

След тази точка момчетата на Юрген Клоп си връщат еднолично първата позиция с актив от 66 точки, на 1 пред втория Манчестър Сити (65т.). Юнайтед пада до 5-ото място, след днешния успех на Арсенал (53 т.), с 52 т.

36 снимки

Двубоят ще се запомни с 4-те принудителни смени в двата тима през първата част - 3 за домакините и 1 за гостите. След контузии играта за Юнайтед напуснаха Хуан Мата, Андер Ерера и влезлият като смяна преди това Джеси Лингард - престоял на терена само 18 минути. За Ливърпул играта с травма напусна нападателят Роберто Фирмино.

Най-любопитната футболна ситуация в срещата бе двойният удар за Ливърпул във 2-ата минута. Тогава Давид Де Хеа докосна топката с ръка в наказателното поле, след като тя му бе върната от Ашли Йънг. "Мърсисайдци" обаче не се възползваха от тази ситуация.

Манчестър Юнайтед - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

В 76-ата минута Юнайтед вкара гол, но той не бе зачетен. Подаване от свободен удар намери Крис Смолинг, който от фланга свали кълбото към вратата на Ливърпул. Там Жоел Матип засече топката и си вкара автогол, но Смолинг е бил в засада при паса към себе си и попадението не бе зачетено.

Като цяло гостите доминираха на топката, докато Юнайтед бе предпочел по-пасивния и защитен подход, който в крайна сметка донесе точка на тима. 

Манчестър Юнайтед - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Междувременно вратарят на "червените дяволи" - Давид Де Хеа, опази своята "суха" мрежа №100 в елита. Това е най-големият брой мачове без допуснат гол за вратар във Висшата лига от дебюта на испанеца за Юнайтед през 2011-а г.

......................................................................

Манчестър Юнайтед - Ливърпул 0:0

......................................................................

Край на срещата! 0:0 между двата големи английски съперника!

Три минути преди края на мача Лукаку центрира отдясно към далечна греда, но там Крис Смолинг не успя да засече топката, въпреки че бе на сантиметри от нея. С това се изчерпаха любопитните моменти в двубоя.

79' Смяната в тима на Ливърпул - Дивок Ориги влиза на мястото на Мохамед Салах.

76' Манчестър Юнайтед вкара гол, но той не бе зачетен! Подаване от свободен удар намери Крис Смолинг, който от фланга свали кълбото към вратата на Ливърпул. Там Жоел Матип засече топката и си вкара автогол, но Смолинг е бил в засада при паса към себе си и попадението не бе зачетено.

72' Смяна в тима на Ливърпул - Джордън Хендерсън отстъпи мястото си на Джердан Шакири.

71' Две поредни центрирания от корнер на Милнър, като и в двата случая играчи на Ливърпул играха с глава - Вайландум и Матип, но ударите им преминаха неточно встрани. И при двете ситуации играчите на гостите имаха претенции за нарушение в наказателното поле.

Манчестър Юнайтед е първият отбор от Бърнли (януари, 2015-а г. срещу Нюкасъл), който е направил 3 смени през първата част.

66' Джорджиньо Вайналдум стреля по диагонал отляво на атаката на Ливърпул, но в аут.

По-спокойни минути, в които Ливърпул държи топката, на Юнайтед се стреми да запази зоната пред вратата си от опасности. "Черните дяволи" опитват да търсят контрадействия, които обаче не могат да бъдат развити на този етап.

51' Подаване на Ашли Йънг намери Пол Погба от свободен удар. Французинът отправи удар с глава, който Алисон спаси. Погба обаче е бил в положение на засада при паса към себе си. Минута след това Санчес също отигра едно положение с глава, след подаване от статично положение, но и чилиецът е бил в засада.

Джеси Лингард се превръща в първия играч, след Кевин Лонг на Бърнли - Нюкасъл през януари 2015-а г., който влиза и излиза от игра за едно полувреме.

В началото на второто полувреме Ливърпул продължава да доминира на топката.

Начало на втората част! Манчестър Юнайтед и Ливърпул подновяват битката помежду си в опит да си отбележат гол - 0:0 след 45 минути на "Олд Трафорд".

Край на първата част! 0-0 в най-странното полувреме в историята на това дерби. 4 принудителни смени за двата тима - 3 за Юнайтед и 1 за Ливърпул. Сблъсъкът ще се реши през втората част

45' Възможно е Ливърпул също да направи нова принудителна смяна, след като левият бек Андри Робъртсън получи контузия и получи медицинска помощ.

44' Джеймс Милнър центрира силно от корнер. Там Матип се извиси и стреля с глава, но над вратата на Де Хеа.

43' Четвърта принудителна смяна на "Олд Трафорд"! Отново в тима на Юнайтед - Лингард получи контузия само 18 минути след като се появи в игра и бе заменен от Алексис Санчес. 

40' Страхотен шанс за Юнайтед! Комбинация в предни позиции позволи на Лингард и Лукаку да разиграят в прекрасен "триъгълник", който изведе втория пред Алисон. Вратарят обаче протегна прекрасно лявата си ръка и открадна кълбото от краката на Лингард, който без малко да се измъкне на празна врата. 

37' Пол Погба опита удар от двайсетина метра, но топката се отби в защитник на гостите и излезе в аут.

31' Нова принудителна смяна на терена - този път в отбора на Ливърпул. Нападателят Роберто Фирмино се травмира и бе заменен от Даниел Стъридж.  

25' Нова принудителна смяна в Юнайтед - "фалшивият нападател" Хуан Мата напуска поради травма, а в игра се появява Джеси Лингард, който преди двубоя също се оплакваше от травма.

22' Разбъркване в полето на Юнайтед, което позволи на Ван Дайк да стреля с глава, но право в ръцете на Де Хеа. В ответната атака Юнайтед отговори - Рашфорд центрира на далечна греда към Лукаку, но там Ван Дайк изчисти в корнер. След него не последва нищо опасно за Ливърпул.  

21' Принудителна смяна в Юнайтед - Андер Ерара напусна игра, а на негово място се появи Андрес Перейра.

Маркъс Рашфорд и Андер Ерера сякаш изпитва проблеми с контузия. Играта е спряна, за да бъде оказа медицинска помощ на испанеца.

16' Жоел Матип изненадващо проби през центъра, което обърка играчите на домакините. Ерера се намеси точно пред границата на наказателното поле и фаулира напредващия бранител на Ливърпул. Салах застана зад топката, но удобният пряк свободен удар не бе оползотворен и топката бе стреляна в високо в аут.

В първите десетина минути Ливърпул владее топката в по-голям период от време от началото на двубоя, докато домакините са предпочели по-дръпната и защитна позиция пред своето наказателно поле.

7' Маркъс Рашфорд пробва късмета си от над 25 метра, но ударът бе блокиран от Матип.

2' Още в първата минута се създаде напечено положение пред вратата на Манчестър Юнайтед. Ашли Йънг върна съзнателно топката назад, а Давид Де Хеа я докосна с ръка. Съдията даде двоен удар, който обаче Ливърпул не успя да изиграе по най-добрия начин и топката бе стреляна в стената.

Начало на срещата!

Преди началото на двубоя бе отдадена почит на един от треньорите в школата на Манчестър Юнайтед - Ерик Харисън, който почина преди няколко дни.

След като Оле Гунар Солскяер пое Юнайтед, Пол Погба е участва в повече голове и асистенции за "червените дяволи" от всеки друг играч в Топ 5 първенствата на Европа - 13 (8 гола и 5 асистенции) в 9 мача във Висшата лига. Лионел Меси от Барселона е втори с 11 гола и 1 асистенция (12).

На днешната дата се навършват 3 години от дебюта на Маркъс Рашфорд за Манчестър Юнайтед. Той е изиграл общо 156 мача с фланелката на клуба.

Двата тима вече излязоха да загряват на легендания "Олд Трафорд"....

Халфът на Ливърпул - Джордън Хендерсън, излиза за своя мач №400 в клубната си кариера и №300 с екипа на "мърсисайдци".

Добър ден! Ред е на най-емоционалното и голямо дерби на Острова - Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул за 202-ри път (54-ти във Висшата лига, 171-ви в английския елит). Ясни са стартовите състави на двата отбора.

Стартови състави на двата отбора:

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Ашли Йънг, Крис Смоулинг, Виктор Лидельоф, Люк Шоу, Андер Ерера (Андреас Перейра 21'), Сток Мактоминей, Пол Погба, Хуан Мата (Джеси Лингард 25', Алексис Санчес 43'), Маркъс Рашфорд, Ромелу Лукаку

Треньор: Оле Гунар Солскяер

Ливърпул: Алисон, Джеймс Милнър, Върджил Ван Дайк, Жоел Матип, Анди Робъртсън, Фабиньо, Джордън Хендерсън (Джердан Шакири 72'), Джорджиньо Вайналдум, Роберто Фирмино (Даниел Стъридж 31'), Садио Мане, Мохамед Салах (Дивог Ориги 79')

Треньор: Юрген Клоп

Главен рефер: Майкъл Оливър

Стадион: "Олд Трафорд" (Манчестър)